Yapay Zekânın Babasından Derdi Olmayan İnsanı Bile Dert Sahibi Yapacak Açıklamalar

Yazdığınız, söylediğiniz, talep ettiğiniz şeye göre size çıktılar veren üretken yapay zekâlar bir anda hayatımıza girdi. Bir anda gördüğümüz şey karşısında büyülendik ve ona çabucak alıştık. Artık Webtekno’da bile bazı içeriklerin görsellerini tamamen yapay zekâ ile üretiyor, bunu söyleme gereği bile duymuyoruz. 

16.08.2023 09:15:08 tarihinde yayınlandı.

Yazdığınız, söylediğiniz, talep ettiğiniz şeye göre size çıktılar veren üretken yapay zekâlar bir anda hayatımıza girdi. Bir anda gördüğümüz şey karşısında büyülendik ve ona çabucak alıştık. Artık Webtekno’da bile bazı içeriklerin görsellerini tamamen yapay zekâ ile üretiyor, bunu söyleme gereği bile duymuyoruz. 

İşte asıl tehlike de burada başlıyor. ChatGPT, Midjourney gibi araçlar kötü amaçlarla kullanılmamaları için sınırlandırılsa da aynı teknolojik patikaları takip edip tam olarak kötü amaçlarla geliştirilen yapay zekâlar da var. Şöyle düşünün: Daha 2 yıl önce insanların fotoğraflarını çıplak hale getiren mobil uygulamalar gündemdeydi, şimdi kötü niyetli birine çıplak görmek istediği kişinin vesikalık fotoğrafı bile yetiyor. Tabii bu işin sosyal sorunlar boyutu. Bir de söz konusu silahlar ve savaşlardaki kötü niyet olunca sular epey bulanıyor.

Bu ihtimaller karşısında hep yüreğimize su serptik ve “Daha çooook var!” dedik. Ancak görüyoruz ki bugüne kadar ürettiklerimizi kullanarak kendi kendisine öğrenen bir yazılım, şimdilik çok da insansı olmayan yanıtlarıyla hepimizi şaşkına çevirebiliyor. Bunu yapabiliyorsa etik değerlere sahip olmayan bir robotun öldürme komutunu yerine getirmeyeceğini kim garanti edebilir?

Yoshua Bengio’yu ilk kez görmüş olabilirsiniz. Ancak günümüzde “üretken yapay zeka” dediğimiz, bugüne kadar üretilmiş metinleri, görselleri tarayıp öğürenebilen ve size özgün yanıtlar vermeye çalışan sistemlerin babası. 90’lı ve 2000’li yılların başında Bengio’nun yaptığı çalışmalar, ChatGPT ve Midjourney gibi araçların temelini oluşturuyor.

Elbette Bengio kadar etkili ve başarılı onlarca bilim insanı ve mühendis var, ancak kendisinin görüşleri, aynı zamanda yapay zekânın geleceğine de ışık tutuyor. 

Kişisel web sitesinde yayınladığı blog yazısında yapay zekânın gelişimiyle yaşanacak potansiyel sorunlara değinen Bengio; bir noktada konuyu güvenliğe getiriyor:


Kaynak webtekno.com

 

SpaceX, İnsanlığı Mars’a Götürecek Starship Aracı İçin Lisans Aldı: İlk Yörünge Uçuşu İçin Hedeflenen Tarih de Belli Oldu (Nasıl İzlenir?)

Elon Musk yönetimindeki uzay şirketi SpaceX, uzun süredir Starship ismi verilen dev roketini geliştiriyordu. Musk, geçtiğimiz günlerde ise Ay ve nihayetinde Mars’a insan taşıyacak roketin yörünge uçuşuna hazır olduğunu açıklamış ve yakın zamanda bu denemenin gerçekleşebileceğini söylemişti. Uçuş için tek engelin ise ABD Federal Havacılık Dairesi’nden (FAA) alınması gereken onay olduğu belirtilmişti.

Elinde En Çok Bitcoin Tutan 10 Şirket ve Dudak Uçuklatan Bitcoin Servetleri

Kripto para birimlerine olan ilginin son yıllarda muazzam bir seviyede yükseldiğini söylemememiz yanlış olmaz. Artık neredeyse tüm dünyadan milyonlarca insan bu para birimlerini yatırım aracı olarak kullanıyor. Hatta ilgi o kadar yükseldi ki Orta Amerika’da bir ülke olan El Salvador, lider kripto para birimi Bitcoin’i (BTC) resmi para birimi ilan etti ve gelecekte bu paraların nasıl kullanılabileceğini gözler önüne serdi.