Yapay Zekâ, TBMMye de Girdi: Milletvekillerinin Açıklamalarını Kaydedecek

Mecliste yapılan her konuşma, her komisyon oturumu resmi olarak kayıtlara da geçirilir. Bu kayıtları tutan kişiler olan stenograflar yakın zamanda yapay zekadan destek görmeye başlayacak. TBMM ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Tutanak Bilgi Sistemi Projesi devreye girdiğinde yapay zekâ, konuşmacıları tanıyacak ve sözlerini yazıya dökecek. 

25.10.2023 08:15:07 tarihinde yayınlandı.

Mecliste yapılan her konuşma, her komisyon oturumu resmi olarak kayıtlara da geçirilir. Bu kayıtları tutan kişiler olan stenograflar yakın zamanda yapay zekadan destek görmeye başlayacak. TBMM ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Tutanak Bilgi Sistemi Projesi devreye girdiğinde yapay zekâ, konuşmacıları tanıyacak ve sözlerini yazıya dökecek. 

Konuyla iligli açıklamalarda bulunan TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanı Muhsine Çevik, biriminde 99 stenograf bulunduğunu ifade etti. Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarından beri meclis kayıtları tutulduğunu belirten Çevik, Meclis'in 27. döneminde toplamda 1073 toplantıda yer aldıklarını ve toplamda 312 bin 402 sayfa tutanak tutulduğunu ifade etti. Yapılan çalışmaların süresi toplamda 8 bin 974 saat 44 dakika tutuyor.

Yaklaşık 1,5 yıldır süren bir proje olan Tutanak Bilgi Sistemi Projesi hakkında da bilgi veren Çevik, "Tutanak Bilgi Sistemi'nde, konuşmacı konuştuktan sonra stenograflarımız artık uzman stenograf gibi çalışacak, yazıya dökülmüş metni kontrol edecek. Bizdeki kontroller her zaman çok fazladır. Sonra bilgisayar üzerinden uzmanımız kontrol edecek, sonra başkan yardımcımız. Birleştirme işlemini artık memurumuz yapmayacak. O, ortak kelimeyi bulup birleştirecek. Bu sistem, Tutanak Bilgi Sistemi Projesi. Buradaki yapay zekâ konuşmayı yazıya dökecek ve konuşmacıyı tanıyacak. Bir vekilimiz çıkıp konuştuğunda onun ismini açacak, sesini tanıyacak, konuşmasını da devamında yazacak. Diğer yaptığımız bütün işleri de bu sistemle gerçekleştireceğiz inşallah." ifadelerini kullandı. 

İLGİLİ HABER DALL-E 3, ChatGPTye Entegre Edildi: Ama Yine de Herkes Kullanamayacak...

Öte yandan tartışmaları algılamakta yapay zekanın yeterli olmadığını söyleyen Çevik, bu noktada insan stenoların hizmetlerine ihtiyaç duyulmaya devam edeceğini belirtti. Stenograflar, özel bir klavye kullanarak sözcükleri gerçek zamanlı şekilde yazıya döküyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Son Kale de Düştü: Amazon Primea Yaklaşık %400 Zam Geldi: İşte Yeni Fiyat

Dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından Amazon, içerisinde Prime Video ile Prime Gaming hizmetlerini de içeren "Amazon Prime" hizmetine zam yaptı. Bugüne kadar ilk 30 gün ücretsiz olduktan sonra aylık 7,90 TL karşılığında satın alınabilen Amazon Prime'ın fiyatı, tam 3,8 katına çıktı. Peki Amazon Prime güncel fiyatı nasıl oldu?

Amazon’da Satılan, Bilgisayarınızdaki Dosyaları Her Yere Taşımanızı Sağlayacak Harici Depolama Ürünleri Tavsiyeleri

Günümüz şartlarında taşınabilirlik ve erişilebilirliğin önemi giderek artmaya devam ederken, bilgisayarlarımızın da buna ayak uydurması gerekiyor. Bizler de bugün Amazon Türkiye’de satılan ve hem dosyalarınıza istediğiniz anda kolayca erişmenizi sağlayacak, hem de bilgisayarlarınızdaki depolama sorununu ortadan kaldıran en iyi ürünleri sizler için listeledik.

Kedi Simülatörü PCye Geliyor! İşte Yılın Oyunu Olmaya Aday Strayin Çıkış Tarihi

Bundan birkaç yıl önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Stray isimli bir oyunun duyurulduğundan bahsetmiştik. PlayStation ve PC ekosistemleri için geliştirilen bu oyun, dünyaya bir kedinin gözünden bakmamızı sağlıyordu. Evet; bu oyunda bir kedi olacaktık ve robotlarla doldurulmuş bir dünyada eğlenceli bir maceraya atılacaktık. Yayıncı şirket Annapurna Interactive, bu oyunun 2022'nin başında piyasaya süreceğini açıklamış ancak daha sonraki açıklamalarda ertelemeye gidildiği duyurulmuştu.