Bir Yıldız, Patladıktan Birkaç Saat Sonra Gözlemlendi (Hem de Teleskopla Bile Görülemeyecek Uzaklıkta)

Yıldızların ömürlerini tamamladıkları zaman süpernova adı verilen görkemli patlamalarla yok olduklarını biliyoruz. Yine de bu olayı gözlemlemek oldukça zor, uzayın sonsuzluğunda bir yıldızın son anlarını yakalama ihtimali oldukça düşük. 

16.11.2022 09:00:17 tarihinde yayınlandı.

Yıldızların ömürlerini tamamladıkları zaman süpernova adı verilen görkemli patlamalarla yok olduklarını biliyoruz. Yine de bu olayı gözlemlemek oldukça zor, uzayın sonsuzluğunda bir yıldızın son anlarını yakalama ihtimali oldukça düşük. 

Kümelenmiş olan galaksilerin de yardımıyla uluslararası bir ekip, uzayın derinliklerinde gerçekleşen bir süpernovanın yaydığı parlak ışıkları üç defa ölçümleyebilmeyi başardı. Bu gözlemlerden gelen bilgiler, yıldızların sonu ile ilgili teorileri de test etmeye yarayacak.

Yıldızın kendisi gezegenimize oldukça uzakta bulunuyor. Herhangi bir teleskopla görüntüleyemeyeceğimiz mesafede, 11,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki bu yıldızın son ışıkları da gezegenimize olan yolculuğunu tamamlarken, yıldızın ışıklarını diğer tüm galaksilerin ışıklarından ayırmak da zorlu bir meydan okuma oldu. 

Yıldızın ışıklarını ayırabildiğinde ise bilim insanları, bu gök cisminin nasıl “yaşadığını ve öldüğünü” ortaya çıkarmayı başardı. Yerçekimindeki dalgalanmalardan dolayı gelen ışıktaki alışılmışın dışında bükülmeler ve kaymalar, süpernovanın varlığını ortaya çıkarmayı başardı. Einstein geçişi adı verilen bu konfigürasyon, yıldızın yaşamı hakkında bilgiler ortaya çıkardı. 

Sekiz gün boyunca incelenen parlamalar ve ışık değişimleri, süpernovanın bir haftada ciddi şekilde soğuduğunu gösterdi. Bu da ileride yıldızların nasıl sğpernovalara dönüştüğünü tam olarak kestirebilmemizi sağlayacak bir gelişme olarak gösteriliyor. 

İLGİLİ HABER Bir Yıldızın Ölüşü, Aynı Anda 3 Farklı Zamanda Gözlemlendi (Bizim de Kafamız Karıştı)

Araştırmacılara göre bu yıldız, patlamadan önce bizim Güneş’imizin 530 katı hacme ulaşmıştı. Yıldızlar, nükleer yakıtları bittiğinde önce oldukça genişler, sonrasında da hızla kendi çekirdeklerine doğru çöker. Bu çöküşün ardından da dev bir nükleer patlama olan süpernova ile ömürlerini tamamlar. Yeni gözlem sayesinde bu süreç çok daha detaylı şekilde incelenebilecek.

Çalışma, Nature dergisinde yayımlandı. 


Kaynak webtekno.com

 

Ekrana Bakmaktan Gözü Yorulanlara İlaç Gibi Gelen Mavi Işık Filtresi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Gün boyu çalışırken bilgisayar ekranına, aralarda vakit geçirmek için akıllı telefon ekranına, akşamları ise tablet ekranına bakarak günümüzü geçiriyoruz. İyi güzel ama bu ekranlarda maruz kaldığımız yapay mavi ışık yüzünden beynimiz gece mi gündüz mü anlayamıyor ve salgılaması gereken hormonları salgılayamıyor. Üstelik bu rahatsız edici mavi ışık nedeniyle gözlerimiz epey yoruluyor.

Yanlışlıkla Tüm Üniversiteye Burs E-Postası Atan İTÜ Öğrencisi Sosyal Medyada Gündem Oldu

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin büyük çoğunluğu, dün hiç karşılaşmayı tahmin etmedikleri bir e-posta ile karşılaştı. İTÜ öğrencisi Esra Gürsoy tarafından üniversitenin tamamına gönderilen bu e-posta, Esra’nın burs başvurusu hakkındaki yardım isteğini içeriyordu. Fakat e-posta, yanlışlıkla yalnızca ilgilisine değil, tüm öğrencilere gönderildi.