Tüm İnterneti Baştan Aşağı Değiştirebilecek Yenilik: Resimlerin Adeta İçinde Gezeceğiniz 3 Boyutlu GIF Geliştirildi!

1987 yılında CompuServe isimli şirket tarafından hayatımıza entegre edilen hareketli resim formatı GIF, internet dünyasında günümüzde de büyük bir etkiye sahip. Bugünse Looking Glass isimli bir şirket, GIF kadar büyük bir etkiye sahip olabilecek yeni bir görsel format tanıttı. Yeni görsel formatıyla 3 boyutlu holografik görseller oluşturmak ve paylaşmak son derece kolaylaşacak.

5.06.2022 05:45:13 tarihinde yayınlandı.

1987 yılında CompuServe isimli şirket tarafından hayatımıza entegre edilen hareketli resim formatı GIF, internet dünyasında günümüzde de büyük bir etkiye sahip. Bugünse Looking Glass isimli bir şirket, GIF kadar büyük bir etkiye sahip olabilecek yeni bir görsel format tanıttı. Yeni görsel formatıyla 3 boyutlu holografik görseller oluşturmak ve paylaşmak son derece kolaylaşacak.

Looking Glass tarafından paylaşılan detaylara göre yeni görsel formatı, özel efektler, oyunlardan ekran görüntüleri, üç boyutlu modeller, portre fotoğraflar ve tabii ki NFT’ler gibi pek çok görsel materyali iki boyutlu bir ekranda üç boyutlu deneyimlemenizi sağlayacak. Üstelik tüm bu görseller, doğrudan internet standartlarıyla oluşturulmuş olacak. Yani görseller, tarayıcınızda herhangi bir ekstra eklentiye ya da özel yazılım kullanımına gerek duyulmadan görüntülenebilecek. 

‘Blocks’ ismi verilen yeni görsel türüyle birlikte bu yazı içindeki resimlerin tamamını PC'de olanlar fare imlecini, mobilde parmağını görselin üzerinde oynatarak 3 boyutlu olarak deneyimleyebiliyorsunuz. Bunun dışında görsellerin sanal gerçeklik gözlüğü üzerinden tarayıcıya girerek açılmasıyla tüm görseller, doğrudan sanal bir odaya da aktarılabilecek.

Tüm bu üç boyutluluk algısı, elbette görselin tarayıcı üzerinde renderlanması sayesinde oluşmuyor. Eğer görseller üzerinde farenizi çok yavaş bir şekilde hareket ettirirseniz, tıpkı GIF’lerdeki gibi görsellerin farklı farklı karelerden oluştuğunu görebilirsiniz. Her bir Block, en fazla 100 adet sahnenin renderlamasından oluşuyor. Bunlar birleştirildiğindeyse yukarıdaki görseller meydana geliyor.

Tabii bu yeni görsel formatının bir eksisi de bulunmuyor değil. 100’den fazla 3 boyutlu sahnenin render’ı demek, aslında bir yandan da 100’den fazla resmin tek resimde bulunduğu anlamına geliyor. Bu da her bir resmin kalitesine göre 2– 50 MB arasında boyuta sahip olmasına neden oluyor. Dolayısı ile yeni görsel formatı, en azından şu anki haliyle internet standartlarının epey üzerinde boyutlara sahip. Bu nedenle kısa vadede Instagram, Twitter gibi platformlarda standartlaşması pe kde mümkün değil. Ayrıca teknoloji yeni olduğundan ciddi optimizasyon sorunları da görülebiliyor. Bazı kullanıcılar görselleri hareket ettirirken 'kastığını' ifade ederken bazıları son derece akıcı bir şekilde deneyimleyebiliyorlar. Burada kullanılan cihazlar ve web tarayıcısı deneyimi belirleyen en büyük faktör gibi görünüyor.

Blocks’u bugüne kadar gördüğümüz tüm holografik görsellerden ayıran en önemli etmense görsellerin bir HTML konteyneri içinde yaşaması ve doğrudan tek bir bağlantıyla paylaşılabilmesi. Örneğin yukarıda yer alan çikolata görselini, “https://host.glass/view?shortcode=634” bağlantısını göndererek herkesin bu görseli görmesini sağlayabilir ya da internet sayfalarına ekleyebilirsiniz.

Şirket, yeni teknolojisi için bir pilot program başlattı ve bu program kapsamında Blender, Unity ve Unreal Engine üzerinde herhangi bir tasarım yapan ve programa kaydolan her sanatçının görselini birer Block’a çevirme imkânı sundu. Şirket, ilerleyen zamanlarda destek verilen programların sayısını artıracağını belirtti.


Kaynak webtekno.com

 

Efsanevi Oyun Max Paynein "Bırakın Yapsınlar" Dedirten Unreal Engine 5 Remakei

Geçtiğimiz aylarda Rockstar ve Remedy, 2001 yılında piyasaya sürülen efsane oyun serisi Max Payne’in remake’i için ortak bir çalışma yürüteceklerini ve serinin ilk iki oyununu kapsayacak bir remake geliştireceklerini açıklamıştı. Max Payne ve Max Payne 2: The Fall of Max Payne'i kapsayacak olan remake, oyunun hayranları tarafından büyük bir sevinçle karşılanmıştı. Hatta hayranlar o kadar sevinmişti ki Remedy’nin sitesi çökmüştü.

Windowsun Mouse İmleci Neden Simetrik Değil? Mantıklı Bir Sebebi Var!

Hikâyemiz, 1960’larda, kocaman bilgisayarların herkes için kullanımı kolay hâle gelsin diye yapılan çalışmaların en alevli olduğu dönemde geçiyor. Aynı zamanda bu dönemde, şu an kullanmaya alışık olduğumuz ve farklı çeşitlerinin her yerde görülebildiği çevre birimlerinin ataları da ortaya çıkmaya başladı.

Yaratıcılığını Beslemek ve Kendini Geliştirmek İsteyenlere: NVIDIA Studio Creative Weekend Yayınları Bugün Başlıyor

Oyunlarını bilgisayar üzerinden oynayan büyük bir kitlenin ilk tercihi olan NVIDIA, ekran kartlarıyla sadece “şu oyunu kaldırır mı” muhabbetlerine dahil olmuyor. Şirketin NVIDIA Studio adlı programı, her türlü içerik üreticisinin kullandığı programları optimize ederek içerik üreticiye yaratıcı akışı duraklatmadan çalışma imkanı sağlıyor. Bu içerik üreticilerin arasından tanınan isimlerle bir araya gelen NVIDIA, bu alanda bir süredir devam eden yayınlar gerçekleştiriyor.