Telefondan, Bilgisayardan Sildiğimiz Dosyalar Bir Hiçliğe mi Karışıyor, Yoksa Bilmediğimiz Bir Yere mi Gidiyor?

Bu sitede daha önce gerek Android cihazınızda olsun gerek bilgisayarınızda olsun gerekse SD kartınızda olsun silinen dosyaları geri getirmekten bolca bahsetmiştik. Bu yazılarımızı yazarken bizim de birçoğunuz gibi aklımıza şu soru geldi: Silinen dosyaları geri getirebiliyorsak bunlar gerçekten silinmiş oluyor mu?

23.09.2022 23:30:32 tarihinde yayınlandı.

Bu sitede daha önce gerek Android cihazınızda olsun gerek bilgisayarınızda olsun gerekse SD kartınızda olsun silinen dosyaları geri getirmekten bolca bahsetmiştik. Bu yazılarımızı yazarken bizim de birçoğunuz gibi aklımıza şu soru geldi: Silinen dosyaları geri getirebiliyorsak bunlar gerçekten silinmiş oluyor mu?

Eğer geri getirebiliyorsak bu dosyalar gerçekten silinmiş olmuyor demektir. ‘Peki bu durumda silme işlemi uyguladığımız dosyaların akıbeti ne oluyor?’ diye merak etmiş olabilirsiniz, biz de ettik. Bu konuyu teknik terimlere çok fazla bulaşmadan basitçe anlattık.

Normalde bilgisayarımızdan bir veriyi sildiğimiz zaman çöp kutusuna taşınır. Eğer 30 gün boyunca çöp kutusunu temizlemezseniz oradaki veriler otomatik olarak silinir. Peki bu işlem gerçekleştiği zaman dosyalar tamamen ortadan kayıp mı oluyor? Bu soruyu cevaplayabilmek için önce veriler bilgisayarlarımızda nasıl depolanıyor, onu anlamamız gerekiyor.

Bilgisayarlarımızda uçucu (RAM) ve yardımcı (ROM) hafıza olmak üzere iki adet hafıza çeşidi bulunuyor. Bunlardan uçucu hafıza, adı üstünde kısa süreli cihazınızda tutulan verilerdir. Bilgisayarınızın güç kaynağına giden elektriği kestiğiniz anda RAM’de tutulan veriler ortadan kaybolur.

ROM dediğimiz şey ise bir USB, DVD veya HDD gibi depolama birimleridir. Bunlar, kullanıcının verilerinin büyük bölümünü depolayabileceği birer bellek biçimleridirler. Çoğu ROM, içerisinde ferromanyetik elementler barındırır ve bir ferromanyetik element, içinde dağınık manyetik kutuplar içerir.

Veriler, belleğe manyetik dipollerin belirli bir oryantasyonda manyetize edilmesiyle depolanır. Bu sayede bilgisayar, kullanıcının ihtiyaç duyduğu her zaman bu kalıcı verileri kullanıcıya gösterebilir.

Tahmin ettiğinizin aksine bir veri, sildiğiniz zaman ortadan kaybolmaz. Bunu en basit haliyle anlatabilmemiz için PlayStation 2 döneminden örnek verebiliriz. PlayStation 2’nin efsane Memory Card’larını hatırlıyorsunuz değil mi?

Bu Memory Card’ların boyutu en fazla 128 MB olabiliyordu ancak birçoğumuz sadece 8 MB’lık Memory Card’lar ile yetinmek zorunda kalıyordu. Bu durumda oyunlardaki ilerlememizi kaydedebilmek için çoğu zaman çoktan oynayıp bitirdiğimiz oyunların kayıtlarının üzerine yazıyorduk.


Kaynak webtekno.com

 

Espor İzleyicileri Buraya: Türkiyede Kaçırdığınız 6 Espor etkinliği

Dünyada ve ülkemizde espora olan ilgi artmaya devam ediyor. Tarihin en hızlı büyüyen spor dalı olan espor, son yıllarda ülkemizde de adından sıkça bahsettirmeye başladı. Turnuvaların ve takımların yanı sıra espor arenaları da inşa edilmeye başladı. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi büyük kulüpler de hızla büyüyen bu trende yetişmek için espor takımları kurdular.

Appleın Yapay Zekâ Çalışmalarına Her Gün "Milyonlarca Dolar" Harcadığı Ortaya Çıktı: ChatGPTden Daha Güçlü Yapay Zekâ Geliyor!

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bir süredir kendi yapay zekâ dil modelini geliştirdiği iddialarıyla gündemde. Aslına bakacak olursak gerek sızdırılan bilgiler gerekse CEO Tim Cook tarafından yapılan açıklamalar, bu iddiaların yersiz olmadığını gözler önüne seriyor. Konuya aşina kaynakların yaptığı son açıklamalar ise Apple'ın yapay zekâ sektöründe tahminlerin ötesinde bir noktada olduğunu ortaya koydu.

Instagram, TikTok Olmaya Bir Adım Daha Yaklaştı: Gönderi Sabitleme Özelliği Geliyor!

Instagram uzun yıllardır sevilen bir uygulama olsa da TikTok’un popülerleşmesiyle birlikte birtakım çekişmeler de baş gösterdi. Son dönemlerde de çok sayıda kullanıcının çektikleri TikTok videolarını Instagram da paylaştığını görüyorduk. Instagram da geçtiğimiz günlerde bünyesindeki TikTok videolarını azaltmak için çalışmalara başladı. 

Geleceğin Teknoloji Web 3.0ın Büyümek İçin Nelere İhtiyacı Var?

Web 3.0 artık resmen hayatımıza girdi. Ancak daha kimse Web 3.0’ın ne olduğunu ve ne içerdiğini tam olarak bilmiyor. Bugünkü yazımızda değinmek istediğimiz konu Web 3.0’ın neleri içerdiği ve neden bu kadar az kullanıcıya sahip olduğu. Ancak Web 3.0 nedir diye merak ediyorsanız ona da kısaca bir değineceğiz, merak etmeyin.