Marstaki Organik Karbon İlk Kez Ölçüldü: Yaşam Gelişme İhtimali Dünyadaki Bazı Yerlerden Daha Fazla

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Mars'ta görev yapmakta olan Curiosity isimli gezgini, bir ilke imza attı. Bilim insanları, bu uzay kaşifinin topladığı kaya parçalarında ilk kez bazı ölçümler yaptılar. Yapılan ölçümlerin amacı, Mars'ta yaşam olup olmadığını aydınlatabilmekti. Yapılan ölçümler, Mars'ı keşfetmemizi sağlayacak çok önemli bulgular verdi.

1.07.2022 02:30:20 tarihinde yayınlandı.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Mars'ta görev yapmakta olan Curiosity isimli gezgini, bir ilke imza attı. Bilim insanları, bu uzay kaşifinin topladığı kaya parçalarında ilk kez bazı ölçümler yaptılar. Yapılan ölçümlerin amacı, Mars'ta yaşam olup olmadığını aydınlatabilmekti. Yapılan ölçümler, Mars'ı keşfetmemizi sağlayacak çok önemli bulgular verdi.

Bilim insanlarının amacı, Mars yüzeyinde hidrojen atomuna bağlı karbon moleküllerinin ne kadar bulunduğunu anlamaktı. Bu çok önemliydi. Çünkü bilim dünyasına göre yaşamın temelleri, hidrojen atomuna bağlı karbon molekülleri sayesinde atılmıştı. Bilim insanları, yaptıkları ölçümlerde istedikleri sonuca ulaştılar. Daha önceki araştırmalarında Mars'ta organik karbon bulan bilim insanları, bu kez de bu organik bileşenlerin miktarını ilk kez ölçmüş oldular.

NASA mühendisleri tarafından yapılan ölçümlerde, Mars'taki bir milyon parçacığın en az 200 ila 273'ünün organik karbon olduğu tespit edildi. Bu ölçümle ilgili açıklamalarda bulunan NASA yetkilisi Jennifer Stern, bu miktarın önemli olduğunu söyledi. Stern'e göre Mars'taki organik karbon miktarı, gezegenimizde en az yaşam bulgusunun olduğu yerlerden olan Atacama Çölü'ndeki organik karbon miktarından bile fazlaydı. 

Yaşamın temeli olarak bilinen organik bileşenin Mars'ta fazla fazla bulunmuş oluşu, Mars'ta yaşam olduğunun düşünülmesine yol açabilir. Ancak böyle bir yaklaşım pek de doğru değil. Zira organik karbon, cansız maddeler sayesinde de Mars'a yayılmış olabilir. Belki de bir volkan patlaması bu organik bileşeni Mars yüzeyine dağıtmıştır. Uzmanların Mars'ta yaşam olup olmadığını anlamaları için, organik karbonun kaynağını bulmaları gerekiyor...


Kaynak webtekno.com

 

Disney Plustan Türkiyeye Özel Bomba İndirim: Yıllık Abonelik Yüzde 30 Daha Ucuz

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’ye geleceği tarihi ve abonelik fiyatlarını resmen açıklayan Disney Plus, bugün platforma üye olmak isteyenler için avantajlı ön kayıt paketini duyurdu. 14 Haziran’da ülkemizde hizmet vermeye başlayacak olan platform, bu tarihten önce e-posta adresi ile kayıt oluşturanlar için uygun fiyata yıllık abonelik fırsatı sunacak.

"Başımıza Taş Yağacak" Sözü Gerçek Oldu: Yağmur Gibi Kaya Yağan İki Gezegen Keşfedildi

Bundan yaklaşık 30 yıl önce galaksimiz dışındaki gezegenleri keşfetmeye başlayan gökbilimciler, 1990'ların başından beri ötegezegenlere yoğunlaşmış durumda. Bugüne kadar birçok yeni gezegen, galaksi, yıldız ve uydu keşfedilirken, bazılarının kendine has özellikleri bizleri bir hayli şaşırtmıştı. Bunlara örnek olaraksa erimiş demir yağmurlarının boy gösterdiği WASP-76b ve cam sağanaklarının yaşandığı HD 189733b gezegenlerini sayabiliriz.

Elon Muskın Mars Roketi Starship, Test Sırasında Patladı

Uzay çağında yeni bir sayfa açmayı başaran SpaceX, Mars’a insanlı görev gerçekleştirme amacıyla çıktığı yolda çalışmalarını sürdürüyor. Şirketin bu hedefine ulaşmasını sağlayacak Starship uzay aracı üzerindeki testler devam ederken, bu gece gerçekleşen son testte beklenmedik bir durum yaşandı.

Asteroit Ryugu’da Güneş’ten Bile Daha Yaşlı Moleküller Keşfedildi

1999 yılında keşfedilen ve sadece 1 kilometre çapında olan Ryugu, insanlığın uzaydaki en büyük keşiflerinden birisi olarak görülüyor. Öyle ki araştırmacılar Ryugu’ya gönderilen Hayabusa 2 isimli uydu sayesinde bu gök taşının Dünya’nın yapı taşlarından birisi olabileceğini keşfetmişti.