Jüpiterin Buzla Kaplı Uydusu Europada Yaşam İddialarını Güçlendiren Yeni Araştırma: Buz Tabakasının Altında Oksijen Olabilir

Dünya dışında bir yaşam olup olmadığı, insanlığın gözünü gökyüzüne çevirdiği ilk zamanlardan beri en çok merak edilen konuların başında geliyor. Jüpiter’in uydusu Europa ise Dünya dışı yaşam arayışında bir numaralı adaylardan birisi olarak öne çıkıyor.  

3.04.2022 12:45:15 tarihinde yayınlandı.

Dünya dışında bir yaşam olup olmadığı, insanlığın gözünü gökyüzüne çevirdiği ilk zamanlardan beri en çok merak edilen konuların başında geliyor. Jüpiter’in uydusu Europa ise Dünya dışı yaşam arayışında bir numaralı adaylardan birisi olarak öne çıkıyor.  

Buzlarla kaplı Europa’da bir yeraltı okyanusu olması, uydunun sıcak, tuzlu ve yaşamı mümkün kılan kimya açısından zengin olduğunu gösteriyor. Yapılan yeni araştırmalar ise Europa’nın oksijeni buzlu kabuğunun altına çektiğini ve burada basit yaşamı besleyebileceğine dair yeni kanıtlar sunuyor. 

Europa'nın yeraltı okyanusunda yaşam olup olmadığı uzun bir süredir tartışma halinde olan bir konu ve bu tartışma, NASA Europa Clipper'ı oraya gönderene kadar esasen tarafsızlığını korumaya devam ediyor. Europa misyonu titizlikle tasarlanması gerekiyor ki NASA da buna göre tasarımın bir kısmını bilim insanlarının Clipper'ın ele almasını istediği belirli sorulara dayandırıyor. NASA, görevleri büyük soruları göz önünde bulundurarak tasarlıyor; ancak bunlar yalnızca daha küçük, belirli soruları yanıtlayabiliyor. Bu yüzden bilim insanları, Europa'nın farklı yönlerini inceliyor ve görevin cevap araması gereken sorulara ince ayar yapmak için simülasyonlar yaratıyor. 

Bu sorulardan birinin kalbinde ise ‘oksijen’ yer alıyor. Buna göre oksijenin, Europa'nın yaşanabilirliğini anlamanın son parçası olabileceği düşünülüyor. 

Genel olarak bakıldığında Europa’nın, yaşamın var olması için ihtiyaç duyduğu şeylerin çoğuna sahip olduğuna inanılıyor. Ana bileşeni su olan ve yeraltı okyanusunda bol miktarda su bulunan Eurona’nın, Dünya okyanuslarından bile daha fazla suya sahip olduğu biliniyor. 

Bununla birlikte Jüpiter’in bu uydusunun gerekli kimyasal besin maddelerine sahip olması da dikkat çekiyor. Yaşamın var olması için enerjiye ihtiyacı vardır ve Europa'nın enerji kaynağının içini ısıtan ve okyanusun katı halde donmasını engelleyen Jüpiter'den gelen gelgitler olması; çoğu bilim insanı tarafından köklü bir gerçek olarak kabul ediliyor.  

Donmuş ayın yüzeyinde ayrıca, yaşanabilirliğin bir başka ilginç işareti olan oksijen bulunuyor. Europa’daki oksijen, güneş ışığı ve Jüpiter'den gelen yüklü parçacıkların uydunun yüzeyine çarpmasıyla üretiliyor. 

Ancak bu noktada karşımıza ufak bir pürüz çıkıyor. Europa'nın kalın buz tabakası, oksijen ve okyanus arasında bir engel oluşturuyor. Europa'nın yüzeyinin donmuş bir şekilde katı olması, burada var olabilecek herhangi bir yaşam formunun uydunun uçsuz bucaksız okyanusunda olmak zorunda olduğu anlamına geliyor. Peki, bu durumda oksijenin yüzeyden okyanusa ulaşması nasıl mümkün olabilir? Yeni bir araştırmaya göre oksijenin, Europa'nın buzlu kabuğundaki tuzlu su havuzları tarafından yüzeyden okyanusa taşınması söz konusu olabilir.  

Bu tuzlu havuzlar, okyanustaki konveksiyon akımları nedeniyle bir miktar buzun eridiği kabukta yer alıyor. Bu havuzların üzerinde ise Europa'nın ünlü ve fotojenik kaos arazisi bulunuyor. Europa’nın donmuş yüzeyinin yaklaşık olarak yüzde 25’ini kaplayan kaos arazisinin; sırtların, çatlakların, fayların ve ovaların birbirine karıştığı bir yer olduğu ifade ediliyor. Kaos arazisinin neden var olduğu konusunda şimdilik kesin bir anlayış mevcut olmasa da ardında yatan sebebin muhtemelen düzensiz yeraltı ısınması ve erimesiyle ilgili olabileceği düşünülüyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Japonyadaki Telefonlarda Deklanşör Sesini Kapatmak Neden Mümkün Değil?

Teknolojinin önümüze açtığı her kapının maalesef çok geçmeden karanlık yüzünü de görüyoruz. Elbette bu durum, ortaya çıkan cihazlarla veya teknolojilerle ilgili değil, art niyetli insanlardan kaynaklanıyor. Örneğin Apple’ın, eşyalarınızı kolayca bulabilmenizi sağlayan AirTag cihazı, otomobil hırsızlığı gibi alanlarda kullanılmıştı. Ya da temassız ödeme kolaylığının gelmesiyle, kart bilgilerinin kolayca elde edildiğini gördük.

Kargo Simülatörü(!) Geri Dönüyor: Death Stranding 2 Resmen Duyuruldu

Video oyun dünyası, 2019 yılında Death Stranding isimli bir oyunla tanışma imkanı yakalamıştı. Sektörün en önemli isimlerinden Hideo Kojima ile ekibinin üstlendiği oyun, o dönemler için benzersiz bir grafik kalitesi ve ilginç bir deneyim sunuyordu. Ancak oyun piyasaya sürüldükten sonra beklentileri pek de karşılamadı. Zira pek çok oyuncu, Death Stranding'in bir yürüyüş simülasyonundan ibaret olduğunu düşünüyordu.

Intel’in 13. Nesil işlemcilerinin Performans Testleri Ortaya Çıktı: En Güçlülerden Daha Güçlü

İşlemci piyasasının 2 devinden birisi olan Intel, Geçtiğimiz şubat ayında liderliği AMD’ye kaptırmıştı. Daha sonra 2022’nin ortalarında i9-12900KF ve i9-12900KS isimli özel üretim işlemcisiyle yeniden dikkatleri üzerine çeken ve piyasanın tekrar lideri konumuna gelen Intel, geçtiğimiz aylarda Arc işlemcilerinin performans testlerini yayınlamıştı.

Ubisoft ve Take-Two da Rusya ve Belarusta Oyun Satışlarını Durdurduğunu Açıkladı

Bildiğiniz üzere neredeyse iki haftadır dünyanın en önemli gündem maddesi Rusya'nın Ukrayna'yı işgali. Rusya'nın başlattığı operasyonlar sonrası dünyanın her yerinden hükümetler ve şirketler 'Rusya'yı ekonomik olarak sarsmak için' pek çok yaptırım kararı açıkladı. Bu yaptırım ve tepki açıklamalarına kısa süre içerisinde teknoloji şirketlerinden oyun şirketlerine sayısız kuruluş dahil oldu. 

Samsung’un 100 Milyondan Fazla Akıllı Telefonu Kritik Güvenlik Açığıyla Satışa Sunduğu Ortaya Çıktı

Teknoloji dünyasında kullandığımız hiçbir şey tamamen güvenli olmazken, zaman zaman şirketlerin gözünden çok büyük hatalar da kaçabiliyor. İşte bu şirketler arasına geçtiğimiz gün yayımlanan bir araştırma ile birlikte Samsung da katıldı. Tel Aviv Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı çalışma, Samsung telefonların yıllarca büyük bir hatayla piyasaya sürüldüğünü ortaya koydu.