Bir Uzay Görevi Sırasında Ölen İlk İnsan Vladimir Komarovun Trajik Hikayesi

Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX geçtiğimiz günlerde kendi uzay mekiği Crew Dragon’ı başarılı bir şekilde Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdi. NASA astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken, özel bir şirketin uzaya yolladığı ilk insanlar olarak tarihe geçtiler. Ancak bu tarihi göreve kadar yaşanan çok şey var. Bunların önemli bir kısmını da başarısızlıklar ve yitip giden hayatlar oluşturuyor. 

30.01.2023 21:15:12 tarihinde yayınlandı.

Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX geçtiğimiz günlerde kendi uzay mekiği Crew Dragon’ı başarılı bir şekilde Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdi. NASA astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken, özel bir şirketin uzaya yolladığı ilk insanlar olarak tarihe geçtiler. Ancak bu tarihi göreve kadar yaşanan çok şey var. Bunların önemli bir kısmını da başarısızlıklar ve yitip giden hayatlar oluşturuyor. 

Tüm başarısızlıklara rağmen uzay tarihini başarılarla hatırlamaya devam ediyoruz. Uzaya çıkan ilk insan olan Kozmonot Yuri Gagarin, Ay’a ayak basan ilk insan Astronot Neil Armstrong, uzaya çıkan ilk kadın Kozmonot Valentina Tereşkova bunlardan bazıları ancak bugün sizlere bilindik başarıları değil, 1960’lardaki Soğuk Savaş’ın ve uzay yarışının çok da bahsedilmeyen karanlık kısmını anlatacağız. ABD ve SSCB arasındaki uzay yarışında, propagandalar için hayatı hiçe sayılan insanlardan sadece birinin hikayesini... Bir uzay görevinde yaşamını yitiren ilk insan Kozmonot Albay Vladimir Komarov'u tanıyacağız.

Tam adıyla Vladimir Mihailoviç Komarov 1927’de Moskova’da doğdu. Sovyet Hava Kuvvetleri’nde başarılı bir subay pilot olarak mesleğine devam ettiği sırada 1950’de Valentina Yakovlevna evlendi. Yevgeni ve İrina adında iki çocuk sahibi oldu. Hava kuvvetlerinde pilotların çok fazla iş yüküyle uğraşmasına rağmen lisans eğitimine başladı. 1959 yılında “Zhukovsky Hava Kuvvetleri Akademisi”nden mezun oldu. Ardından “Hava Kuvvetleri Devlet Red Banner Bilimsel Araştırma Enstitüsü”ne atandı ve deneyimli albay pilot olarak ordudaki görevine devam etti.

Vladimir Komarov, 1960 yılında Sovyet Uzay Komutanlığı tarafından uzaya gidecek ilk kozmonotlar listesine seçilen en nitelikli pilotlardan biriydi. Uzay görevleri için aldığı eğitimlerin başında iki defa tıbbi yeterlilikte olmadığı için ismi geri çekilse de azmi ve iradesiyle 1962’de Vostok 4 uzay görevinde Kozmonot Pavel Popoviç’in yedeği olarak yer almayı başardı.

12 Ekim 1964’te ilk uzay uçuşunu Voskhod 1 uzay görevi ile birden fazla insanın tek kapsülde yer aldığı ilk uzay uçuşunun komutanı olarak gerçekleştirdi. Mürettebattaki diğer kozmonotlar Konstantin Feoktistov ve Boris Yegorov ile bir doktor ve bir bilim insanının katıldığı ilk uzay uçuşunu gerçekleştirdiler. Ayrıca insanların özel kıyafet giymediği ilk uzay uçuşunu da başarıyla tamamlamış oldular. Bu başarılı görevle birçok ilki gerçekleştiren SSCB, ABD’nin “Gemini Projesi”nden önce ilk çok insanlı uzay uçuşunu gerçekleştirerek uzay yarışında büyük bir başarı ve propaganda kozu kazanmış oldu.

Takvimler 1966’yı gösterdiğinde dönemin Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı Leonid Brejnev’in Lenin’in doğum gününe özel yapılmasını istediği Soyuz 1 ve Soyuz 2 görevleri için çalışmalar başladı. Soyuz 1’in görev planı; tek kişilik uçuş ile dünyanın yörüngesine yerleşmek ve ardından gönderilecek olan üç kişilik Soyuz 2 uzay aracı ile uzayda buluşmaktı. Soyuz 2 ile yollanan kozmonotlardan ikisi uzay yürüyüşüyle Soyuz 1’e geçecekler ve uzay uçuşunu tamamlayıp Dünya'ya döneceklerdi.

Soyuz 1 görevine as olarak Vladimir Komarov ve yedek olarak da eğitimden arkadaşı Yuri Gagarin seçildi. Henüz mühendislik aşamasında, Soyuz 1’in tasarımının bir kozmonotun gemiden güvenli bir şekilde çıkmasına ya da girmesine imkan vermediği fark edildi. Buna rağmen Komarov’un güvende olacağı söylenerek çalışmalara devam edildi.

Ardından yer çalışmalarına başlayan Komarov ve Gagarin teknisyenlerle birlikte 203 teknik hata buldular. Uzay aracının tabuttan farksız olduğunu belirterek görevin ertelenmesini istediler ancak o dönem Sovyet komuta zincirinde böyle bir talepte bulunmak çok tehlikeli bir adımdı. Yetkililerden kimse bunu dillendirmeye cesaret edemedi. Bunu dillendirebilecek tek kişi Sovyet Uzay Komutanlığı’nın baş tasarımcısı Sergey Korolyov da yakın zamanda ölmüştü. Yerine getirilen yardımcısı Valentin Mishin ise hem bu görev için yeterli değildi hem de siyasi baskıdan ve yerini kaybetmekten fazlasıyla korktuğu için bu durumu asla yetkililerle paylaşmadı.


Kaynak webtekno.com

 

Küçük Boyutunun Altına Çok Şeyler Sığdıran Kablosuz Kulaklık: EKSAtelecom H16 İncelemesi

Ürettiği uygun fiyatlı kulaklıklarla piyasada yavaş yavaş söz sahibi olmaya başlayan EKSA'nın kulaklıklarını inceleyerek sizlere aktarmaya çalışıyoruz. Diğer ürünlerin aksine yeni bir kulaklık satın almak istediğinizde kişisel faktörler işin içine gireceğinden seçim yapmak zor olacaktır. Kulaklık türü, tasarımı, donanım özellikleri, hangi noktalarda başarılı olduğu gibi pek çok konu önem kazanır. Bu sebeple sizler için hazırladığımız kulaklık incelemelerini bir süre kulaklığı inceledikten sonra hazırlamaya çalışıyoruz.

Dünya Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 7 İlginç Bilgi

Son yapılan araştırmalar içinde yaşadığımız mavi gezegen Dünya’nın yaklaşık 4,54 milyar yıl yaşında olduğunu ortaya koyuyor. Modern insana ait en eski kalıntılar ise yaklaşık 300 bin yıl yaşında. Yani Dünya’ya göre epey genç sayılırız ama yine de uzun zamandır buralardayız. İnsanlık gelişip de bilimsel çalışmalar yaptığından beri evimiz olan Dünya’yı biraz daha yakından tanımaya ve anlamaya başladık.

iPhone 14ün ‘Hayat Kurtaran’ Özelliği Apple’ın Başına Bela Oldu

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın iPhone 14 ailesi ile kullanıma sunduğu özelliklerden bir tanesi, "Trafik Kazası Algılama" idi. Bu özellik, adından da anlaşılabileceği üzere trafik kazalarını otomatik olarak tespit edip, acil durum servislerine otomatik olarak bilgi verilmesini sağlıyordu.