Aslında Bitcoinden Fazlasına Sahip Olan Ethereumu Diğer Kripto Paralardan Farklı Yapan Şeyler

Kripto para camiasının hacimsel bazda en büyük ikinci kripto varlık olan Ethereum, bu sektörde gördüğünüz diğer tüm kripto para ve token'lardan farklı. Hatta Bitcoin ile Ethereum arasında bile devasa farklar var. Şöyle abartılı bir cümle kursak da yanlış olmaz: Ethereum olmasaydı, bugün binlerce token konuşuyor olmazdık.

12.04.2023 10:45:10 tarihinde yayınlandı.

Kripto para camiasının hacimsel bazda en büyük ikinci kripto varlık olan Ethereum, bu sektörde gördüğünüz diğer tüm kripto para ve token'lardan farklı. Hatta Bitcoin ile Ethereum arasında bile devasa farklar var. Şöyle abartılı bir cümle kursak da yanlış olmaz: Ethereum olmasaydı, bugün binlerce token konuşuyor olmazdık.

Peki Ethereum'u bu kadar özel yapan şey ne? Bir kripto para birimi nasıl oluyor da teknik anlamda tarihin ilk kripto para birimi olan Bitcoin'den çok daha değerli olabiliyor? Gelin, hep birlikte bu meseleyi masaya yatıralım.

2008 yılından beri hayatımızın içinde olan Bitcoin, aslında bir blockchain ağıdır. Ödemelere odaklanan bu ağ, herhangi bir kişi veya kuruma da bağlı değildir. Kodlarla oluşturulan ve şifrelenmiş olan bu kripto para birimi, ödemeler dışında başka bir şey için kullanılmaz. İşte Bitcoin, en basit haliyle böyle anlatılabilir. 

2015 yılında piyasaya sürülen Ethereum, aslında Bitcoin ile ortak özelliklere sahiptir. Bir blockchain ağı olarak hizmet veren Ethereum, merkeziyetsiz olmakla birlikte özel güvenlik katmanlarına sahiptir. Ancak, Ethereum'u bugünlere getiren esas şey, "akıllı kontrat" özelliğidir. Bitcoin'in sahip olduğu tüm özellikleri zaten bünyesinde taşıyan Ethereum, aslında Bitcoin'den fazlasına sahiptir.

1990'lı yıllardan beri konuşulan akıllı kontratlar, Ethereum'un kullanıma sunulmasıyla gerçek olgular haline gelmiştir. Akıllı kontrat dediğimiz şey, iki taraf arasındaki bir sözleşmenin algoritmalar ile onaylanması işlemidir. O kadar faydalıdır ki hayatınızı kolaylaştıracak bir şeyler mi icat etmek istiyorsunuz, hemen akıllı kontratlarla ilgili bir projeye odaklanın.

Herkesin anlayacağı dilden konuşalım. Bugün bir ev satın alacağınız zaman, bulunduğunuz yerdeki tapu dairesine gidersiniz; ikinci el araç alım-satımları içinse noterlikler kullanılır. İşte akıllı kontratlar, bunlar gibi devlet dairelerine gitme gereksinimini ortadan kaldırır. Her şey bilgisayar başında kayıtlı olarak tamamlanır. Ancak akıllı kontratlarda geriye dönme mekanizması yoktur. Yani yapılan bir işlem geri alınamaz.

Diyebilirsiniz ki noterin işi farklı, tapu dairesinin işi farklı. Haklısınız ancak akıllı kontratlar bunlar için özel olarak programlanabilir. Ayrıca; Ethereum üzerine kurulan hizmetler, istenirse birden çok akıllı kontrat yönetecek şekilde geliştirilebilir. Buradan şöyle bir ayrım yapabiliriz: Ethereum eşittir Windows işletim sistemi, akıllı kontrat içeren herhangi bir hizmet eşittir Google Chrome. 

Ethereum, isteyen herkes tarafından özel olarak yapılandırılabilen bir yapıya sahiptir. İşte bu da onu Bitcoin'den ileriye taşımaktadır. Bugün eğer isterseniz, Ethereum ağında özelleştirmeler yaparak kendinize özel bir oyun tasarlayabilirsiniz.

Merkeziyetsiz finans (DeFi) denilen şeyler de Ethereum ağı üzerine kurulmuş olan yapılardır. Ve tüm bunlara ek olarak, kripto para camiasının bir dönem trend hale getirdiği NFT'ler, bugün aslında Ethereum sayesinde var olmuşlardır.


Kaynak webtekno.com

 

Dünyanın En Zengin İnsanları Bir Anda Tüm Servetlerini Kaybedip Evsiz Kalsalar Nasıl Görünürlerdi? Yapay Zekaya Göre Böyle...

2022 yılının adeta yapay zekânın yılı olduğunu söylemek mümkün. Yapay zekâ tarafından oluşturulan görseller tüm interneti etkisi altına almış durumda. Biz de daha önce benzer birçok içeriği sizlerle paylaşmıştık. Yapay zekâ, bebek Marvel karakterlerinden 1900’lü yılların İstanbul’una kadar birçok ilgi çekici eser oluşturmayı başarmıştı.

Türkiyenin Uzay Planlarına Dair Yeni Açıklama: Uzaya Gönderilecek Kişinin Seçilmesi İçin Çalışmalar Yakında Başlıyor

Türkiye, son zamanlarda uzay konusundaki planları ve bu hususta attığı adımlarıyla sık sık gündeme geliyor. Geçtiğimiz yıl şubat ayında açıklanan Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye’nin uzay hedeflerine dair 10 adım belirlenmiş; bu hedeflerden ilkinin ise Cumhuriyet’in ilanının 100. yılında, yani 2023’te Ay’a sert iniş yapmak olduğu belirtilmişti. 

Elon Musk, Twitter’ın Binasına Elinde Lavaboyla Daldı! (Tamam da Ne Alaka?)

Bu yılın başında Twitter hisselerini satın almaya başlayan Elon Musk, Geçtiğimiz Nisan ayında Twitter’ı satın almak istediğini açıklamıştı. Daha sonra Twitter’ın bot hesaplarının fazla olması nedeniyle platformu satın almaktan vazgeçen Elon Musk, Geçtiğimiz haftalarda Twitter’ı tekrar satın almak istediği söylemişti. Ancak dahi milyarderimizin en başından beri Twitter’la oyun oynadığı da mahkeme tarafından kanıtlanmıştı.