Araştırmacılar, Yapay Zeka Eğitmek İçin Tuhaf Tweetleri Kullanıyorlar

Dünyanın dört bir tarafından araştırmacılar, farklı alanlarda yapay zeka geliştirmek için çalışıyorlar. Dil işleme de yapay zekanın kullanılması istenen alanlar arasında yer alıyor. Ancak dil işleme yapay zekasının karşısına çıkan argo kelimeler, çarpık konuşma dili ve yazım yanlışları, yapay zekanın eğitilmesi konusunda en büyük zorluklardan birini oluşturuyor.

22.02.2022 07:45:25 tarihinde yayınlandı.

Dünyanın dört bir tarafından araştırmacılar, farklı alanlarda yapay zeka geliştirmek için çalışıyorlar. Dil işleme de yapay zekanın kullanılması istenen alanlar arasında yer alıyor. Ancak dil işleme yapay zekasının karşısına çıkan argo kelimeler, çarpık konuşma dili ve yazım yanlışları, yapay zekanın eğitilmesi konusunda en büyük zorluklardan birini oluşturuyor.

Vermont Üniversitesi’nden bilim insanları, dil işleme alanında yapay zekayı daha iyi hale getirmek için kasten yanlış yazılmış kelimelerin nasıl kullanıldığını analiz ettiler. Araştırmacılar, gelecekte yapay zekanın nasıl çevrimiçi iletişim kurduğumuzu anlaması için “hahaha” ve “haaahaha” gibi kullanımların arasındaki anlamsal farkları analiz ettiler. 

Analiz sonuçlarını çarşamba günü Plos One’da yayınlayan bilim insanları, analiz için son 8 yılda 100 milyar tweette bulunan değiştirilmiş kelimeleri analiz ettiklerini açıkladılar. Araştırmacılar, analiz ettikleri kelimeler üzerinde denge ve esneme isminde iki ölçüm yaptılar. 

Bilim insanları, yaptıkları ölçüme örnek olarak “lololol” ve “nooo” kullanımlarını örnek veriyorlar. “lololol” yüksek bir denge değerine sahipken “noooo” sadece bir harfin tekrarlanması olduğu için bir denge değerine sahip değil. 

İLGİLİ HABER 3 Boyutlu Fotoğraflar Oluşturmak İçin Yeni Bir Yöntem Geliştirildi (Video)

Vermont Üniversitesi’nden araştırmacıların çalışması, yapay zekanın ilginç kelimeleri anlamasına, hangi kelimelerin yerine hangi değiştirilmiş kullanımların kullanıldığını anlamasını sağlayabilir. Araştırmacılar, sözlüklerin insanların gerçek iletişim kurma biçimlerini yansıtmadığını, sosyal medyada yaygın olarak kullanılan sözcükleri anlamanın önemli bir boşluğu dolduracağını düşünüyorlar. 

Çalışmayla ilgili bilim insanlarının açıklamasında, çalışmanın sonuçlarının dilbilim çalışmalarının yanında, dil işleme, sözlükleri geliştirme ve arama motorlarının geliştirilmesi gibi birçok alanda kullanılabileceğini belirtildi.


Kaynak webtekno.com

 

İddia: Apple, Piyasaya Bile Sürmeden iPhone 15 Üretim Adedini Azalttı (2 Önemli Nedeni Var)

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın iPhone 15 serisiyle tanışmamıza artık günler kaldı. Şirket, 12 Eylül'de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max isimli yeni akıllı telefonlarını resmen duyuracak. Apple hayranlarının heyecanlı bekleyişleri sürerken, şirketle ilgili iddialar kazanı da kaynamaya devam ediyor. Bu bağlamda; gelen son haberler ise bu yıl iPhone 15 kıtlığı yaşanabileceğini düşündürüyor.

Türkiyede 2021de En Çok Hangi Platformda Oyun Satışı Gerçekleştiği Belli Oldu

COVID-19'un yol açtığı pandemiden olumlu yönde etkilenen nadir sektörlerden biri, tahmin edebileceğiniz üzere oyun sektörü. Yaklaşık 2 yıllık bu dönemde insanlar evine kapanırken, boş zamanlarında dışarı çıkamadıkları için oyunlara yönelmeye başladı ve bu alışkanlığın henüz bittiğini söylememiz pek doğru olmaz.

En Popüler İnternet Tarayıcıları Açıklandı: Microsoft Edge, Apple’ın Safari’sini Geçti!

Pazar araştırma şirketi StatCounter, dünyanın en çok tercih edilen internet tarayıcılarının hangileri olduğunu araştırdı. Yapılan araştırma sonucuna göre Google tarafından piyasaya sürülen Chrome, yıllardır olduğu gibi Nisan 2022'de de dünyanın en çok kullanılan internet tarayıcısıydı. Öyle ki kullanıcıların yüzde 66,58'i Google Chrome'u tercih ediyor. Ancak araştırmada Google Chrome'un liderliğinden çok daha önemli olan bazı noktalar var.