WhatsApp, Hiç Reklam Almamasına Rağmen Nasıl Para Kazanabiliyor?

2009 yılında, Brian Acton ve Jan Koum tarafından kurulan WhatsApp’ın şu anda dünya çapında 180 ülkede, iki milyardan fazla kullanıcısı var. Bunlardan yalnızca 390 milyon kullanıcı Hindistan’dan, 108 milyon kullanıcı Brezilya’dan ve 75 milyon kullanıcı Amerika Birleşik Devletleri’nden geliyor.

20.06.2023 12:00:17 tarihinde yayınlandı.

2009 yılında, Brian Acton ve Jan Koum tarafından kurulan WhatsApp’ın şu anda dünya çapında 180 ülkede, iki milyardan fazla kullanıcısı var. Bunlardan yalnızca 390 milyon kullanıcı Hindistan’dan, 108 milyon kullanıcı Brezilya’dan ve 75 milyon kullanıcı Amerika Birleşik Devletleri’nden geliyor.

Üstelik, bu kadar popüler bir uygulamanın abonelik ücreti yok veya herhangi bir reklam da almıyor. Meta tarafından satın alınmadan önce ufak tefek abonelik ücretleri gibi gelir modelleri olan WhatsApp’ın artık böyle bir özelliği de bulunmuyor. Hâl böyle olunca, şirketin nasıl para kazandığını düşünmemek elde değil.

WhatsApp ilk kurulduğunda kullanıcılar, 1 yıl için 1 dolar ödüyordu. Bu, bazı ülkelerde ilk yıl ücretsiz ve ikinci yıl yenileme için 1 dolar olarak değişiklik gösterebiliyordu.

Daha sonra, bu iş modelinden vazgeçen şirket, uygulama içi reklamlardan da uzak durdu ve en popüler uygulamalardan biri olarak varlığını sürdürmeye devam etti.

Aboneliğe dayalı model sırasında zirvede olan WhatsApp, dünya çapında yaklaşık 700 milyon kullanıcıya sahipti. META tarafından satın alındığında; Instagram ve Facebook Messenger'dan sonraki en büyük yan kuruluşları haline geldi.

2018 yılında, WhatsApp'in kurucu ortağı ve o sırada Facebook Inc.'in direktörü olan Jan Koum, önerilen reklam modeli ve kullanıcı verilerinin güvenliği konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle şirketten ayrıldı.

Aslında, uygulamaya reklam koymak zaman zaman şirketin gündemi hâline geldi ancak bu plandan vazgeçtiler. Buna ek olarak, WhatsApp'taki kişisel bilgilerimizi ve konuşmalarımızı satarak para kazandıklarına dair spekülasyonlar da ortaya atıldı.

WhatsApp'ta bulunan "uçtan uca şifreleme", konuşmalarımızı biz ve karşımızdaki kişi dışında kimsenin erişemeyeceği anlamına geliyor. Ancak WhatsApp'ın gizlilik politikasında, mesajlarımız üçüncü kişiler tarafından okunmasa da içlerinden otomatik olarak veri hedefleyip karşımıza buna uygun reklamlar çıkarabilecekleri yer alıyor. Bu da, dolaylı olarak reklamlardan para kazandıkları anlamına gelebilir.

İLGİLİ HABER Kişisel Verileri Koruma Kurumundan Meta ve WhatsAppa 5 Milyon TLyi Aşkın Ceza!


Kaynak webtekno.com

 

Gizlilik Politikaları Nedeniyle Kullanıcılarını Başka Uygulamalara Kaptıran WhatsApp, Şeffaflık Sözü Verdi

Dünyanın en popüler mesajlaşma platformu WhatsApp, 2021 yılının ocak ayında yeni bir gizlilik politikası yayınlamıştı. Ancak bu politika, verilerin Facebook ile paylaşılabileceği izlenimi yaratması nedeniyle kullanıcılardan büyük tepki toplamıştı. Platform, durumun yanlış anlaşıldığını belirten açıklamalar yapsa da o dönemdeki birçok kullanıcı, WhatsApp’ı bırakarak Telegram ve Signal gibi uygulamalara geçmeye başlamıştı.

Free Fire, Ramazan’da Oyunculara 1 Ton Baklava Dağıtacak: İşte Kilo Kilo Baklava Kazanmak İçin Yapmanız Gerekenler

Türkiye’nin dört bir yanından sıkı oyunculara sahip olan Free Fire oyununun Türkiye ekibi gelen Ramazan dönemi odağında 2 Nisan'da başlayan oyun içi etkinliğe baklava puanı/ödülü unsurunu ekledi. Bu anlamlı proje kapsamında oyuncular, oyun içerisinde topladıkları baklava puanları (token) ile yine oyun-içi bir panel üzerinden baklava kazanmak için yarışacaklar. Ramazan ayı boyunca her hafta 200 oyuncuya 1 kilogramlık özel baklava paketleri ödül olarak iletilecek.

Baydönerin Bol Göndermeli Ramazan Reklamı Sosyal Medyanın Gündemine Oturdu: İşte Gelen Tepkiler

Ramazan ayının gelişiyle birlikte hepimizin görmeye alışık olduğu şeylerden biri de markaların bol gülen yüzlü Ramazan temalı reklamları oluyor. Kalabalık iftar sofraları, Ramazan davulcuları, sahurlar... Ramazana dair aklımıza gelen her şey, bu aşırı pozitif reklam filmlerinde bir araya gelerek bir ay boyunca türlü mecralarda karşımıza çıkıyor.

İkinci Dünya Savaşı İçin Üretilen Ancak Savaşa Yetiştirilemeyen İlk Programlanabilir Bilgisayar: Eniac Nedir, Ne Amaçla Kullanıldı?

Hayatımızı kolaylaştıran en büyük teknolojilerden biri olan Bilgisayar nereden geldi hiç düşündünüz mü? Modern diyebileceğimiz ilk bilgisayara ENIAC İsmi verildi. İngilizce açılımı Electronic Numerical Integrator and Computer olan bu cihaz, Türkçeye Elektronik Sayısal Entegreli Bilgisayar olarak çevriliyor.