Twitch ve Bigo Live Gibi Canlı Yayın Platformları Nasıl Bir Anda Popüler Oldu?

Canlı yayınlar, günümüzde hayatın her alanına nüfuz eden bir araç haline geldi. Öyle ki muhtemelen hepimiz en az bir kez herhangi bir platformda canlı yayın izlemişizdir. Haliyle canlı yayın uygulamalarının artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu yadsınamaz bir gerçek oldu.

4.11.2022 16:15:16 tarihinde yayınlandı.

Canlı yayınlar, günümüzde hayatın her alanına nüfuz eden bir araç haline geldi. Öyle ki muhtemelen hepimiz en az bir kez herhangi bir platformda canlı yayın izlemişizdir. Haliyle canlı yayın uygulamalarının artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu yadsınamaz bir gerçek oldu.

Popüler canlı yayın platformları arasında yer alan Twitch, TikTok ve Bigo Live, geçtiğimiz yıllarda toplamda 1 milyar kez indirildi, günlük ortalama 100 milyon kişi bu platformlarda canlı yayınları izlendi. Biz de ilk dönemlerinde küçük bir girişim olarak başlayan ve zamanla devleşen bu platformlara hangi trendleri yakaladıklarına ve ne gibi özellikler taşıdıklarına yakından bakmak istedik.

Canlı yayın platformları, bugün milyonlarca yayıncıya oyun, dans, müzik, mizah gibi kategorilerde yeteneklerini sergilemesi için olanak sağlıyor. Diğer uygulamalardan farklı olarak içerik üreticilerini, doğrudan ve gerçek zamanlı olarak izleyicilerle buluşturuyor. Bu sayede kullanıcıların yayıncı ile samimi ve duygusal bir bağ kurmasına olmasını sağlıyor. 

Bu bağın sağlanmasında öncülük etmeleriyle TikTok, Bigo Live ve Twitch gibi platformlar kısa sürede büyük bir ivme yakaladı. İçerik üreticilerinin diğer platformlarda karşılaştığı artılar ve eksiler, canlı yayın platformlarına olan ilgiyi daha da arttırdı.

TikTok ve Bigo Live gibi platformlar şu anda kümülatif olarak baktığımızda Twitch’e kıyasla daha fazla ilgi görüyor. Bu ilginin en önemli sebebi bu uygulamaların diğer platformlara kıyasla daha çeşitli kategorilerdeki yayıncılara hitap etmesi ve bu canlı yayın platformlarına kolayca ulaşılması.

Ancak TikTok, Bigo Live ve Twitch gibi canlı yayın platformlarının kendi içlerinde de ayrılan yanları var. Twitch gibi geçmiş dönem yayıncılık yapılan platformlarda binlerce liralık ekipmanlar ve yazılımlara ihtiyaç duyuluyordu. TikTok ve Bigo Live gibi mobil temelli uygulamalarda ise bu ekipmanlar yerine sadece bir telefon olması yeterli. Haliyle de TikTok ve Bigo Live’da yayın açanlar için teknik aksaklık, bütçe denkleştirmek gibi sorunları ortadan kalkmış oldu. Elbette bu trendi destekleyen başka teknolojik değişimler de yaşandı.

Virtual Stream ya da V-stream olarak adlandırılan ve son dönemin en popüler yayın kategorisi olarak adlandırılan Vstream; sanal bir karakter olarak yayın açmak için kullanılıyor. Kadın/erkek/hayvan hatta eşya olarak sanal karakterinizi seçip canlı yayın açabiliyorsunuz. Özellikle Asya kıtasını etkisi altına alan bu özellik, son zamanlarda Avrupa ve Amerika’ya da sıçramış durumda. Sanal yayın yapan yayıncılar için ise V-streamer terimi kullanılıyor.

Vstreamer olabilmeniz için çeşitli yazılımlar yükleyip, kameranıza yüz ve vücut hareketlerinizi algılatmanız gerekiyor. Twitch tarafında gerekli ekipmanlar biraz daha pahalı olsa da, çoğu mobil uygulamada tamamen ücretsiz olarak V-streamer olunabiliyor. Snapchat ve Bigo Live’da bulunan hazır Vstream efektleri ile seçtiğiniz sanal karakterle yayınlar açabiliyorsunuz.

Çok daha hızlı internete ve daha az gecikme süresine sahip olan yeni nesil internet teknolojisi 5G, insanları uzun zamandır aradıkları mobil internet kalitesiyle buluşturdu. Bu da en çok istediği her yerde içerik üretmek isteyen yayıncılara, ve elbette izleyenlere yansıdı.


Kaynak webtekno.com

 

Açık Artırmaya Çıkarılan 21 Yaşındaki iPod, Fiat Egea Parasına Satıldı!

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın efsane CEO'su Steve Jobs, 2001 yılında gerçekleştirdiği bir etkinlikte tarihin ilk iPod modelini duyurmuştu. O dönemlerde eşine az rastlanan müzik çalar, müzik tutkunlarının favorisi olmuştu. Çünkü bir iPod ile kaset veya CD'lere ihtiyaç kalmamıştı. Üstelik o yıllar için oldukça şık görünen ilk iPod, 399 dolar gibi cep yakan bir fiyat etiketine sahipti. Akıllı telefonların gelişmesi, internet kullanımı ve Spotify gibi platformlar, müzik çalarlara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırdı.

Rusya-Ukrayna Savaşı İçin CS:GOda Harita Oluşturuldu: İşte Projenin Ardındaki Dâhiyane Fikir!

Rusya, bir yıldan uzun bir süre önce Ukrayna'yı işgal planlarını devreye soktu. Bunun sonucunda iki ülke arasında bir savaş başladı ve bu savaş günümüzde de devam ediyor. İşin kötü tarafı, savaşın ne zaman biteceğini kimsenin bilmiyor oluşu. Ancak gelen son haberler, sıradan Rus vatandaşlarının savaşın acı taraflarını görmesini sağlamak için her türlü yöntemin denendiğini gözler önüne seriyor.

Appleın iPhone 15le Tanıttığı, Ancak Yıllardır Android Telefonlarda Olan 4 Özellik

Apple, son lansmanda iPhone 15 ailesini tanıttı. Telefonun konuşulan pek çok özelliği oldu. Tasarım olarak önceki modellerden ayırt edilemeyecek olan iPhone 15 ailesi performans ve özellik bakımından yeni özellikler duyurdu. Özellikle iPhone 15 Pro ve Pro Max'te yer alan titanyum çerçeve gibi özellikler büyük beğeni topladı. Peki Apple'ın yenilikçi diye tanıttığı, ancak aslında "Bu zaten daha önceden Android cihazlarda vardı." dediğimiz neler var?

‘Güneş’e Dokunan’ Uzay Aracından İlk Görüntüler Geldi: Samanyolu Galaksisi’nin Merkezi Görülüyor

NASA, üç yıl önce Parker Solar Probe isimli uzay aracını Güneş’in yörüngesine yollamıştı. Uzay araştırmaları tarihinin en önemli görevlerinden birinde yer alan Parker Solar Probe, aynı zamanda Güneş’e en fazla yaklaşan insan yapımı araç olmayı başardı. Özellikle bilim insanlarının Güneş’i daha net inceleyebilmesi için fırsat sunan bu görev, ‘yıldız bilimi’ için son derece büyük önem taşıyor.