Türkiye, Uzaydaki İlk Uydu Takımını Kuruyor: Peki Ne İşe Yarayacak?

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ilk cep uydusu “Grizu-263A”ı uzaya gönderen Hello Space, yine ülkemiz için bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. İlk ticari cep uydu girişimi, uzayda Türkiye’nin ilk takım uydusunu kurmak üzere ilk fırlatma için gün saymaya başladı.

21.12.2022 06:45:11 tarihinde yayınlandı.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ilk cep uydusu “Grizu-263A”ı uzaya gönderen Hello Space, yine ülkemiz için bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. İlk ticari cep uydu girişimi, uzayda Türkiye’nin ilk takım uydusunu kurmak üzere ilk fırlatma için gün saymaya başladı.

Peki ‘takım uydusu’ nedir? Türkiye’nin ilk takım uydusu kurulduğunda hangi amaçlara hizmet edecek? Takım uydusunu oluşturacak uyduların ilki ne zaman fırlatılacak? Gelin, tüm bu soruları cevaplayalım.

Takım uydusu, sürü mantığıyla çalışan birden fazla uyduyu tanımlıyor. Her bir uydu, birbiriyle ve yer yüzüyle sürekli bağlantıda oluyor. Takım uyduların en popüler örneği olarak ise SpaceX’in internet hizmeti sunan Starlink uyduları verilebilir.

Hello Space tarafından paylaşılan bilgilere göre Türkiye’nin ilk takım uydusu, toplam 80 adet cep uydudan oluşacak. Bu uyduların her biri 125 santimetreküp ebata sahip olacak.

Takım uydunun başlangıcı olacak olan ilk uydu, “İstanbul” adını taşıyacak. İstanbul uydusu, karasal ağa erişimin düşük olduğu kırsal alanlardan sensör verilerini son kullanıcıya aktaracak. Sensör verilerini depolayarak yer istasyonuna iletecek.

Hello Space’e göre takım uydu, mevcut ‘nesnelerin interneti’ teknolojilerine kıyasla dünya çapında bir kapsama alan sunacak. Uydular, başka lojistik, enerji, tarım ve üretim olmak üzere pek çok alanda en yeni uzay teknolojileri çözümlerinin sunulmasını sağlayacak.

Uydularla birlikte internet ve telefonun çekmediği alanlarda uydular aracılığıyla veri alışverişi yapılabilecek; ulaşılması kolay olmayan bölgelerde elektrik sayaçlarının uzaktan okunması sağlanabilecek. Pek çok alana yansıyacak benzer çözümler sadece Türkiye’de değil, tüm dünyaya sunulacak.

İstanbul uydusu, Şubat 2023’te SpaceX’in Falcon 9 roketiyle birlikte fırlatılacak. İkinci test uydusu ise ekim ayında uzaya gönderilecek. Bu uyduların başarıyla çalışması sonucunda geri kalan uydular seri üretime geçecek ve 20’şer ya da 30’arlı gruplar halinde uzaya fırlatılacak.

İLGİLİ HABER SpaceX, Çok Kısa Bir Sürede 3 Falcon 9 Roketi Fırlatmayı Başardı


Kaynak webtekno.com

 

Google’ın Pixel Telefonları İçin Hazırladığı 3 Yıllık Planlar Sızdırıldı: Katlanabilir Pixel ve Daha Fazlası

Google’ın ilk kez 2016 yılında tanıttığı Pixel isimli telefonlar, selefi olan Nexus cihazlarının aksine sektörün dev markalarının altında değil de direkt olarak Google çatısı altında üretiliyordu. İlk Pixel’lerde pek çok sorunla karşılaşılmış olsa da Google kısa sürede bu sorunları toparlamış ve pek çok akıllı telefon kullanıcısına göre Samsung’a rakip telefonlar üretmeye başlamıştı.

Kripto Madencilerine Yasak Dayanmıyor: NVIDIA Ekran Kartlarıyla Madencilik Yapmanın Yeni Bir Yolunu Buldular

Kripto para madencileri durdurulamıyor. Tam Nvidia'nın, 30 Serisi GPU'larında madencilik sınırlayıcıları getirmesiyle birlikte kripto madencilerinin tüm GPU'ları satın almasını engellediği zannedilmişti ki başka bir hash rate kırma yazılımı ortaya çıktı. Bu sefer bu yazılımla birlikte madenciler kartlarını yine %100 verimlilikte kullanmaya devam edebiliyorlar.

Telegrama Ücretli Abonelik Seçeneği Geliyor: İşte Telegram Premium Hakkında İlk Bilgiler

Mesajlaşma uygulamaları sundukları hizmet karşılığında genellikle ücret talep etmeyip verilerimizi hedefli reklamcılık için kullanılır. Hatırlarsanız bu modelle çalışan WhatsApp'ın geçtiğimiz yıla damga vuran yeni gizlilik politikası, verilerimizi daha gelişmiş reklam planlarında kullanmaya yönelikti. İtirazlar sonucunda ilgili politika dayatılmasa da uygulama ücretli kalmaya ve verilerimizi kullanmaya devam etti. 

Geç Olsun Güç Olmasın: Google, Tabletler İçin Geleceğin Teknolojisi Dediği Bir İş İlanı Yayınladı

İlk akıllı tabletler piyasaya çıktığında herkes bunun saçma bir fikir olduğunu düşünmüştü. Koskocaman bir akıllı telefonu kim ne yapsın ki? Tabii bu sırada 2010 yılında iPad’i piyasaya süren Apple ‘aynen öyle kardeşim benim’ deyip gülüyordu. Günümüzde de tabletlerin ne kadar popüler ve işlevsel olduğunu hepimiz görüyoruz.