Tüm Evren Parmaklarınızın Ucunda: Galaksiden Galaksiye Gezebileceğiniz Canlı Harita Paylaşıldı

İnsanlık çok uzun zamandır gökyüzüne bakıyor ve uzayın gizemlerini çözmeye çalışıyor. İlk toplulukların yıldızları izlediği günlerden bu yana keşif araçlarımız sürekli olarak gelişirken, uzayın daha da derinlerini görebilmeyi mümkün hale getirdi. Yeni bir çalışma ise bildiğimiz evreni parmak uçlarımıza getiriyor.

20.11.2022 20:15:10 tarihinde yayınlandı.

İnsanlık çok uzun zamandır gökyüzüne bakıyor ve uzayın gizemlerini çözmeye çalışıyor. İlk toplulukların yıldızları izlediği günlerden bu yana keşif araçlarımız sürekli olarak gelişirken, uzayın daha da derinlerini görebilmeyi mümkün hale getirdi. Yeni bir çalışma ise bildiğimiz evreni parmak uçlarımıza getiriyor.

John Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, son 20 yılda Sloan Dijital Gökyüzü Gözlemi’nden gelen verileri inceleyerek bilinen evrenin interaktif bir haritasını oluşturdu. Daha önce yalnızca bilim insanlarının erişebildiği bu veriler yayınlanan internet sitesiyle artık herkesin erişebileceği bir hale gelmiş oldu. 

Yeni interaktif haritada 200 bin galaksinin gerçek konumlarını ve renklerini görebilme şansına sahip oluyoruz. Çevrimiçi olarak gezilebilecek bu haritayı kullanılan cihaza indirebilmek de mümkün.

Haritayı oluşturan Brice Menard, kendisinin çocuklukta gökyüzü fotoğraflarından çok etkilendiğini ve yeni insanlara ilham verebilmek için böyle bir çalışmaya imza attığını ifade etti. Bilim insanlarının yıllardır yeni galaksiler keşfettiğini söyleyen araştırmacı, daha önce hiç kimsenin bir harita oluşturmak için çalışmadığını da belirtti.

Sloan Dijital Gökyüzü Gözlemi, Meksika’da bulunan bir teleskop yardımıyla uzayı keşfetmeyi amaçlıyor. Bu istasyonda bulunan teleskop, her seferinde görülebilen uzayda biraz daha farklı bir noktaya odaklanarak yıllardır veriler topluyor. ,

İLGİLİ HABER Ters Köşe Yapan Araştırma: Büyük Patlama, Her Şeyin Başlangıcı Olmayabilir

Harita bir anlamda evrenin de ne kadar büyük olduğunu anlamak için yeni bir kapı açıyor. Bizim galaksimiz olan Samanyolu, koca haritada yalnızca tek bir nokta olarak temsil ediliyor. 200 bin noktanın her biri, milyarlarca yıldıza ve bu sayıdan çok daha fazla gezegene ev sahipliği yapıyor. 

Haritada galaksilerin uzaklaştıkça renklerinin de değiştiğini görüyoruz. En uçta bulunan farklı renkteki şerit ise 13,7 milyar yıl önce gerçekleştiği düşünülen Büyük Patlama’dan kalan radyasyonu temsil ediyor. Haritaya buradan ulaşabilirsiniz.


Kaynak webtekno.com

 

Türkiye Uzay Ajansı Aya Sert İniş Yapacak Denilen Yerli Roketin İtki Sistemini Tanıttı

9 Şubat 2021 yılında Türkiye, Milli Uzay Programı ile tanışmıştı. Türkiye’nin uzay geleceğine yönelik 10 hedefin belirlendiği bu programın ilk hedefi, Cumhuriyet’in 100. yılında, yani önümüzdeki yıl Ay’a ilk teması gerçekleştirmek idi. Bu hedef ulaşma çalışmaları sürerken Türkiye Uzay Ajansı’ndan bugün önemli bir paylaşım geldi.

Sisteminizin Yetmediği Oyunları Oynamanızı Sağlayan GeForce Now Nedir, Nasıl Kullanılır?

Eğer oyun piyasasını yakından takip eden bir oyunseverseniz bazı oyunların sistem gereksinimlerini gördükten sonra uzun süre ekrana hüzünlü gözlerle bakıyor olabilirsiniz. Haklısınız çünkü bazı oyunları oynamak için gerekli donanımı toplamanın maliyeti dudak uçuklatabiliyor. İşte GeForce Now tam bu noktada devreye giriyor ve en dandik bilgisayarda hatta telefonda bile oyun oynamanızı sağlıyor.