Tarihte İlk Kez Güneş Sistemi Dışındaki Bir Gezegende Karbondioksit Keşfedildi

Yapımı 16 yıl süren ve Aralık 2021'de fırlatılan tarihin en yüksek teknolojiye sahip uzay teleskobu James Webb sayesinde yapılan keşifler hız kesmeden devam ediyor. Şimdi de Güneş sisteminin dışında yer alan, yani bir başka yıldızın yörüngesinde dönen milyonlarca ötegezegenden birinin atmosferinde karbondioksit keşfedildi. 

27.08.2022 02:30:20 tarihinde yayınlandı.

Yapımı 16 yıl süren ve Aralık 2021'de fırlatılan tarihin en yüksek teknolojiye sahip uzay teleskobu James Webb sayesinde yapılan keşifler hız kesmeden devam ediyor. Şimdi de Güneş sisteminin dışında yer alan, yani bir başka yıldızın yörüngesinde dönen milyonlarca ötegezegenden birinin atmosferinde karbondioksit keşfedildi. 

Daha önce yapılan keşifler, ötegezenlerde atmosfer olabileceğini ve bu atmosfer içerisinde farklı maddelerin yer alabileceğini gösteriyordu. Artık Dünya'daki yaşamın bel kemiği olan karbondioksitin Güneş Sistemi'nin dışındaki gezegenlerde de olabileceği kesinleşti.

WASP-39 yıldızı ve WASP-39b gezegeni (İllüstrasyon) [email protected] .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; } ?

WASP-39b gezegeni, aslında 2011 yılında yeryüzündeki teleskoplarla yapılan WASP projesi sayesinde keşfedilmişti. Bu projenin ardından Hubble ve Spitzer gibi uzay teleskobu ile yakın markaja alınan ötegezenin bir atmosfere sahip ve bu atmosferin su buharı, sodyum, potasyum açısından zengin olduğu tespit edilmişti. James Webb'in daha gelişmiş kızılötesi gözlem yeteneği sayesinde gezegende artık karbondioksit olduğu da kesinleşmiş oldu.

Ayrıca WASP-39b gezegeni, yıldızında Güneş-Merkür arasındaki mesafeden 8 kat daha yakın, yani sıcak bir bolgede. Bu sebeple hızlı bir yörünge hareketine sahip olan gezegenin bir yılı 4 Dünya gününden biraz fazlasına eşit. Tüm bu özellikleri sebebiyle gezegene 'sıcak Jüpiter' benzetmesi de yapılıyor.

Bir başka WASP-39b illüstrasyonu [email protected] .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Dünya'daki doğal döngünün bir parçası olan karbondioksit, aynı zamanda insan faaliyetleri sebebiyle de yoğun şekilde salgılanıyor. Ancak bu keşif, karbondioksitin, yaşamın kimyasal döngüsü içerisinde oynadığı önemli role odaklanıyor. Elbette tek amaç dünya dışı yaşamın izlerini bulmak da değil, bir ötegezenin nasıl oluştuğunu ve geliştiğini anlayabilmek.

"Bu aynı zamanda açık bilim adına çok gurur duyduğumuz bir deney oldu. Dünyanın her yerinden 300'den fazla bilim insanı katılım gösterdi. Bu araştırmayla ilgili verilere şuradan ulaşabilirsiniz."

Açık bilim, bir alanda çalışan gönüllü tüm bilim insanlarının erişimine açılan verilerin topluca gözlemlenmesi veya test edilmesi yoluyla yapılıyor. Araştırmanın bilimsel makalesi arXiv üzerinde yayınlandı ve yakın zamanda Nature dergisi tarafından da yayınlanması bekleniyor.

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu ile Çekilen 'İlk Renkli Uzay Fotoğrafları' Paylaşıldı! Evrenin Sırlarını Açığa Çıkarmanın İlk Adımı…

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu'nun Yörünge Yolculuğu Başladı: İşte Teleskop Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Kaynak webtekno.com

 

Popüler Web Tarayıcı Operanın Adı ve Tasarımı Değişti: İşte Yapay Zekâ Odaklı Yeni Hali!

Bundan birkaç ay önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, internet tarayıcısı Opera'nın "Opera One" isimli yeni bir versiyonunun yayınlandığından bahsettik. Opera One, geleneksel internet tarayıcısının yapay zekâ odaklı, özel bir versiyonuydu. Oldukça sade bir arayüze sahip olan Opera One, yapay zekâ odaklı özellikler ile donatılmıştı ve kullanıcının ihtiyaçlarına göre özelleştirilebiliyordu.

Samsung, Telefonların Güvenliğini 2 Buçuk Milyar Kat Artıracak Teknolojisini Duyurdu!

Telefonlar için bir 'ekran kilidi' belirlemek, akıllı telefonlardan önce bile kullanılan bir teknolojiydi. Eskiden pin kodları ya da şifrelerden oluşan ekran kilitleri, ilerleyen dönemde yerini fiziksel parmak izi okuyucular, ekrana gömülü parmak izi okuyucular ve 3D yüz tanıma teknolojisine bıraktı. Ancak gelişen teknolojiye rağmen ekran günümüz ekran kilitlerinin güvenliği tartışılmaya devam ediyor.

Cassini Şaşırtmaya Devam Ediyor: Satürnün Halkaları Arasındaki Boşluktan Gelen Sesler Yayınlandı!

Uzaya çıkan en cesur uzay aracı Cassini, bu aralar Satürn’le onun halkaları arasındaki boşlukta takılıyor. Şu an oranın manzarasının muhteşem olduğunu düşünmekle beraber, orada olmak isteyecek sayısız kaşif biliyorum. NASA, bugün Cassini uzay aracının halkaları arasındaki boşlukta bulunan sesi yayınladı. Büyük finale hazırlanan Cassini, Eylül ayına kadar 20 dalış daha yapacak ancak bu süreçte inanılmaz verilerle bizleri burada şaşırtmaya devam edecek gibi duruyor. Bildiğiniz gibi dün paylaştığımız bir haberde, Cassini’nin gaz devi Satürn’ün halkaları arasındaki boşlukta neredeyse hiçbir şey bulunmadığını açıklamıştık. Bugün de bu boşluğun çıkardığı sesle ufak bir şaşkınlık yaşadık.