Sosyal Medyada Bu ‘İnsanları’ Görürseniz İki Kez Düşünmeniz Gerek: Peki Neden?

Gerçek kişilere, yapay zeka destekli görsel işleme yoluyla hiç söylemedikleri şeyleri söyletmenin mümkün olduğu bir çağdayız. Ancak dikkatli bakınca bu tip videoların gerçek olmadığını anlayabiliyoruz. Nitekim fotoğraflar, hele ki gerçekte hiç var olmamış insanlara ait fotoğrafların yarattığı tehlike büyüyor.

28.03.2022 17:00:26 tarihinde yayınlandı.

Gerçek kişilere, yapay zeka destekli görsel işleme yoluyla hiç söylemedikleri şeyleri söyletmenin mümkün olduğu bir çağdayız. Ancak dikkatli bakınca bu tip videoların gerçek olmadığını anlayabiliyoruz. Nitekim fotoğraflar, hele ki gerçekte hiç var olmamış insanlara ait fotoğrafların yarattığı tehlike büyüyor.

Daha önce size Nvida’nın geliştirdiği ThisPersonDoesNotExist.com projesinden bahsetmiştik. Her tıkladığınızda size aslında hiç var olmayan bir insanın fotoğrafını gösteren bu internet sitesi, aslında görsel işlem yapay zekalarını eğitmek için kullanılıyor.  Peki bu sahte fotoğrafların kullanıldığı LinkedIn profillerinin tanesi ayda 300 dolar desek? Gelin anlatalım…

Ancak kendisi gerçek değil. Profilde çalıştığı söylenen şirket RingCentral’ın resmi kayıtlarında “Keenan Ramsey” adında hiçbir çalışan yok. Mezun olduğu yazan New York Üniversitesi’nin kayıtlarında bu isimde bir öğrenci ya da mezun yok…

Bir analiz programı kullanan araştırmacılar, bu sayede ilgili profilleri tespit ederek hepsinin aslında “pazarlama” aracı olarak kullanıldığını ortaya koydular. LinkedIn’de tespit edilen bu profiller, seçilen gönderileri beğeniyor, paylaşımlarda bulunuyor ve istenen şirketin ya da kişinin etkileşimini artırıyor (Bu profilleri Twitter'daki botlarla karıştırmayın).

Araştırmayı haberleştiren NPR editörü Shannan Bond, sahte insan Keenan Ramsey’in sözde çalıştığı şirkete de ulaşmış. Bond’a göre şirket uzaktan çalışma modeline sahip ve dışarıdan pazarlama personelleriyle çalışıyor, ancak bu tip durumlara şirket politikası gereği izin vermiyorlar. 

Yukarıdaki şirket, hazırladığı aşırı gerçekçi ama sahte profille LinkedIn kullanıcıları için oldukça önemli olan detayları paket haline getirmiş. Eğer günde 200 kişiyi eklemek istiyorsanız aylık 700 dolar ücret vermeniz gerekiyor… Yayın politikamız gereği bu tip aracı şirketlerin bilgilerini paylaşmıyoruz.

Bot hesapların sahte oldukları hemen anlaşılırken bu hesapların sahte olduğunu anlamak, isimleri sadece beğeniler listesinde gören sıradan kullanıcılar için oldukça zor. Ayrıca LinkedIn’in “profile bakanları gösterme” özelliği, çoğu kullanıcının gelen bağlantı isteğini gönderen profile bakmadan kabul etmesine neden oluyor. Hal böyle olunca o sahte fotoğraflı sahte profiller, sahte olduğu anlaşılmayacak şekilde küçük bir ikon halinde görülüyor.

Elbette sahte profillerin hangi şirket tarafından üretildiği %100 tespit edilemiyor. LinkedIn bu profilleri tespit ettikçe kapatıyor. Yine de başta iş amaçlı olmak üzere tüm mecralarda bu tip durumlarla karşılaşmamak için bilinçli olmakta yarar var.


Kaynak webtekno.com

 

İnsan Eliyle Üretilmiş En Hızlı Nesne Olan Parker, Kendi Hız Rekorunu Kırdı!

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2018 yılında doğrudan Güneş'e bir uzay aracı gönderdi. "Parker Uzay Sondası" (PSP) olarak isimlendirilen bu uzay aracı, Güneş'in yapısının anlaşılmasını amaçlıyordu. İnsanoğlu tarafından üretilen ve hem Güneş'e en çok yaklaşan hem de bugüne kadarki en hızlı nesne olan uzay aracı, şimdi yeni bir rekor daha kırdı. NASA, bu uzay aracının 635 bin 266 km/s hıza ulaştığını açıkladı. PSP'nin geçmişte gördüğü en yüksek hız, 586 bin 863 km/s olarak kaydedilmişti.

Telegramdan WhatsApp Kullanıcılarını Kıskandıracak Özellik: Mesajlara Emoji ile Tepki Verme Geldi

WhatsApp ile birlikte dünyanın en popüler mesajlaşma platformları arasında yer alan Telegram, her yeni güncellemesiyle birlikte kullanıcılarına daha iyi bir mesajlaşma deneyimi sunmaya çalışıyor. İlk olarak 2013’te kullanıma sunulan ve Rus programcı Pavel Durov tarafından yaratılan platform, geçtiğimiz aylarda görüntülü görüşmelerin ve canlı yayınların kayıt altına alınacağı bir özelliğini duyurmuştu.

IBMin Yapay Zeka Projesi Project Debater, Kendi Argümanlarını Üreterek Tartışmalara Katılabiliyor

Yapay zekanın gelecek için kurduğumuz tüm senaryolarda inkar edilemez bir rolü olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Hayatın her anına nüfuz etmeye başlayan yapay zekalar, gelecekte yaşadığımız şehirlerin temellerini oluşturacak, kullandığımız tüm 'makinelerde' yapay zeka ile karşılaşacağız, iletişim ve medya alanında yapay zeka çok daha etkin hale gelecek. Tüm bu gelecek senaryolarının temelleri ise günümüzde yapılan çalışmalar ile atılıyor. Dünyanın dört bir yanından araştırma ekipleri, yapay zekanın bir sonraki adımını hayata geçirmek için çalışıyor.

Apple Artık Uygulamaya Zam Gelse de Aboneliği Kesmeyecek: Peki Türkiye’deki Kullanıcılar Bundan Nasıl Etkilenecek?

ABD merkezli teknoloji devi Apple, App Store politikalarında küçük ama bir o kadar da etkili bir değişiklik yaptığını duyurdu. Şirketin internet sitesi tarafından yapılan açıklamalarda, bundan sonra aktif aboneliklerde yaşanacak her fiyat artışı için kullanıcı onayının alınmayacağı belirtildi. Ancak kullanıcı onay vermeden uygulanacak fiyat değişikliklerinin bazı sınır ve koşulları olacak.

Viking Temalı Mobil Strateji Oyunu "Viking Rise" Duyuruldu

Mobil oyun dünyasında Lords Mobile ve Castle Clash gibi oyunlarıyla ses getiren IGG, Viking temalı yeni oyunu Viking Rise’ı duyurdu. Oyuncuları birer Viking liderine bürüyen oyun, diğer savaş stratejisi oyunlarından farklı olarak gelişmiş bir şehirleştirme ve simülasyon sistemi sunuyor.