Saniyenin Dörtte Birinde Değişen Protein Yapısı, Yapay Zeka Sayesinde İncelendi

Işığa tepki olarak yapılarını değiştiren proteinler öyle çok hızlı hareket ediyor ki, yapılarının incelenmesi için görüntüsünün kaydedilmesi mümkün olmuyordu. ABD’deki Wisconsin Milwaukee Üniversitesi ve Almanya’daki Serbest Elektron Lazer Bilimi Merkezi’nden bir araştırma ekibi, proteinlerin yapısal değişikliklerini incelemek için yeni bir çalışma yaptı.

22.02.2022 00:15:11 tarihinde yayınlandı.

Işığa tepki olarak yapılarını değiştiren proteinler öyle çok hızlı hareket ediyor ki, yapılarının incelenmesi için görüntüsünün kaydedilmesi mümkün olmuyordu. ABD’deki Wisconsin Milwaukee Üniversitesi ve Almanya’daki Serbest Elektron Lazer Bilimi Merkezi’nden bir araştırma ekibi, proteinlerin yapısal değişikliklerini incelemek için yeni bir çalışma yaptı.

Nature dergisinde yayınlanan çalışmanın araştırma ekibi, protein yapılarının ışığa tepki olarak nasıl şekil değiştirdiğini yapay zeka teknolojileri sayesinde incelemeyi başardı. Araştırmacılar kuantum mekanik hesaplamalarla proteinlerin şimdiye kadarki en kesin kaydını oluşturdu.

Bu, fotosentetik bakterilerden gelen bir proteinin ışığa tepki olarak nasıl şekil değiştirdiğini ortaya koyan deneyin tasviri.

Işıkla uyarılan protein (PYP), ışığı emdiğinde enerjisini de emer ve kendisini de yeniden düzenler. Şimdiye kadar proteinlerin ışık kaynaklı değişikliklerinin anında gerçekleştiği söyleniyordu. Bilim insanları “an”ın ölçülemez olmadığını, proteinlerinde saniyenin dörtte biri gibi bir kısa sürede gerçekleştiğinin altını çizdi. Bu kadar kısa sürede gerçekleşen hareketin kaydedilmesi ise pek mümkün olmuyordu.

Işığa duyarlı proteinlerin hareketlerinin incelendiği deneyde, yapay zeka teknolojisi ve kuantum teorisi ile geliştirilen mekanik bir sistem kullanıldı. Araştırmacılar yeni teknoloji ile protein içindeki elektronların nasıl hareket ettiğini gösteren anlık görüntüyü kaydetmeyi başardı. Yapay zeka teknolojisi sayesinde kaydedilen görüntü, insan gözünün algılayabileceği kadar yavaşlatıldı. Çalışma sayesinde molekül içindeki hareketlerin, her şeyin yapısını nasıl değiştirdiği gözlendi.

İLGİLİ HABER Ne İlaç Etki Ediyor Ne Balta: Dünyanın En Büyük Canlılarından Olan Mantar Türünün Dayanıklılığının Sırrı Açıklandı

Proteinin ışığa tepkisi daha önce hiç bu kadar iyi gözlemlenmemişti.  Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Petra Fromme, çalışmada kullanılan kuantum teorisi ve yapay zeka birleşiminin, gelecekteki ışığa duyarlı molekül araştırmaları için umut vaat ettiğini söyledi. Hamburg Üniversitesi'nde fizikçi olan Coauthor Robin Santra, "Modern deneysel tekniklerin teorik fizik ve matematikten gelen fikirlerle birleşimi, daha fazla ilerlemeyi getirecektir” dedi.


Kaynak webtekno.com

 

Age of Empires 3 Hileleri: Tarihi Değiştireceğiniz Hileler

Özellikle Türk oyuncuların strateji oyunlarıyla ilk tanıştığı oyun olan Age of Empires serisi, eğlenceli ve enteresan hileleriyle de bilinen bir oyun. Örneğin 1. Dünya Savaşı’nda geçen bir oyunda uçan ve Kanada bayraklı bir pelerini olan bir ayı çağırabiliyordunuz. Serinin en efsane oyunlarından olan Age of Empires 3 hileleri de bir o kadar ilginç ve enteresan.

Sonynin PC ve PS5 Oyuncuları İçin Ürettiği Oyuncu Kulaklığı Serisi INZONEu İnceledik

Yeni bir kulaklık satın almak istediğinizde etrafınıza çok da doyurucu inceleme içerikleri çıkmaz. Bir ürüne binlerce TL vermeden önce normal olarak alacağınız kulaklığın özelliklerini yakından tanımak istiyorsunuz. Bizler de sizlere bu noktada kulaklık gibi ürünlerin incelemelerini aktarmaya çalışıyoruz. Bugün ise Sony'nin tasarımıyla çok beğenilen kulaklık serisi, INZONE'u inceleyeceğiz.