Samanyolu ve Andromeda Galaksilerinin Keşke Ölümsüz Olsam da İzleyebilsem Dedirten Büyüleyici Çarpışma Anı Dünyadan Nasıl Görünürdü?

Andromeda Galaksisi, biricik galaksimiz Samanyolu'na en yakın galaksilerden biri. Yani komşumuz… Öyle büyük ve parlak ki, 2.5 milyon ışık yılı uzaklıkta olmasına rağmen bu devasa galaksiyi çıplak gözle baktığımzıda bile görebiliyoruz. Tabii Ay'sız bir gecede, şehir ışıklarının olmadığı, karanlık ve sakin bir gökyüzüne baktığımızda…

10.11.2022 01:15:08 tarihinde yayınlandı.

Andromeda Galaksisi, biricik galaksimiz Samanyolu'na en yakın galaksilerden biri. Yani komşumuz… Öyle büyük ve parlak ki, 2.5 milyon ışık yılı uzaklıkta olmasına rağmen bu devasa galaksiyi çıplak gözle baktığımzıda bile görebiliyoruz. Tabii Ay'sız bir gecede, şehir ışıklarının olmadığı, karanlık ve sakin bir gökyüzüne baktığımızda…

Ancak bu göz alıcı komşumuz, gelecekte galaksimizin sonu olacak. Üstelik biz de onun sonu olacağız. Çünkü Samanyolu ve Andromeda, bundan yaklaşık 4.5 milyar yıl sonra 'çarpışarak' iç içe geçecek ve ortaya "Milkomeda" veya "Samandromeda" adı verilen büyük bir galaksi çıkacak. Tabii ki bu 'çarpışma' öyle iki günde olmayacak; iki galaksinin tam olarak iç içe geçmesi ve her şeyin 'yerli yerine oturması' günümüzden yaklaşık 7 milyar yıl sonrasını bulacak.

Samanyolu ve Andromeda, bize akılalmaz gelen ölçülerde uzak olsalar da aslında oldukça yakınlar; aynı galaksi kümesinin içinde yer alıyorlar. Birbirimize yakın olduğumuz için de aramızda kütleçekimsel bir etkileşim var. 

Bu etkileşim, Andromeda'nın saniyede yaklaşık 110 km(saatte 396.000 km) hızla bize doğru gelmesine neden oluyor. Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi, böyle biz insanların kulağına şaka gibi gelen bir hızla bile, çarpışma sürecine daha 4.5 milyar yıldan fazla var… 

Şu an için özellikle geçtiğimiz yıllarda Hubble Uzay Teleskobu tarafından elde edilen veriler, bize iki galaksinin iç içe geçeceği bir tam çarpışmanın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Buna göre iki galaksi önce yaklaşık 4 milyar yıl sonra birbirine teğet geçecek ve dış kısımları etkileşime girecek.

Sonrasında ise çekim kuvvetleri, galaksileri birbirine çekecek ve birleşme yaşanacak. Bu sürecin tamamlanması ise toplamda günümüzden yaklaşık 7 milyar yıl sonrasını bulacak.

Yine de bilim insanları iki galaksinin merkezinin çarpışmadığı, yalnızca kenarların etkileşime gireceği bir senaryoyu da kenarda tutuyor. Fakat güçlü olan çıkarım, ilk bahsettiğimiz senaryo…

Bunlar yaşanırken ise galaksilerin çarpışması sürecinde Güneş'in ve diğer tüm yıldızların savrulup farklı yörüngelere oturacağı düşünülüyor. Yani Güneş'imiz şimdi olduğu yerde olmayacak.

Ancak bu konuda verilen bir diğer bilgi ise şu; bu 'çarpışma' Güneş'in ve gezegenlerin yok olmasına neden olmayacak. Çünkü ne kadar bir 'çarpışma' olarak ansak da aslında bu daha ziyade iki galaksinin iç içe geçmesi.


Kaynak webtekno.com

 

WhatsAppa Sadece Bir Kez Dinlenebilen Sesli Mesaj Geliyor

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, bundan uzun bir süre önce "tek seferlik fotoğraf ve video" özelliğini kullanıma sunmuştu. Bu özellik, adından da anlaşılabileceği üzere gönderilen bir fotoğraf veya videonun, gönderilen kullanıcı tarafından sadece bir kez görüntülenmesine imkan tanıyordu. Gelen son haberler, WhatsApp'ın bu özelliğin kapsamını genişletmeye karar verdiğinin ispatı niteliğinde.

Xiaomi, AirPods Pro Rakibi Kulaklığı FlipBuds Proyu Duyurdu

ABD'nin ticari kara listesinden çıkarılacağının açıklanmasıyla ikinci Huawei olmaktan kurtulan Çinli teknoloji devi Xiaomi, son yıllarda popülerliği gittikçe artan tam kablosuz kulaklık (TWS) pazarına yeni bir seri daha kazandırdı. Flipbuds serisinin ilk ürünü olarak karşımıza çıkan Xiaomi FlipBuds Pro, üst segment bir kablosuz kulaklık olacak.