Patron Gibi Patron: Eski PlayStation Başkanı, The Last of Us ve God of War Gibi Oyunlar Uğruna Pek Çok Oyunu İptal Ettiklerini Açıkladı

Dünya çapından milyonlarca insanın beğeniyle oynadığı video oyunlarını yapmak, şirketlere yüksek miktarda paralara mâl olabiliyor. PlayStation’ın eski patronu Shuhei Yoshida tarafından yapılan yeni açıklamalar da büyük oyunları yapmanın zorluğunu ve pahalığını gözler önüne seriyor.

26.04.2023 23:45:10 tarihinde yayınlandı.

Dünya çapından milyonlarca insanın beğeniyle oynadığı video oyunlarını yapmak, şirketlere yüksek miktarda paralara mâl olabiliyor. PlayStation’ın eski patronu Shuhei Yoshida tarafından yapılan yeni açıklamalar da büyük oyunları yapmanın zorluğunu ve pahalığını gözler önüne seriyor.

2008’den 2019’a kadar God of War ve The Last of Us gibi birbirinden başarılı işlerde imzası bulunan Sony Interactive Entertainment’ın başkanlığını üstlenen Yoshida, pazartesi The Guardian tarafından yayınlanan bir röportajda konuştu. Eski başkan, geliştiricileri bir projede takılı kalmaktan kurtarmak için bazı oyunların gün yüzünü görmediğini belirtti.

Yoshida, 2019 yılında pozisyonundan ayrılmış ve yerini eski Guerilla Games patronu Herman Lust’a bırakmıştı. Ancak ünlü iş insanı, başta olmasa da Sony ve şirketin stüdyolarında geliştirilen oyunlarda yer almaya devam etti. Bu sürecin bir parçası olarak da yeni açıklamalarında daha potansiyelli oyunlara odaklanmak için oldukça fazla oyunun iptal edildiğini aktardı.

Eski PS Başkanı yaptığı açıklamalarda, “PlayStation birçok fikri kucaklıyor ancak bunların çoğu başarısız oluyor. Bir prototip geliştiriyoruz ve onu değerlendiriyoruz. Sonrasında ise daha fazla zaman ve kaynak harcayıp harcamamız gerektiğine karar veriyoruz. Çok fazla oyunu da iptal ediyoruz. Genellikle geliştiricileri onları bir projeye takılı kalmaktan kurtarmaya çalıştığım konusunda ikna etmeye çalışıyorum” diyerek stüdyoları ve geliştiricileri başarılı olmayacak oyunlar üzerinde çalışmaktan “kurtarmaya” çalıştığını belirtti.

İLGİLİ HABER PlayStation Plusa Mayıs Ayında Eklenecek Ücretsiz Oyunlar Açıklandı: 1258 TL Değerindeki Üç Oyun Bedava Olacak!

Öte yandan son yıllarda büyük oyun geliştirmenin maliyetinin ve zorluğunun ciddi derecede arttığına da dikkat çekildi. Örneğin 2010 yılında çıkan AAA bir oyun olan God of War III, Sony’e 44 milyon dolara mal olmuştu. Ancak 2022’de çıkış yapan God of War: Ragnarök, şirkete 200 milyon dolara mal olarak bu değişimi gözler önüne serdi.

Hâliyle fiyatlar bu kadar artınca şirketlerin başarılı olmama potansiyeline sahip bazı projeleri yapması çok daha riskli hâle geliyor. Oyunların iptal edilmeleri, sürece dahil olanları üzse de genel olarak stüdyoları, yayıncıları ve geliştiricileri çok fazla masraftan, uğraştan ve gelecekte gelecek eleştirilerden kurtarabiliyor.

İLGİLİ HABER Star Wars Hayranları Toplansın! Çoğu Filminden Daha Kaliteli Oyun Jedi: Survivorı Daha Çıkmadan Oynadık!

Buna rağmen Yoshida, sektördeki geliştiricilerin yaratıcı projeleri için risk almaya devam etmesini istediğini, Fortnite gibi “live-service” oyunların hâkim olmasını istemediğine vurgu yapıyor: “Umarım yaratıcı fikirleri ve yeni şeyler üzerinde çalışan insanları desteklemeye ve kovalamaya devam ederler. Her yıl, ‘En İyi 10 Oyun’ listelerine giren yapımların birbirinin aynısını olmasını istemezsiniz. Bu bence biraz can sıkıcı olur.”


Kaynak webtekno.com

 

Facebook Şimdi de Discordu Bire Bir Kopyaladı: İşte Facebook Grupların Yeni Tasarımı

Dünyanın en büyük sosyal ağlarından bir tanesi olan Facebook'un sunduğu özelliklerden bir tanesi de Gruplar. Kullanıcılar, isterlerse samimi arkadaşları isterlerse de daha farklı amaçlarla ortak noktada bulundukları diğer insanlarla gruplar kurabiliyorlar. Facebook cephesinden gelen son bilgiler ise uygulamadaki Gruplar bölümünün baştan aşağı değişeceğini gözler önüne seriyor. İşin ilginç tarafı, yeni tasarım ve özellikler pek çok kişiye tanıdık gelecek.

VALORANTta Bir Kadın Oyuncuya Yönelik Yapılan Kan Dondurucu Tehdit ve Taciz Konuşmaları Gündem Oldu: Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

Boş vakitlerimizde eğlenmek için oynadığımız çevrimiçi oyunlar, ne yazık ki bazen psikolojik bir cehenneme dönüşebiliyor. En mutlu gününüzü yaşadıktan sonra bile oyun içinde bir oyuncunun size karşı söylediğini okuduğunuz/duyduğunuz anda çevrimiçi dünyaya ne kadar alışık olsanız da çeşitli kötü hislere kapılabiliyorsunuz. Belki siniriniz atıyor, belki de derin bir üzüntü yaşıyorsunuz ve söylenenleri hep aklınızın bir köşesine kaydediyorsunuz.