Optik İllüzyonların Bizi Nasıl Kandırdığı Ortaya Çıktı: Tongaya Düşen Aslında Beynimiz Değilmiş!

Mutlaka bir kez karşılaşmış ve hatta birkaç kez yanılmış olabilirsiniz. Görseldeki hangi çizgi daha uzun, daire hangi yöne dönüyor ve hatta bu elbise, ayakkabı, duvar ne renk… Optik illüzyonlar üzerine dönen tartışmaların internette sonu gelmiyor. Ancak bu tartışmalar bilim dünyasında da karşılık buluyor, bilim insanları beynimizin veya gözlerimizin nasıl çalıştıklarını anlamak için bu yanıltıcı, tartışmalı görselleri kullanıyorlar. 

4.07.2023 04:00:16 tarihinde yayınlandı.

Mutlaka bir kez karşılaşmış ve hatta birkaç kez yanılmış olabilirsiniz. Görseldeki hangi çizgi daha uzun, daire hangi yöne dönüyor ve hatta bu elbise, ayakkabı, duvar ne renk… Optik illüzyonlar üzerine dönen tartışmaların internette sonu gelmiyor. Ancak bu tartışmalar bilim dünyasında da karşılık buluyor, bilim insanları beynimizin veya gözlerimizin nasıl çalıştıklarını anlamak için bu yanıltıcı, tartışmalı görselleri kullanıyorlar. 

İngiltere’de bulunan Exeter Üniversitesi’nde görevli çevrebilimci Joylan Troscianko ve sinirbilimci Daniel Osorio; bir optik illüzyonun renk ve şekil gibi detayları farklı görmemiz sebebiyle mi yoksa beynimizin algılayış biçimiyle mi ilgili olduğunu araştırdı. 

Ancak birinin beyaz çizgi, diğerinin siyah çizgi üzerinde yer alması sebebiyle ikisinin de rengini farklı tonlarda görüyoruz. Muhtemelen soldaki çizginin daha koyu olduğu yorumuna ulaşıyoruz. 

İLGİLİ HABER Bu Optik İllüzyonlara Bakınca Kafamızın Allak Bullak Karışmasının Asıl Nedeni

Çünkü o güne kadar yaşadığımız deneyimler, mesela çocukluğumuzda ağaçların görünümündeki rengin yeşil ve tonları olarak adlandırıldığı bize öğretildi. Bugüne kadar optik illüzyonlardaki yanılgıların asıl sebebi olarak bu tip öğrenilmiş durumlar gösteriliyordu, ancak yeni araştırma ile asıl sebebin bu olmadığı anlaşıldı.

İLGİLİ HABER Gözler Yalan Söylemez mi? Nasıl Olduğunu Anlamakta Zorlanacağınız 10 Optik İllüzyon

Eğer baktığımız görüntü manzara gibi karmaşık değil de optik illüzyona sebep olan görsellerdeki gibi son derece basit detaylar içeriyorsa bu sıkıştırma işlemi sonuca daha çok etki ediyor. Bir başka deyişle gözlerimiz, görüntüyü sıkıştırıp beynimizin okuyabileceği mesajlar haline getirdiği anda işin rengi değişiyor. Gözlerimiz bu sıkıştırma işleminde yanılıyor, hatalı bir mesajı beyne iletiyor. Yani gözlerimiz kandırılıyor.

Gerçek dünyada sıklıkla karşılaştığımız karmaşık görüntülerde de sıkıştırma sonucunda hatalar yaşanabiliyor. Ancak bu hatalar, basit bir görselde oluşan hatalara kıyasla daha zor fark ediliyor. Hatta bu fark etme işlemi için çoğu zaman birinin size çıkıp ‘aslında o gri çizgiler aynı renk’ demesi gerekiyor. Sonuç olarak gözlerimizdeki sıkıştırma işlemi sonucunda oluşan hatalı mesaj, beynimiz tarafından okunuyor, bu mesaj gerçekle uyuşmuyor.

İLGİLİ HABER Bir Fotoğrafçının Güneşi Kullanarak Optik İllüzyonlar Oluşturduğu Muhteşem Fotoğraflar


Kaynak webtekno.com

 

Son Kale de Düştü: Amazon Primea Yaklaşık %400 Zam Geldi: İşte Yeni Fiyat

Dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından Amazon, içerisinde Prime Video ile Prime Gaming hizmetlerini de içeren "Amazon Prime" hizmetine zam yaptı. Bugüne kadar ilk 30 gün ücretsiz olduktan sonra aylık 7,90 TL karşılığında satın alınabilen Amazon Prime'ın fiyatı, tam 3,8 katına çıktı. Peki Amazon Prime güncel fiyatı nasıl oldu?

Yamyamlık, Cinsel İstismar, Soykırım... Eski İçerik Moderatöründen TikTok Hakkında Kan Donduran İddialar

Son dönemlerin en popüler sosyal medya platformlarından bir tanesi olan TikTok, bu kez ilginç bir davanın konusu oldu. Bir süre TikTok için moderatörlük yapan bir kişi, şirkete dava açtı. Bu davanın nedeniyse "psikolojik travma" olarak gösterildi. Eski TikTok çalışanına göre izlediği videolar; anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi sağlık sorunlarına yol açtı.

Twitch, Bu Üç Tarayıcı Dışındaki Tüm Tarayıcılara Kısıtlama Getirdiğini Açıkladı (Tamam da Neden?)

Popüler canlı yayın platformu Twitch, bugün bazı kullanıcıların yaşadığı problemlerle gündeme geldi. Bazı kullanıcılar, son birkaç gündür belli tarayıcılardan Twitch hesaplarına giremediklerini ifade eden açıklamalarda bulundu. Bu kişiler, hesaplarına girmeye çalıştıklarında ‘Bir Hata Oluştu, Lütfen Tekrar’ deneyin mesajı ile karşılaştı.

YouTube, "Shorts" Algoritmasının Nasıl Çalıştığını Açıkladı

Sosyal ağlar, özellikle de TikTok'un elde ettiği başarı nedeniyle kısa video formatlarına büyük önem vermeye başladılar. Bunun en net göstergesi; TikTok'un en büyük rakiplerinden Instagram Reels. Ayrıca; dünyanın en popüler çevrimiçi video platformu YouTube da bir süre önce "Shorts" özelliğini hayata geçirdi. Kullanıcılar, YouTube Shorts ile kısa videolara ulaşma imkanı yakalamış durumdalar.