Metanın ChatGPT Rakibi Botlar Getirecek Teknolojisi LLaMA, 1 Haftada İnternete Sızdırıldı

ChatGPT, yapay zekâ destekli sohbet botlarının günümüzde ulaşabileceği en yüksek seviyeyi son kullanıcıya sunmuştu. ChatGPT’yi besleyen dil modeline rakip olan dil modelleri de diğer teknoloji şirketlerinin yoğunlaştığı bir alan olmaya başlamıştı.

8.03.2023 23:00:24 tarihinde yayınlandı.

ChatGPT, yapay zekâ destekli sohbet botlarının günümüzde ulaşabileceği en yüksek seviyeyi son kullanıcıya sunmuştu. ChatGPT’yi besleyen dil modeline rakip olan dil modelleri de diğer teknoloji şirketlerinin yoğunlaştığı bir alan olmaya başlamıştı.

Bir yanda Google, kendi dil modeli LaMDA’yı geliştirmeye devam ederken geçtiğimiz hafta Meta’dan da büyük haber gelmişti. Meta, bilim dünyasına katkı sağlamayı hedefleyen dil modeli LLaMA’yı tanıtmıştı. Yalnızca bilimsel çalışmalara açık olan dil modeli, ilk haftasında sızdırıldı.

‘llamanon’ adlı 4chan kullanıcısı, LLaMA’nın 7 milyar ve 65 milyar parametreye sahip versiyonlarını torrent yoluyla sızdırdı. Halkın kullanımına açık olmayan dil modeli, GitHub’da yayımlanan bir kütüphane aracılığıyla erişilebilir oldu.

Kısa bir süre sonra ise GitHub’da ‘shawwn’ adlı bir kullanıcı tarafından, LLaMA’nın tüm sürümlerinin edinimi ve kullanımına dair bir kütüphane açıldı. LLaMA’nın tüm sürümleri, toplam 219 GB’lık boyuta sahip.

Tabii dil modelini verimli bir şekilde çalıştırmak için fazlasıyla yüksek işlem gücüne, dolayısıyla fazlasıyla tuzlu fiyat etiketine sahip ekran kartı donanımlarına sahip olmanız gerekiyor.

Meta, sızıntıyı internetten kaldırmak için henüz bir aksiyon almadı.

LLaMA’nın sızdırılan sürümlerini indirerek testler gerçekleştiren bazı kullanıcılar, dil modelinin en az ‘davinci’ modeli kadar gelişmiş olduğunu ifade etti. OpenAI’ın davinci modeli, geçtiğimiz haftaya kadar herkesin erişebildiği ve kendi sohbet botlarını oluşturabildiği bir dil modeliydi.

Dil modelinin tam olarak ne kadar gelişmiş olduğunu henüz bilemiyoruz. Fakat öyle görünüyor ki OpenAI, bugünün ChatGPT’sini oluşturan ‘gpt-3.5-turbo’ dil modeli ise zirvede yer almaya devam ediyor.

ChatGPT’nin verdiği yanıtlar, dil modelinin bir şekilde kötüye kullanılabileceğinin (hatta kullanılmaya başladığının) da bir işaretiydi. Meta da devasa bir şirket olduğundan ve ismini karalamak istemediğinden aslında bu kötüye kullanımı dolaylı olarak desteklemek istemedi.

Şirket, bu nedenle dil modelini yalnızca yapay zekâ alanında çalışan bilim insanlarının kullanımına açtı. Dil modelinin amacı, daha gelişmiş gelecekte daha gelişmiş dil modellerinin geliştirilmesini sağlamak için bir temel olmak idi.


Kaynak webtekno.com

 

TikTok, Ücretli Abonelik ile İzlenebilecek Bir Komedi Dizisi Çıkardı: Gelecekte Netflixe Rakip Olur mu?

İnternet kullanımının hızla artması, sosyal medya platformlarının hayatımızda önemli bir yer edinmesini sağlıyor. Yapılan araştırmalar, toplam dünya nüfusunun yarısından fazlasının bu mecraları kullandığını ortaya koyuyor. Durum böyle olunca bu platformlar her geçen gün yeni özelliklerini kullanıcıları için piyasaya sürüyor.

Unreal Engine 5 ile Çalışacak Metal Gear Solid Delta: Snake Eaterın İlk Oynanış Videosu Geldi: Görüntü Kalitesiyle Mest Edecek

Video oyun dünyasının önemli isimlerinden Konami, bir süredir önemli bir proje üzerinde çalışıyor. Şirket, bu proje kapsamında ilk kez 1998 yılında tanıştığımız Metal Gear Solid serisinin remake serisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Piyasaya sürülecek oyunlardan bir tanesi de Metal Gear Solid 3: Snake Eater'ın remake versiyonu olan "Metal Gear Solid Delta: Snake Eater".