Mars Yüzeyine Yakın Tarihte Patlama Meydana Geldiği Ortaya Çıktı: Patlamanın Etkisi Milyonlarca Yıl Kalacak

Mars yüzeyinde yapılan araştırmalar her ne kadar uzun yıllardır devam ediyor olsa da Kızıl Gezegen hakkında hala bilmediğimiz ve yeni keşfettiğimiz çok fazla şey var. Mars etrafında dönen keşif araçları her geçen gün bizlere gezegenle ilgili yeni bilgiler gönderemeye devam ediyor.  

3.04.2022 09:30:22 tarihinde yayınlandı.

Mars yüzeyinde yapılan araştırmalar her ne kadar uzun yıllardır devam ediyor olsa da Kızıl Gezegen hakkında hala bilmediğimiz ve yeni keşfettiğimiz çok fazla şey var. Mars etrafında dönen keşif araçları her geçen gün bizlere gezegenle ilgili yeni bilgiler gönderemeye devam ediyor.  

Geçtiğimiz günlerde sizlerle Mars yüzeyinde çiçeğe benzer bir oluşum keşfedildiğini paylaşmıştık. Araştırmacıların bu görüntü üzerinde yaptığı çalışmaların ardından oluşumun bir mineral oluşumu olduğu tespit edilmişti. Bugün ise Mars yüzeyinde kaydedilen bir başka görüntü de Mars yüzeyinde patlama yaşandığı tespit edildi. 

Mars yüzeyinin kraterlerle kaplı olduğu ve bu kraterlerin birçoğunun büyüklüğünün devasa boyutlarda olduğu bir gerçek. Şimdiye kadar Mars yüzeyinde şimdiye kadar genişliği 4.000 km büyük 43.000 krater olduğu tespit edildi. Bu kraterlerin yanı sıra Arizona’nın 1200 metre genişliğindeki ünlü Barringer Krateri büyüklüğünde çeyrek milyondan fazla çarpma krateri olduğu tahmin ediliyor. Mars yörüngesinde dönen NASA’nın keşif aracı tarafından şimdiye kadar kaydedilen en yakın zamanda oluşmuş olan çarpma kraterlerinden biri kayıt altına alındı. 

Keşif aracının Mars yüzeyinde bir ‘siyahlık’ keşfetmesi üzerine bir yakın çekim fotoğrafı çekmesi sonrası, araştırmacılar bu konuda yeni incelemelerine başladı. Çarpma kraterinin Şubat 2006 ila Mart 2014 arasında bir nesnenin Mars’a çarpması sonucu oluştuğu tespit edildi. Bununla birlikte çarpma sonrası oluşan çukurun derinliğinin 5 km’den yüksek ise yaklaşık 5 km olduğu tahmin ediliyor. Bir asteroit veya göktaşı çarpması sonucu oluştuğu düşünülen kraterler etrafında patlamanın izleri net bir şekilde görülebiliyor.  

Her ne kadar pek çok açıdan Mars, Dünya’dan farklı bir gezegen olsa da tıpkı Mars gibi Dünya da çok sayıda çarpma krateri barındıyor. Dünya’da var olan çok sayıda çarpma krateri gezegenimizin aktif jeolojik faaliyetlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

İLGİLİ HABER NASAnın Marsa Benzettiği Salda Gölüne Bilim Üssü Kuruluyor

Mars, bu konuda Dünya kadar hareketli bir gezegen değil ancak kraterlerle kaplı Kızıl Gezegen jeolojik faaliyetlerden en az Dünya kadar etkileniyor. Mars’ın bu kraterlerini örtebileceği ormanları ve denizleri olmaması sebebiyle de yüzeyinde oluşan herhangi bir krater çok daha kolay göze çarpabiliyor. Yani Kızıl Gezegen, yüzeyindeki bu yeni çarpma kraterinin izlerini belki de milyonlarca yıl boyunca taşımak zorunda kalacak.  


Kaynak webtekno.com

 

Binance, 3 Kripto Para İçin Alım-Satımı Kısıtlayacak: Peki Yatırımcı Ne Yapacak?

İşlem hacmi ve kapsadığı kripto para birim sayısı ile dünyanın en büyük borsası olan Binance, geçtiğimiz saatlerde yeni bir duyuru yayınladı. Yayınlanan bu duyuruda aktif olarak kullanılmakta olan üç kripto para biriminin bazı paritelerinde işlemlerin durdurulacağı açıklandı. Ancak bunun bir delist etme, yani borsadan tamamen kaldırma kararı olmadığını belirtelim.

Elon Musk Yine Tek Bir Tweet ile Kimsenin Adını Bile Bilmediği Tokena 12 Bin Kat Değer Kazandırdı

Milyarder iş insanı Elon Musk, geçtiğimiz yıllarda en çok da kripto para piyasaları nedeniyle gündem oluyordu. Bunun nedeni, Musk'ın Twitter'da bir paylaşım yapıp, herhangi bir kripto varlığın fiyatını uçurmasıydı. Piyasaları allak bullak eden açıklamalar, şanslı olan yatırımcıları milyoner haline getiriyor, şanssız olanların ise zarar etmesine yol açıyordu.