Makinelere Hükmedin: Robotik Kodlama Nedir, Nasıl Öğrenilir?

Son yüz yıldır edebiyatta, sinemada ve daha önemlisi bilim dünyasında ortak bir fikir var; robotlar geliyor. Yıllardır çizilen ve beklenen gelecek, sonunda geldi. Öyle ki önümüzdeki on yıl içinde robot kullanımının yaygınlaşacağı ve 1 milyardan fazla insanın yaptığı işi artık bu robotların yapacağı tahmin ediliyor. İyi de bu robotlar nasıl çalışacak? Elbette doğru komutları aldıkları robotik kodlama sayesinde.

21.02.2022 19:45:18 tarihinde yayınlandı.

Son yüz yıldır edebiyatta, sinemada ve daha önemlisi bilim dünyasında ortak bir fikir var; robotlar geliyor. Yıllardır çizilen ve beklenen gelecek, sonunda geldi. Öyle ki önümüzdeki on yıl içinde robot kullanımının yaygınlaşacağı ve 1 milyardan fazla insanın yaptığı işi artık bu robotların yapacağı tahmin ediliyor. İyi de bu robotlar nasıl çalışacak? Elbette doğru komutları aldıkları robotik kodlama sayesinde.

Kodlama kavramına artık alıştık, robotik kodlama da buna benzer bir kavram. Nasıl ki en ufak bir uygulamayı çalıştırmak için bile kod yazmak gerekiyor, aynısı gelişmiş bir robot için de geçerli. Robot kelimesi biraz ürkütücü olabilir ama bunlar alt tarafı makine. Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz gibi dünyayı ele geçirmelerini önleyen tek şey bugün öğrenilen robotik kodlama olacak.

Robot; içinde bulunduğu ortamı algılayan, önceden aldığı komutlar doğrultusunda hesaplamalar yaparak bir karar veren ve aldığı karara göre bazı eylemler gerçekleştiren bir makinedir. Yani mutlaka insana benzemesi gerekmiyor. Yalnızca aldığı komutlar çerçevesinde olayı algılayarak bir karar vermesi ve işlevini yerine getirmesi yeterli.

İşlevine göre değişse de tüm robotlarda bulunması gereken bazı temel parçalardan söz etmek mümkün; irili ufaklı motorlar, sensörler ve hesaplama birimleri. Sensörlerle etrafı algılayan robot, motorlar sayesinde eylemleri gerçekleştirecek. Bu eylemlerin ne olacağına ise insanlar tarafından verilen komutlarla dolu hesaplama birimleri karar verecek.

Bildiğimiz kodlama ile bir tuşa basıldığı ya da bir noktaya dokunulduğu zaman uygulamanın ne yapması gerektiği yazılıyor. Robotik kodlama da aynen böyle çalışıyor. Robotun hesaplama birimlerine belirli senaryolar ekleniyor ve hangi durumda nasıl bir eylem gerçekleştirmesi gerektiği yazılıyor.

Robotik kodlamalar C/C++, Python, Java, C# gibi diller ile yazılabilir. Wiring, Embedded C ve Mbed gibi diller de kullanılabilir ancak bunlar zaten C++ tabanlıdır. Robotik kodlama kulağa biraz masalsı gelse bile aslında temel kodlama ile oldukça benzerdir. Uygulamanın tıkladığınızda açılmasını yazan biri, robotun bir şey algıladığında açılmasını da yazabilir. 

Robotlar endüstri dünyasında yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin bir robot yalnızca kavanoz kapağı kapatmak üzere programlanabiliyor. Bir diğeri çatlak yumurtaları tespit ederek koliden çıkarabiliyor. Yani gelişmiş insan zihni artık bu tür küçük işlerle uğraşmasın diye çoğu tekrara dayalı görevler robotlara veriliyor.

İlerleyen dönemde çok daha gelişmiş komutları yerine getirecekleri elbette aşikar ancak temel olarak robotlar yalnızca onlara verilen çerçeve içinde hareket edecekler. Robotik kodlama bilen programcılar ise bu işin başrolünde olacaklar. Çünkü bir makine ne kadar gelişmiş olursa olsun insan bir programcı tarafından yazılan doğru komutları almadığı sürece metal yığınından başka bir şey değildir.


Kaynak webtekno.com

 

AirTaglerde Tehlikeli Olabilecek Bir Güvenlik Açığı Keşfedildi

Apple tarafından geçtiğimiz ay piyasaya sürülen AirTag cihazlarında mesaj göndermeyi sağlayacak bir güvenlik açığı bulundu. Bir güvenlik araştırmacısı, cihazın kullandığı ‘Find My’ ağındaki güvenlik açığı sayesinde mesaj da dahil olmak üzere bazı verilerin gönderilebileceğini keşfetti. Araştırmacının konu hakkındaki blog paylaşımı, AirTag sahiplerini tedirgin etti. 

NASA’nın Lazerle İletişim Teknolojisini Yörüngeye Fırlatılacağı Tarih Belli Oldu

NASA, uzay görevlerinde kullanacağı yeni teknolojisi geçtiğimiz yıl tanıtmıştı. Lazer İletişim Röle Gösterimi (LCRD) olarak adlandırılan yeni teknoloji sayesinde uzay görevlerinde yaşanan iletişim sıkıntısı da hafifletilecek. Uzay araçlarından gelen görüntü ve ses kayıtlarının kalitesi zamanla arttıkça radyo dalgalarıyla sağlanan iletişim de bir hayli yavaşladı. Ancak bu yeni teknoloji, araştırmacılar için büyük bir adım olabilir.  

Blizzard, Siber Saldırıya Uğradı! Yılın Oyunlarından Diablo IVe Saatlerce Giriş Yapılamadı

Diablo ve World of Warcraft gibi dünyaca ünlü oyunların ardındaki isim olan Blizzard, geçtiğimiz hafta sonunda sıkıntılı bir süreçten geçti. Şirketin sunucularına yönelik DDoS saldırısı, oyuncuların Diablo IV ve World of Warcraft gibi oyunlara erişimin engellenmesine yol açtı. Saatler boyunca devam eden DDoS saldırıları, şu saatler itibarıyla çözülmüş gibi görünüyor. Saldırıları kimlerin, ne amaçla yaptığı bilinmiyor.