Kredi Kartı Numaralarındaki Gizli Algoritma: Birkaç Basit İşlem Yaparak Hemen Siz de Deneyebilirsiniz

Hans Peter Luhn, Luhn algoritmasının yaratıcısı ve günümüzde kullandığımız tüm kredi kartı numaralarının oluşturulmasını sağlayan bilim insanıdır. Bu algoritma çok ileri düzey bir matematik gerektirmese de oldukça kullanışlı ve düzenlidir.

30.03.2023 15:30:20 tarihinde yayınlandı.

Hans Peter Luhn, Luhn algoritmasının yaratıcısı ve günümüzde kullandığımız tüm kredi kartı numaralarının oluşturulmasını sağlayan bilim insanıdır. Bu algoritma çok ileri düzey bir matematik gerektirmese de oldukça kullanışlı ve düzenlidir.

Luhn algoritması 1950'li yıllardan itibaren kullanılmaya başlandı. Peki tam olarak çalışma mantığı nedir? Kredi kartı numaraları Luhn algoritması ile kolaylıkla bulunabilir mi? Bu yazımızda bu iki soruya odaklanacağız.

Tabii ki burada 16 haneli kredi kartı numarası üzerinden hesaplar yapmadık. Düşünelim ki 12345 sayısına sahibiz. Başlangıç değeri dahil olmak üzere ikişerli atlayarak gittiğimiz sayıları 2 ile çarparız ve çarpma işleminden sonra toplarız. Yapılan işlem 1*2+3*2+5*2'dir.

İki ile çarpma durumunda eğer çarpım değeri 10 ve 10'dan büyükse basamaktaki rakamları toplarız. Örneğimize odaklandığımızda 5*2 mevcut. Çarpım sonucu 10 olduğu için 1+0 işlemi gerçekleştirilir ve 1 elde edilir. 

İşlemlerin sonucunda 2+6+1=9 sonucuna ulaştık. Tabii ki iki işlem daha yapmamız gerekli. Boşta sayılarımız kaldı. Şimdi boştaki sayıları(2 ve 4) da alalım ve 9 ile toplayalım. 9+2+4=15 sonucuna ulaştık. Son olarak elde ettiğimiz değeri 10'a böleriz. Kalanı 0 elde etmemiz durumunda bu numaraların gerçek bir kredi kartı olduğu anlaşılır. Eğer kalan 0'dan farklı bir değer ise gerçek bir kredi kartı numarası değildir.

Luhn algoritmasının çalışma mantığına baktığımızda oldukça basit bir mantığı bulunuyor. Üstelik, yazılım dillerinden faydalanarak el ile hesap yapmadan otomatik bir şekilde kart numaralarını bulabiliriz.

Bu duruma endişeli yaklaşmayın. Kredi kartı numarasının kolay bulunması, diğer bilgilerin de kolay bulunabilirliği anlamına gelmiyor. Yani kredi kartlarınız sanıldığından çok güvenli bir şekilde oluşturulur.

Biraz uzaklara gidelim, Afrika taraflarına. Güney Afrika, kimlik kartlarını oluştururken Luhn algoritmasından yararlanmaktadır. Bu sefer de hiç uzaklara gitmeyelim, telefonunuzu elinize alın ve *#06# kombinasyonunu telefonunuzda aratın.

Görüntüleyeceğiniz numaralar telefonunuzun IMEI numarasıdır. IMEI numaraları da Luhn algoritmasına göre oluşturulmuştur. Çok etkileyeci değil mi?


Kaynak webtekno.com

 

Bu Gezegenler Duymaya Alıştıklarımızdan Çok Farklı: Görünüşü ve Özellikleriyle Hem İlginç Hem Ürpertici 10 Gezegen

Uzay dediğimizde ucu bucağı olmayan, asla çözemeyeceğimiz gizemler aklımızda uyanıyor. Daha önce ismini bile duymadığımız ilginç gezegenler, yıldızlar ve daha birçok şey uzayda saklı. Bildiklerimizin dışında, bilmediğimiz milyonlarca detaya ve gizeme sahip uzayın derinlerine inmeye çalıştık. Bununla birlikte birbirinden farklı özelliklere sahip gezegenlerle de karşılaştık. 

SON DAKİKA: Letgo Uygulaması Çöktü [Güncelleme]

Ülkemizde ikinci el eşya satışı için popüler uygulamalardan biri olan Letgo'da bu akşam saatlerinden itibaren erişim sorunları başladı. Geçtiğimiz birkaç saattir uygulamaya giriş yapamayan kullanıcılar, bağlantı hatası aldı. 

Erişime Engellenen Ekşi Sözlükün Ne Kadar Trafik Kaybettiği Belli Oldu

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen internet sitelerinden olan Ekşi Sözlük, geçtiğimiz günlerde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alınan bir kararla erişime engellenmişti. Dün, mahkeme tarafından kararın kaldırıldığı duyurulmuş, bugün ise BTK’nın itirazıyla erişim engelinin tekrar geldiği ortaya çıkmıştı.