Klavyelerdeki Harflerin Alfabetik Olarak Sıralanmamasının Sebebi Neye Dayanıyor? Neredeyse “P Klavye” Kullanacakmışız!

Çoğumuz telefon ve bilgisayarlarımızda Q klavyeyi kullanıyoruz ve gözlerimiz başka yerde olsa bile parmaklarımızla istediğimiz kelimeleri kolaylıkla yazabiliyoruz. Çünkü bu düzeni benimsedik ve oldukça alıştık.

4.07.2023 11:15:06 tarihinde yayınlandı.

Çoğumuz telefon ve bilgisayarlarımızda Q klavyeyi kullanıyoruz ve gözlerimiz başka yerde olsa bile parmaklarımızla istediğimiz kelimeleri kolaylıkla yazabiliyoruz. Çünkü bu düzeni benimsedik ve oldukça alıştık.

Şimdi ise klavyedeki harflerin neye göre sıralandığına ve bu dizilimin gelişigüzel olup olmadığına bakalım.

O zamanlar daktilolarda yazı yazmak, olması gerektiği gibi bir hayli kolay ve hızlıydı. Fakat bir problem vardı. Daktiloda yazılan yazı her ne kadar hızlıysa, takılma oranı da bir o kadar artıyordu. 

Daha basit bir ifadeyle alfabetik daktilo kullanan kişiler, o kadar hızlı yazıyordu ki neredeyse iki tuşa aynı anda basıyordu. İki tuşa aynı anda basmak ise daktilo kollarının sıkışması demekti.

Ayrıca sıkışmaların, klavyedeki iki tuşun birbirine yakın olmasından kaynaklandığı da düşünüldü. Bu sebeplerle klavyedeki harflerin tekrar düzenlenmesinin, bu sıkışmaları azaltacağı tahmin edildi ve yeni bir dizilim arayışına geçildi.

Christopher bu problemden sonra yaklaşık 5 yıl, çok sayıda deneme yanılma yoluyla kullanıcılar için kusursuz bir dizilim için çalışmalarını sürdürdü ve Q klavyeyi tasarladı. Bu klavye şekli, bir üst karakter tuşu kullanarak hem büyük hem de küçük harfleri yazma olanağı sağlıyordu.

Ayrıca yazarken el değiştirmek, klavye düzeninde kullanıcının işini bir hayli kolaylaştıran bir şeydi. Bir el bir harfi yazarken diğer el bir sonrakini yazmaya hazırlanarak, süreci daha verimli hale getirmekteydi. 

Bu yaklaşım ilk etapta mantıksız gibi görünebilir fakat tek bir elle birçok harfe tek tek basmaya çalıştığınızı düşünün. Bu durum istemsiz bir şekilde harfler arasında tekrara yol açacak ve bu sebeple hızınız düşecek, hatalar da artış gösterecekti.


Kaynak webtekno.com

 

Google, "2021in En İyi Mobil Oyunu" Anketini Başlattı [Siz de Oy Kullanabilirsiniz]

ABD merkezli teknoloji devi Google, Android ekosistemi için açtığı mobil uygulama mağazası Play Store'da bir etkinlik başlattı. "Kullanıcıların Seçtiği Oyun" isimli bu etkinlik, 2021'in en iyi oyununu doğrudan kullanıcıların tercihine bırakıyor. 10 aday belirleyen şirket, kullanıcılara verdiği 2 haftalık süreç ile yılın en iyi oyununun belirlenmesine imkan tanıyacak.

Jeff Bezos ile Dünyaca Ünlü Bilim İnsanı Arasında Kraliçe Kavgası Çıktı: "Hırsız, Tecavüzcü, Soykırımcı İmparatorluğun Baş Monarkı"

Günün küresel anlamda en büyük haberlerinden biri, İngiltere Kraliçesi II: Elizabeth'in sağlık durumunun kötüleşmesi oldu. Akşam saatlerinde vefat ettiği açıklanan kraliçenin durumu ile ilgili olarak gün boyu sosyal medyada paylaşımlar yapılıyordu. Dünyayı sarsan haber ise gece saatlerinde geldi. Kraliçe Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti.

Snapchatten "Snap Atanım Yok" Diye Üzülenleri Sevindirecek Özellik: Sohbet Botuyla Snapleşmek Mümkün Hâle Geliyor!

Teknoloji devlerinin üretken yapay zekâ yarışı devam ederken birkaç ay önce bu tarz bir hamle, Snapchat’ten de gelmişti. Popüler uygulama, OpenAI’ın GPT teknolojisiyle oluşturulan “My AI” ismini verdiği sohbet botunu tanıtmıştı. ChatGPT gibi modellere benzer işlevlere sahip olan ve kullanıcıların sorularına yanıt veren bot, ilk başta ücretli abonelere gelse de daha sonra herkes için çıkış yapmıştı.