Kafalar Karıştı: AR, VR, MR ve XR Teknolojileri Arasındaki Farkı Nasıl Anlayacağız?

Apple’ın Vision Pro’yu tanıtmasının ardından sosyal medyada ve hatta bazı haber sitelerinde bunun bir AR/VR gözlüğü olduğu yazıldı. Elbette ki bu teknolojiyle yeni tanıştığımızı düşünürsek hangi gözlüğe AR, hangisine VR dendiğini karıştırıyor olmamız oldukça doğal. 

9.06.2023 17:00:21 tarihinde yayınlandı.

Apple’ın Vision Pro’yu tanıtmasının ardından sosyal medyada ve hatta bazı haber sitelerinde bunun bir AR/VR gözlüğü olduğu yazıldı. Elbette ki bu teknolojiyle yeni tanıştığımızı düşünürsek hangi gözlüğe AR, hangisine VR dendiğini karıştırıyor olmamız oldukça doğal. 

Üstelik yalnızca AR ve VR ile de bitmiyor. Bunun bir de MR’ı ve hatta XR’ı bile var. Öyleyse ekranları ortadan kaldırıp tüm her şeyi gerçek dünyaya dökecek kadar gelişen teknolojiye ayak uydurup pek çoğumuzun yeni yeni duymaya başladığı bu terimlerin ne anlama geldiğini öğrenelim.  

Yukarıdaki görselde Pokemon Go oyununun AR modunu görüyorsunuz. Aslında orada olmayan (ve elbette ki orada olması mümkün olmayan) Drowzee, AR modu sayesinde sanki hemen önümüzde bekliyormuş gibi görünüyor. Üstelik AR teknolojisi, hayatımızın pek çok alanında karşımıza çıkmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz aylarda IKEA, kullanıcıların bir ürünü satın almadan önce evlerinde nasıl görüneceğine dair fikir edinebilmeleri için bir artırılmış gerçeklik özelliğini tanıttı. Aslında bu iki örnek, AR teknolojisini de çok net bir şekilde özetliyor: Fiziksel dünyanın üzerine dijital öğelerin bindirilmesi. 

Apple’ın Vision Pro’sunun kafa karışıklığına sebep olmasının sebeplerinden biri de buydu. Tanıtımlarda gördüğümüz salonun ortasında beliren uygulama menüleri aslında bir AR teknolojisi olsa da Vision Pro yalnızca bu kadarla sınırlı değil. Bu sebeple de tam olarak bir AR gözlüğü olduğunu söylemek de yanlış olacaktır. 

Günümüzde karşılaştığımız pek çok gözlüğü (Örneğin Meta Quest) bu sınıfa dahil edebiliriz. VR teknolojisini diğerlerinden ayırt etmek oldukça basit. Eğer gözleriniz yalnızca dijital dünyadan objeleri görüyorsa bir VR deneyimi yaşadığınızı söyleyebiliriz.

Zira bu teknoloji, bir nevi gözlerimizin yerini alıyor ve bizi dijital dünyada bir yolculuğa çıkartıyor. Ancak bu yolculuğumuz sırasında fiziksel dünyayla neredeyse hiçbir bağlantımız bulunmuyor. Bu sebeple de AR’ın aksine VR gözlükleri sizi gerçek dünyadan uzaklaştırır.  

Apple Vision Pro’nun dahil olduğu kategoriye geldik. Karma Gerçeklik yani orijinal deyimiyle Mixed Reality (MR) gerçek ve dijital dünyaların tam bir birleşiminden oluşur. Gerçek dünyada dijital öğeleri görebilir, etkileşime girebilir. Etkileşime girilebilir olması sebebiyle hem VR’dan hem de AR’dan kolayca ayrıştırılabilir.  

Apple’ın Vision Pro’su da bir karma gerçeklik gözlüğü olarak karşımıza çıktı. Dolayısıyla gerçek hayat ile dijital dünya arasındaki ince çizgide gidip geleceğimizi tahmin etmek pek de zor değil. Elbette Apple bunu bir VR gözlüğü olarak da piyasaya sürebilirdi ancak bu defa yıllardır bekleyen kullanıcılar için bir miktar hayal kırıklığı olabilirdi.


Kaynak webtekno.com

 

Binancein Terra (LUNA) Çöküşünden Ne Kadar Zarar Ettiği Açıklandı

Kripto para piyasaları son zamanlarda ciddi bir düşüşle karşı karşıya. Bitcoin başta olmak üzere birçok kripto para biriminde yaşanan düşüş, yatırımcıları önemli bir şekilde etkilemişti. Ancak piyasanın en büyük gündemi ne Bitcoin ne de Ethereum’du. Terra (LUNA) ve UST’de yaşanan çöküş, tüm dünyanın gündemine oturmuştu.

Windows 11 İçin Gerekli Olan TPM 2.0’ın Varlığı Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Aktifleştirilir?

Microsoft, Windows 11’i 24 Haziran tarihinde tanıttı ve yeni işletim sistemi, yeni arayüzü ve özellikleriyle pek çok kişinin şimdiden beğenisini toplamayı başardı. Fakat ortaya büyük bir problem de çıktı: Windows 11’i çalıştırmak isteyen tüm cihazlarda (Microsoft tarafından onaylanan özel sistemler hariç) ‘Güvenilir Platform Modülü 2.0 (TPM 2.0)’ isimli bir donanım arandığı açıklandı.

"Keşke Gerçek Olsa" Dedirten Mac Studio Esintili iPhone Studio Konsepti

İtalyan tasarımcı Antonio De Rosa, ABD merkezli teknoloji devi Apple ile ilgili dikkat çeken bir çalışmaya imza attı. Bu çalışmasında birkaç ay önce tanışma imkanı yakaladığımız Mac Studio ile iPhone'u birleştiren tasarımcı, ortaya ilginç bir telefon tasarımı çıkardı. Antonio De Rosa, tasarladığı akıllı telefona "iPhone Studio" ismini verdi.