Jüpiterin Neden Satürn Gibi Devasa Halkalara Sahip Olmadığı Keşfedildi

Güneş Sistemi’nin en büyük iki gezegeni Jüpiter ve Satürn, her ne kadar birbirine benzeseler de pek çok kişinin merak ettiği bir soruya da ev sahipliği yapıyorlar: Jüpiter, neden Satürn gibi gösterişli halkalara sahip değil? İşte bu sorunun cevabı, yayınlanan yeni bir araştırmayla verildi.

26.07.2022 15:15:12 tarihinde yayınlandı.

Güneş Sistemi’nin en büyük iki gezegeni Jüpiter ve Satürn, her ne kadar birbirine benzeseler de pek çok kişinin merak ettiği bir soruya da ev sahipliği yapıyorlar: Jüpiter, neden Satürn gibi gösterişli halkalara sahip değil? İşte bu sorunun cevabı, yayınlanan yeni bir araştırmayla verildi.

Bilmeyenler için Jüpiter, aslında bir halkaya sahip durumda. Fakat bu halka genellikle arkasından Güneş ışığı vurmadıkça gözlemlenebilir boyutlarda değil. Halka, son olarak James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği fotoğrafla görülmüştü. Peki bu halka, neden Satürn'ün halkaları gibi görülebilir değil?

Planetary Science Journal’a kabul edilen yeni araştırmaya göre bu sorunun cevabı, Jüpiter’in uydularında saklı durumda. Araştırmaya göre Jüpiter’in Ganymede, Callisto, Io ve Europa uyduları, kütle çekimleri ile gezegen etrafında kaya ve toz gibi cisimlerin birikmesini engelliyor. Üstelik oluşturulan simülasyonlara göre gezegen, uyduları sayesinde Satürn kadar büyük halkalara hiçbir zaman sahip olmayacak.

Jüpiter’in şu andaki mevcut silik halkası ise uydulara çarpan gök cisimlerinden uzaya sıçrayan toz ve parçacıklardan oluşuyor. Satürn’ün halkalarıysa bundan farklı olarak toz, kaya ve en önemlisi buz parçalarına yer veriyor. Bu parçaların gezegene çarpan asteroidler veya Satürn’ün yer çekimi nedeniyle gezegene çarpan büyük, buzlu bir uydunun parçalanmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu ile Çekilen Jüpiter Fotoğrafı Paylaşıldı: Peki Yeni Fotoğraf, Öncekilerden Neden Farklı?


Kaynak webtekno.com

 

YouTube, Web Sürümündeki “Oynatma Sırası” Özelliğini Nihayet Mobil Cihazlara Getiriyor (Zahmet Etmeseydiniz)

TikTok’un ortaya çıkışı ile yavaş yavaş kullanıcılarını TikTok’a kaptırmaya başlayan YouTube, Short ve canlı yayın özellikleriyle geçtiğimiz aylarda hem TikTok’un hem de popüler yayın platformu Twitch’in kullanıcılarını yavaş yavaş kendi tarafına çekmeye başladı. Geçtiğimiz ay canlı yayınlara soru cevap ve test özelliği getiren şirket, dün yaptığı açıklamada ise her videonun altına aynı yorumu yapan toksik kullanıcıları engelleyeceğini açıklamıştı.

Bu Seslerin Nereden Geldiğine Şaşıracaksınız! Birbirinden İlginç ve Rahatlatıcı 10 ASMR Videosu

Günlük hayatın stresi, koşuşturması üzerimize gelmeye başladığında hepimiz biraz durup nefes almak isteriz. Eminiz ki birçoğunuzun bunun için farklı yöntemleri vardır. Bazılarımızı bilgisayarımıza geçip oyun oynamak dinlendirirken, bazılarımızı müzik dinlemek ya da yoldan geçen arabaları izlemek dinlendiriyor olabilir. Ancak görünen o ki interneti alt üst eden bir akım, gençlerin rahatlamak için en çok tercih ettiği aktivitelerden biri haline gelmeyi başardı.  

Yıldızların Oluşumuna Dair Tüm Bildiklerimizi Değiştirebilecek Yeni Bir Yıldız Türü Keşfedildi

Belirli bir kütle aralığındaki yıldızların yakıtının tükenmesi sonucunda bu yıldızlar patlayarak arkalarında artık füzyona uğrayamayan yoğun bir çekirdek bırakırlar. Beyaz cüce olarak adlandırılan ve atmosferlerinde bol miktarda hidrojen ile helyum bulunan bu kalıntı ise birkaç trilyon yıl boyunca evrenin arka plan sıcaklığında yavaş yavaş soğur.