Jüpiter’den Mars’a: 2022 Yılında Gerçekleşmesi Planlanan Uzay Görevleri

Gelişen teknik ve bilimsel altyapı, bilinmezliklerle dolu evrenimizin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Uzay araştırmaları, son yıllarda şimdiye kadar hiç olmadığı hız kazandı. 2022 yılında da birçok yeni araştırmalara şahit olacağız.

21.02.2022 04:45:20 tarihinde yayınlandı.

Gelişen teknik ve bilimsel altyapı, bilinmezliklerle dolu evrenimizin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Uzay araştırmaları, son yıllarda şimdiye kadar hiç olmadığı hız kazandı. 2022 yılında da birçok yeni araştırmalara şahit olacağız.

Pek çok yeni gelişmeye şahit olduğumuz 2021’in son günlerinde, 2022’de bizi bekleyen uzay hikayelerini bir araya getirdik. Jüpiter’den Mars’a, Ay’dan evrenin derinliklerine bu sene bizi bekleyen uzay görevlerine gelin birlikte bakalım.

NASA’nın Uzay Fırlatma Sisteminin (SLS roketi) açılışı yılın belki de en ilgi çekici olaylarından biri olacak. NASA’nın 332 fit yüksekliğindeki (101 metre) fırlatma sistemi SLS roketinin ilk uçuşunun, önümüzdeki bahar aylarında gerçekleşmesi planlanıyor. İlk uçuş ile NASA’nın Ay araştırmalarını içeren Artemis görevinin etkinleşeceği düşünülüyor. Mürettebatsız bir Orion uzay aracı Artemis 1 görevi kapsamında 280.000 mil (450.000 km) seyahat ettikten sonra Dünya’ya geri dönecek. SLS roketinin açılışının başarılı olması 2023 için hedeflenen Artemis 2 projesinin temelini oluşturacak.

İLGİLİ HABER NASA ve Avrupa Uzay Ajansı, On Binlerce Yıldır Güneşe İlerleyen Kuyruklu Yıldızın Görüntülerini Paylaştı

SpaceX, yeniden kullanılabilir Starship megaroketi, Super Heavy Booster 4 ve Starship prototipinden oluşacak ve toplamda 394 fit (120 metre) yükseklikle şimdiye kadar yapılmış en yüksek roket olacak. Teksas, boca Chica’daki Yıldız Üssü tesisinden fırlatılacak roket, Dünya yörüngesine girecek ancak gezegenin tam dönüşünden daha azını tamamlayarak Pasifik Okyanusu’na inecek. SpaceX’in CEO’su Elon Musk bu ilk lansmanla ilişkili birçok riskin var olduğunu göz önünde bulundurarak başarısızlıkla sonuçlanabileceği ihtimaline hazırlıklı olduğunu ifade etti. Ancak ilkinde başarısız olunsa da şirket, yıl boyunca 12’den fazla Starship  roketinin fırlatılmasının mümkün olduğuna ve önümüzdeki yıl içinde bir Starship roketinin yörüngeye ulaşabileceğine inanıyor.

Ayrıca Blue Origin’in New Glenn’i, Arianespace’in Ariane 6’sı, Mitsubishi’nin H3’ü ve United Launch Alliance’ın Vulcan Centaur’u 2022’de ilk uçuşlarını yapması beklenen roketler arasında yer alıyor.

Boeing, NASA’nın Ticari Mürettebat Programı’nın bir parçası olarak CST-100 Starliner adlı kapsülünü geliştiriyor. Starliner, 2019’da başarısız bir açılış testi gerçekleştirmişti. Ekim 2021’de onarıldı. Boeing’in açıklamasına göre uçuşa hazır olan CST-100 Starliner, Mayıs 2022’de ikinci kez uçuş performansı test edilecek.

Avrupa Uzay Ajansı2nın Rosalind Franklin gezgini ve Rusya’nın Kazachok uzay aracının da 2022’nin Eylül ayında fırlatılması planlanıyor. Rosalind Franklin Mars’ta yüzey örnekleri toplayacak. Topladığı örnekleri bir toza dönüştüren gezgin, bünyesindeki laboratuvarı ile ayrıntılı kimyasal, spektral ve fiziksel analizler yapacak.


Kaynak webtekno.com

 

iPhonelara Gelmesi Muhtemel 10 Yeni Emoji Paylaşıldı

Dünyanın neresinde olursanız olun, hangi dili konuşursanız konuşun internette sadece emojilerle sohbet etmek artık büyük oranda mümkün. Zira günümüzde her işletim sistemi ve cihaz tarafından desteklenen 3600’den fazla emoji bulunuyor. Üstelik bu sayı düzenli olarak artıyor.

iPhone 15 Pro, Monitöre Bağlanarak Masaüstü Bilgisayara Dönüştü

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın 12 Eylül'de tanıttığı iPhone 15 serisi, tüketicilerle buluşmaya başladı. Hâl böyle olunca iPhone 15'in lansmanda açıklanmayan "gizli" özellikleri de yavaş yavaş paylaşılmaya başladı. Hatta geçtiğimiz günlerde paylaştığımız bir haberimizde, iPhone 15 Pro'nun dev ekran TV'ye bağlandığından ve Resident Evil Village oynandığından bahsetmiştik. iPhone 15 Pro'nun sunduğu deneyim gerçekten çok iyiydi. 

Xbox Game Pass Oyunları Geforce Nowa Geldi! İşte Eklenen İlk Oyunlar

Geçtiğimiz haziran ayında, NVIDIA’nın bulut tabanlı oyun servisi Geforce Now’a Microsoft’un aylık abonelik karşılığında yüzlerce oyun sunduğu Xbox Game Pass hizmetinin geleceği açıklanmıştı. Birkaç gün önce ise desteğin 24 Ağustos’ta geleceği resmen duyurlmuştu.

Twitter’ın Ücretli Mavi Tikleri Borsada Büyük Kayıplara Neden Oldu: Yapay Zekâ ile Oluşturulan Patlama, Gerçek Sanıldı

Geçtiğimiz haftalarda Twitter’ın tartışmalı sahibi Elon Musk, Blue üyeliği olmayan hesapların mavi tik onay işaretlerini kaldırdı. Her Blue üyesinin mavi tik sahibi olması ise, sahte hesapların gerçekmiş gibi görünmesine neden olmaya başladı. Musk’ın satın alımından bu yana birçok problemle karşılaşan Twitter, son olarak platformda oluşan bir açık nedeniyle silinmiş tweetlerin geri gelmesiyle gündem oldu.