James Webbden Yeni Fotoğraf Var: Jüpiter, Halkası ve Kutup Işıklarıyla Görüntülendi!

James Webb Uzay Teleskobu, 10 yılı aşkın bir ertelemenin ardından en sonunda geçtiğimiz aralık ayında artık ömrünü tamamlayacağı bölgeye gönderilmişti. Teleskop, geçtiğimiz haftalarda da elde ettiği ilk renkli derin uzay fotoğraflarını paylaşmıştı. James Webb ile yapılan gözlemler sürerken, bugün paylaşılan yeni görüntüler ise Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’e ait oldu.

24.08.2022 20:15:13 tarihinde yayınlandı.

James Webb Uzay Teleskobu, 10 yılı aşkın bir ertelemenin ardından en sonunda geçtiğimiz aralık ayında artık ömrünü tamamlayacağı bölgeye gönderilmişti. Teleskop, geçtiğimiz haftalarda da elde ettiği ilk renkli derin uzay fotoğraflarını paylaşmıştı. James Webb ile yapılan gözlemler sürerken, bugün paylaşılan yeni görüntüler ise Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’e ait oldu.

Avrupa Uzay Ajansı tarafından NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu kullanılarak elde edilen görüntüler, Jüpiter’in gözle görülemeyen halkasını ve gezegenin kutuplarındaki kutup ışıklarını gözler önüne serdi. Ortaya çıkan muhteşem görüntüler şu şekildeydi:

Yukarıda gördüğünüz görüntüler, Teleskop bünyesinde bulunan ve üç özel kızılötesi filtre barındıran NIRCam ekipmanı ile çekildi. Kızılötesi ışıklar gözle görülebilir olmadığından, teleskobun elde ettiği görüntüler daha sonra işlenerek görülebilir renk spektrumuna dönüştürüldü.

.content-slider{ overflow: hidden; width: calc(100% + 60px); margin-top: 16px; padding-bottom: 57.8%; padding-top: 1.38889rem; position: relative; } .content-slider .img { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; background-size: cover; } .content-slider .foreground-img { width: 50%; } .content-slider .slider { position: absolute; -webkit-appearance: none; appearance: none; width: 100%; height: 100%; background: transparent; outline: none; margin: 0; transition: all 0.2s; display: flex; justify-content: center; align-items: center; top: 0px; left: 0px; } .content-slider .slider::-webkit-slider-thumb { -webkit-appearance: none; appearance: none; width: 20px; padding-bottom: 60%; padding-top: 1.38889rem; background: transparent; cursor: pointer; outline: none; box-shadow: none; border:none; } .content-slider .slider::-moz-range-thumb { width: 20px; padding-bottom: 60%; padding-top: 1.38889rem; background: white; cursor: pointer; outline: none; box-shadow: none; border:none; } .content-slider .slider-button { pointer-events: none; position: absolute; width: 30px; height: 30px; border-radius: 50%; background-color: white; left: calc(50% - 15px); top: calc(50% - 15px); display: flex; justify-content: center; align-items: center; } .content-slider .slider-button:after { content: ""; padding: 3px; display: inline-block; border: solid #5d5d5d; border-width: 0 2px 2px 0; transform: rotate(-45deg); } .content-slider .slider-button:before { content: ""; padding: 3px; display: inline-block; border: solid #5d5d5d; border-width: 0 2px 2px 0; transform: rotate(135deg); } .content-slider .slider-line { pointer-events: none; position: absolute; width: 6px; height: 100%; background-color: white; left: calc(50% - 3px); top: 0; display: flex; justify-content: center; align-items: center; } @media (max-width: 767px){ .content-slider { width: 100%; margin: 0; padding-top: 0; } }

Webb'den alınan birkaç görüntünün birleşiminden oluşturulan Jüpiter'in tek başına yer aldığı görselde, kutup ışıkları Jüpiter'in hem kuzey hem de güney kutuplarının üzerindeki yüksek irtifalara kadar uzanıyor. Kutup ışıkları, alt bulutlardan ve üst puslardan yansıyan ışığı da vurgulayan daha kırmızı renklerle eşlenen bir filtrede parlıyor. Sarılar ve yeşillerle eşlenen farklı bir filtre, kuzey ve güney kutuplarında dönen pusları gösteriyor. Maviler ile eşlenen üçüncü bir filtre, daha derin bir ana buluttan yansıyan ışığı gösteriyor.

Jüpiter’in fazlasıyla meşhur ve Dünya'yı yutabilecek kadar büyük fırtınası olan Büyük Kırmızı Nokta, bu görüntülerde diğer bulutlar gibi beyaz görünüyor. Zira bu nokta ve bulutlar, teleskoba çok fazla güneş ışığı yansıtıyorlar.

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu ile Çekilen Jüpiter Fotoğrafı Paylaşıldı: Peki Yeni Fotoğraf, Öncekilerden Neden Farklı?

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu ile Çekilen 'İlk Renkli Uzay Fotoğrafları' Paylaşıldı! Evrenin Sırlarını Açığa Çıkarmanın İlk Adımı…

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu, "Araba Tekeri Galaksisi"nin Fotoğrafını Paylaştı


Kaynak webtekno.com

 

Elon Musk, Twitter Blue Aboneleri İçin İstediği Yenilikleri Açıkladı (Özel Mavi Tik mi Geliyor?)

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, bu haftanın başında sürpriz bir kararla popüler sosyal medya platformu Twitter’ın hisselerinin %9,2’lik bölümünü yaklaşık 3 milyar dolara satın almış, şirketin en büyük ortağı olmuştu. Bunun ardından da Twitter yönetiminden gelen açıklamalarda Musk’ın şirketin yönetim kuruluna alınacağı ifade edilmişti.

Fişten Çeksek Ne Yapabilir ki? Yapay Zekâyla İlgili Yanlış Bilinen 6 Bilgi

Oyunların, filmlerin, dizilerin ve hatta tüm eğlence sektörünün kullanmaktan sıkılmadığı, adeta diline pelesenk olmuş yapay zekânın ulaştığı popülerlik gerçekten de hayranlık uyandırıcı. Popüler olan her şey gibi hepimizin ilgisini çekiyor ve herkesin ilgisini çektiği için de hakkında şehir efsaneleri oluşması kaçınılmaz oluyor.

Bu ne Hız? Marvels Spider-Man, Daha Steame Gelmeden Kırıldı Bile

Sony, Marvel Sinematik Evreni’nin en sevilen karakterlerinden biri olan Örümcek Adam’ı kullanabilmek için Disney ile anlaşmış ve 2018 yılında PlayStation 4’e özel olan bir Örümcek Adam oyunu yapmıştı. Marvel’s Spider-Man adıyla piyasaya çıkan ve oyunculardan oldukça olumlu yorumlar alan oyun, o kadar sevilmişti ki zamanında kullanıcıların PlayStation almasının başlıca sebeplerinden biriydi.