James Webb Uzay Teleskobu, Dünya Gibi Yaşam Barındırdığı Düşünülen Bir Gezegenin Sıcaklığını Ölçtü

Uzaydaki yeni gözlerimiz olan James Webb Uzay Teleskobu'nun tek yaptığı şey görmek değil. Son derece detaylı bir şekilde görebilen bu teleskop, bu özelliği sayesinde sıcaklık ölçümü de yapabiliyor.

4.04.2023 19:00:27 tarihinde yayınlandı.

Uzaydaki yeni gözlerimiz olan James Webb Uzay Teleskobu'nun tek yaptığı şey görmek değil. Son derece detaylı bir şekilde görebilen bu teleskop, bu özelliği sayesinde sıcaklık ölçümü de yapabiliyor.

2017'de boyut ve kütle bakımından kabaca Dünya'ya benzeyen 7 gezegenli Trappist-1 sistemindeki Trappist-1b isimli kayalık gezegenini sıcaklığını ölçmek isteyen araştırmacılar, James Web'in "Orta Kızılötesi Enstrümanı" diye çevrilebilecek Mid-Infrared Instrument'ı (MIRI) kullandılar.

Yıldızın parlaklığını çıkararak gezegenin ne kadar kızılötesi ışık yaydığını hesaplamaya çalışan araştırmacılar, Trappist-1b isimli gezegenin gündüz sıcaklığının 230 santigrat derece olduğunu buldular. Bu sıcaklık pizza, pide pişirilebilecek bir değer. 

Fransa Atom Enerjisi Komisyonu (CEA), normalde bir atmosfer olduğunda görülen "ısının yeniden dağıtılma" durumunun bu gezegende olmadığını söyledi. Ayrıca olsaydı ışığın bir kısmını emmiş olması gereken karbondioksidin de bu gezegende bulunmadığı görüldü.

İLGİLİ HABER Sıcaklık Milyarlarca Dereceye Ulaşabilirken Neden -273 °Cnin Altına Düşemez?

Trappist-1 sistemi, Güneş Sistemi'ne sadece 40 ışık yılı uzaklıkta olan ve bir kırmızı cücenin etrafında dönen 7 gezegenden oluşuyor. Trappist-1b ise yıldıza en yakın gezegen. Araştırmacılara göre burada yer alan Trappist-1e, Trappist-1f ve Trappist-1g'de yaşam olma ihtimali bulunuyor. Bu bölgedeki gezegenler yaşam için gerekli kabul edilen sıvı suyu barındırabilecek  bir konumdalar.

İLGİLİ HABER En Gizemli Trappist-1 Gezegeninin Bazı Sırları Açığa Çıkıyor!

James Webb Uzay Teleskobu, yaptığı bu keşiflere "bu kadar beklediğimize değdi" dedirtiyor. Önümüzdeki dönemde sayısız keşif yapmasını beklediğimiz James Webb, Trappist-1'deki diğer gezegenlerin de sıcaklığını ölçmeye çalışacak.


Kaynak webtekno.com

 

Redminin Yeni Giriş Seviyesi Telefonu 10Anın Özellikleri Ortaya Çıktı

Giriş seviyesi akıllı telefonlar kullanıcılar tarafından beğenilen seriler arasında. Redmi de Xiaomi'nin alt markası olarak giriş seviyesi ve fiyat performans akıllı telefon çıkarmayı başarıyor. Şimdi ise Redmi 10A'nın özellikleri Geekbench skorları ve temel özellikleri sızdırıldı.

Bir Gök Taşının Marsa Çarptığı Anın Sesi Paylaşıldı: Çizgi Film Sanacaksınız...

NASA’nın 2018 yılında gezegenin derinliklerini incelemek üzere Mars’a gönderdiği InSight uzay aracı, geçtiğimiz gün Mars’ta bir ilke imza attı. Uzay aracı, Kızıl Gezegende ilk kez bir gök taşı çarpmasından kaynaklanan sismik ve akustik dalgaları tespit etmeyi başladı. Bununla birlikte NASA, gök taşının Mars atmosferine girdiği, parçalandığı ve düştüğü ana ait ses kaydını da paylaştı.

Bugüne Kadarki En Yaşlı Galaksi Keşfedildi: Neredeyse Büyük Patlamayla Yaşıt!

Sonsuz evrenin yalnızca gözlemleyebildiğimiz kısmı bile bize her gün yeni sürprizler sunuyor. ‘Yalnızca gözlemleyebildiğimiz’ dediğimiz, çapı yaklaşık 93 milyar ışık yılı olan bu alanda bilim insanları, bu kez içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi’ne en uzak galaksiyi keşfetmeyi başardı. Galaksi hakkında edinilen ilk bilgilerse oldukça ilgi çekiciydi.