Hindistan, Güneş’i İlk Defa Uzaydan Gözlemleyecek Uydusunu Başarılı Bir Şekilde Fırlattı

Hindistan, yakın zamanda Ay’ın güney tarafına başarılı şekilde iniş yapabilen ilk ülke unvanını kazanmıştı. Uzay yarışında oldukça hızlı bir şekilde yol alan ülke, söz konusu Ay göreviyle Rusya gibi ülkelerin yine yakın zamanda yapamadığını yapmış oldu.

3.09.2023 16:30:12 tarihinde yayınlandı.

Hindistan, yakın zamanda Ay’ın güney tarafına başarılı şekilde iniş yapabilen ilk ülke unvanını kazanmıştı. Uzay yarışında oldukça hızlı bir şekilde yol alan ülke, söz konusu Ay göreviyle Rusya gibi ülkelerin yine yakın zamanda yapamadığını yapmış oldu.

Başarılı Chandrayaan-3 (Ay görevinin ismi) görevinden sonra Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), dikkatini Güneş’e yöneltmişti. Bu bağlamda Aditya-L1 görevi bir süredir ortalıkta söz konusuydu. Görevin ana odağı olacak gözlem aracı, 2 Eylül Cumartesi günü, TSİ 9:20’de başarılı şekilde fırlatıldı.

Isro’nun belirttiğine göre Aditya, önce alçak dünya yörüngesine girecek. Daha sonra eliptik bir yörünge izleyerek kendisini Lagrange 1 noktasına (L1) itecek. Bu son nokta ile gezegenimiz arasında 1,5 milyon kilometre var. L1 noktasına ulaştığında Aditya isimli uzay aracı, önünde bir engel olmadan Güneş’i görebilecek.

Robert Lea .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Aditya-L1 görevi, bilim insanlarının, güneş ışınımlarının yörüngedeki binlerce uydu üzerindeki etkisini daha geniş bir çerçevede öğrenmesini sağlayacak. Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonundan Rama Rao Nidamanuri, özellikle de alçak dünya yörüngesinde uydular bakımından çok kalabalık olduğunu söylüyor.

Göreve ismini veren Aditya, Sanskrit’te Güneş anlamına geliyor. Bu görev sayesinde Isro, Güneş’i ilk defa uzaydan izleyebilecek. Bu da Güneş fırtınaları gibi olayları gerçek zamanlı olarak gözlemleyebilecekleri anlamına geliyor. Ayrıca Güneş’in tüm ışınları gezegenimize ulaşmadığından belli başlı radyasyonlar, gezegendeki gözlem araçları tarafından yakalanmıyor. Aditya, uzayda olacağından bu ışınların da gözlemini gerçekleştirecek. Yani kabaca, Güneş'i gözlemleyecek.

İLGİLİ HABER Hindistan, Ayın Güney Kutbuna İniş Yapabilen İlk Ülke Oldu

Daha önce de belirttiğimiz gibi Aditya ile hedefindeki L1 noktası arasında yaklaşık 1,5 milyon km var. Fakat bu mesafe aşıldığında temiz ve engellerden uzak bir Güneş görüntüsü kendisini bekliyor olacak.


Kaynak webtekno.com

 

WhatsAppa Alternatif Mesajlaşma Uygulamaları

WhatApp, 2012 yılında kurulup kısa sürede milyonlarca insana ulaşmıştı. Reklamsız mesajlaşma deneyimi sunması, kullanıcı verilerini kimseyle paylaşmama sözü herkes tarafından sevilmesini sağladı. 2014 yılında ise Facebook, 19 milyar dolar ödeyerek WhatsApp'ı satın aldı. İşte her şeyin rengi bu satıştan sonra değişti ve Facebook, kullanıcı verileri işlemeye ilişkin politikaları ile aşama aşama bambaşka bir noktaya geldi. 

Biraz Daha Zorlarsak Olacak: Venüste Yaşam İzi İhtimalini Güçlendiren Yeni Bir Keşif Yapıldı

Gelişen teknolojiyle birlikte uzaydaki farklı gezegenleri inceleme ve onlar hakkında bilgi edinme şansımız oldu. Fakat bu gezegenlere yolculuk yapma imkânımız maalesef günümüz şartlarıyla pek de mümkün değil. Dünyamız kadar yaşama elverişli farklı bir gezegen de henüz gündemimizde olmadığından bunun bir kayıp olup olmadığı tartışma konusu olarak kenarda dursun.

Yalnızca Gerçek Oyuncuların Cevaplayabileceği 10 Basit Soru

Eskiden çok daha zararlı gözükse de günümüzde yararları da birer birer ortaya çıkan bilgisayar oyunları, bizleri odamızın sıcak köşesinden alıp bambaşka dünyalara taşıyor. Üstelik bunu yaparken hayal gücümüzü geliştirdiği gibi yabancı dil öğrenmemize yardımcı da oluyor. Benim gibi ingilizcesini özellikle oynadığı oyunlarla geliştiren biriyseniz ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.