Her Gördüğümüzde Hayranlıkla İzlediğimiz Ay Tutulması Nedir ve Ne Zaman Oluşur?

Evrendeki her şey farklı hızlarda da olsa sürekli hareket ediyor. Bazılarının bu hareketi serbestken bazılarının hareketi bir yörüngede gerçekleşiyor. Güneş, Dünya ve Ay da böyle yörüngelerde dönerler. Bazen bu yörüngeler kesiştiği zaman cisimler birbirini engeller ve tutulmalar meydana gelir. Ay tutulması tam da bu tür bir engellemenin sonucu olarak karşımıza çıkar.

7.07.2023 02:15:06 tarihinde yayınlandı.

Evrendeki her şey farklı hızlarda da olsa sürekli hareket ediyor. Bazılarının bu hareketi serbestken bazılarının hareketi bir yörüngede gerçekleşiyor. Güneş, Dünya ve Ay da böyle yörüngelerde dönerler. Bazen bu yörüngeler kesiştiği zaman cisimler birbirini engeller ve tutulmalar meydana gelir. Ay tutulması tam da bu tür bir engellemenin sonucu olarak karşımıza çıkar.

Ay tutulması sırasında Dünya’nın gölgesinde kalan Ay tam olarak Güneş ışığını alıp da yansıtamadığı için karanlık görünür. Bazen tamamı karanlıkta kalırken bazen de bir kısmı ışığı görüp yansıtmaya devam eder. Daha ilginç olan, kanlı Ay tutulması sırasında uydumuzu kızıl bir renkte görebiliriz. Gelin Ay tutulması nedir, ne zaman olur gibi merak edilen sorulara biraz daha yakından bakalım.

Dünya, Güneş ve Ay tıpkı evrendeki diğer her şey gibi sürekli hareket halindedir. Üçünün de belirli bir yörüngesi vardır. Ay’ın yörüngesi ise biraz eğimlidir. Bu eğim sayesinde Dünya’dan bakınca Ay’ın farklı evrelerini görürüz. İşte bu evrelerden biri olan Dolunay evresinde Dünya bazen Güneş ile Ay arasında kalır ve böylece Ay tutulması meydana gelir.

Ay’ın sekiz evresinden biri olan Dolunay sırasında Dünya’dan bakınca Ay’ın aydınlık yüzünü tam anlamıyla görürüz. İşte tam da bu sırada, bir denk geliş yaşanır. Dünya, Güneş ile Ay arasında kalır. Bunun anlamı Ay, Güneş ışığını direkt olarak alıp yansıtamaz demektir.

Dünyamızın 42 milyar kilometreye kadar uzanan gölgesinin altında kalan Ay, Güneş ışığını alamadığı ya da yeterince alamadığı için tamamen ya da kısmen karanlıkta kalır. Çünkü bildiğimiz gibi Ay’ın kendi ışığı yoktur, yansıtıcı yüzeyi sayesinde Güneş’ten aldığı ışığı yansıtmaktadır. Ay tutulması sırasında ise Dünya’nın gölgesinde kaldığı için bu yansıma gerçekleşmez.

Ay tutulmaları aslında düşündüğümüzden daha sık gerçekleşir ama hangi yarım kürede olduğumuza bağlı olarak göremeyebiliriz. Ay tutulması yılda iki kere gerçekleşmektedir ama bazen bu sayı üç de olabilir. Örneğin 2027 yılında üç kez Ay tutulması yaşanması bekleniyor. 2100 yılına kadar ne zaman, kaç kere ve nasıl Ay tutulması yaşanacağını buradaki bağlantı üzerinden görebilir.

Dünya, Güneş ile Ay arasına girdi ve uydumuzu 42 milyar kilometrelik gölgesine aldı. Dünya’nın bu noktaya uzanan gölgesi yaklaşık 8800 kilometre genişliğindedir. Ay’ın dönüş hızı da saatte ortalama 3456 kilometredir. Yani bir tam Ay tutulması 50 dakika ile 1 saat arasında değişen bir sürede yaşanır. Fakat tam olarak başlaması ve bitmesi arasında, tamamı insan gözüyle görülmese de 4 saate yakın bir süre geçebilir. 

Umbra, tam gölge olarak da adlandırılan tam Ay tutulması sırasında nizami bir denk geliş söz konusudur. Ay yalnızca Dünya’nın atmosferinden yansıyan az bir ışıkla aydınlanmaktadır.  Bu nedenle her nokta tam olarak zifir karanlık olmaz. 


Kaynak webtekno.com

 

Emma Watson, Kendisi Gibi Konuşan Bir Yapay Zekanın Kurbanı Oldu!

Yavaş yavaş hayatımızın her alanında varlığını hissettiren yapay zeka, her zaman faydalı işler için kullanılmıyor. Bunun en net örneklerinden bir tanesi deepfake. Bir kişiye ait görüntü ve seslerin istenildiği gibi değiştirilmesine imkan tanıyan teknoloji, özellikle de ünlü isimlerin taklit görüntülerini oluşturmak için kullanılıyor. 

Bir Dönemin Popüler İşletim Sistemi Windows 8.1in Fişinin Ne Zaman Çekileceği Açıklandı

Haziran 2023’ten itibaren Windows 8’in desteğini keseceğini açıklayan Microsoft, bugün yaptığı açıklamada Ocak 2023’te Windows 8.1’in desteğini keseceğini açıkladı. Kullanıma sunulduğu ilk günden itibaren Windows 8.1, Windows 8’in güncellenmiş ve büyük ölçüde hatalarının düzeltişmiş bir versiyonu olarak kabul ediliyordu. Microsoft’un gelecek vizyonunu yansıtan, dokunmatik merkezli yeni özelliklere sahip Windows 8 sistemi geleneksel masaüstü görünümünü ve Başlat düğmesini baştan aşağı değiştirince pek çok kullanıcı tarafından büyük eleştiriler almıştı. Windows, bu eleştirilere karşın 8.1 güncellemesiyle Başlat düğmesini geri getirmişti.

Xiaomi Mi Band 7 Duyuruldu: İşte Özellikleri ve TLye Çevirene Kadar Uygun Görünen Fiyatı

Çinli teknoloji devi Xiaomi, popüler akıllı bileklik serisi Mi Band'ın son üyesi Mi Band 7'yi resmen duyurdu. Mi Band 6'ya kıyasla gelişmiş özelliklere ve güncel bir tasarıma sahip olan akıllı bileklik, tüketicilerin ilgisini çekmeyi başaracak gibi görünüyor. Gelin hep birlikte Xiaomi'nin yeni akıllı bilekliğinin özelliklerine bakalım.

Bilim İnsanları, Dünya Dışı Gezegenleri Keşfedecek Yeni Kişiler Arıyor: Siz de Katılabilirsiniz (Şart Yok)

Hemen hemen her gün önünüze düşen uzay haberleri ya da seyretmeyi sevdiğiniz bilim-kurgu filmleri, her ne kadar gerçeklerden uzak olsa da kendinize ait gezegen bulup Dünya ötesi bir yolculuk gerçekleştirmenin hayalini kurdurmuş olabilir. Şehir değiştirmek için bile ceplerimizi yoklamak zorunda kalırken bu yolculuk gerçekten uzağa daha yakın fakat gezegen bulmanız mümkün olabilir.

Tesla, İnsansı Robotu Optimus İçin Yeni Bir Görüntü Paylaştı

Piyasaya sürdüğü elektrikli otomobillerle devrim yaratan Tesla, bir süre önce dikkat çeken bir işe imza attı. Elon Musk, şirketin bir insansı robot üzerinde çalıştığını açıkladı. Optimus olarak isimlendirilen robot, Elon Musk'a göre küresel ekonomiyi değiştirecek. Öyle ki bu robot ile iş gücü yetersizliği ortadan kalkacak ve maliyetler düşecek. Ayrıca Elon Musk, bu robotun bireysel tüketicilerin hayatlarını kolaylaştıracağına da inanıyor.