Google ve Meta, Bir Ülkede Daha Paylaştığı Her Haber İçin Medya Kuruluşlarına Para Ödemek Zorunda Kaldı

Dünyanın en büyük sosyal medya şirketlerinden Meta, Kanada'da çok ciddi bir kısıtlama ile karşı karşıya. Öyle ki Kanada Senatosu, "Çevrimiçi Haberler Yasası"nın kabul edildiğini duyurdu. Meta, bu karar üzerine bir açıklama yaptı ve Kanada'daki kullanıcılar için artık haber akışı paylaşımları yapılamayacağını söyledi. Google ise Kanada hükümeti ile çalışmaya devam ediyor.

23.06.2023 20:45:09 tarihinde yayınlandı.

Dünyanın en büyük sosyal medya şirketlerinden Meta, Kanada'da çok ciddi bir kısıtlama ile karşı karşıya. Öyle ki Kanada Senatosu, "Çevrimiçi Haberler Yasası"nın kabul edildiğini duyurdu. Meta, bu karar üzerine bir açıklama yaptı ve Kanada'daki kullanıcılar için artık haber akışı paylaşımları yapılamayacağını söyledi. Google ise Kanada hükümeti ile çalışmaya devam ediyor.

Çevrimiçi Haberler Yasası, paylaşılan haber odaklı içerikler için medya kuruluşlarına para ödenmesini zorunlu kılıyor. Aslına bakacak olursak bu bir ilk değil. 2021 yılında Avustralya'da yürürlüğe giren bir kanun, Meta'nın bu ülkedeki haber paylaşımlarını da kesmesine yol açtı. Avustralya hükümeti bir süre sonra kanunda değişiklik yapınca, Meta da yeniden haber paylaşımlarına izin verdi. Şimdi bunun aynısı Kanada'da yaşanıyor.

Olayın daha iyi anlaşılabilmesi adına somut bir örnek verelim. Varsayalım ki Kanada'daki kanun Türkiye'de de yürürlüğe girdi. Webtekno olarak haber ve içeriklerimizi Instagram ile Facebook'ta paylaşırsak, Meta'nın bize ekstra ödeme yapması gerekecek. İşte Meta da bunu istemiyor. Şirket tarafından yapılan açıklamada, kararın sadece haberlerle ilgili olduğu, kullanıcı deneyiminin başka bir şekilde etkilenmeyeceği belirtildi.

İnternet devi Google, Kanada'da onaylanan yasa daha tasarı aşamasındayken harekete geçti ve bazı Kanadalı kullanıcılar ile bir test yürüttü. Bu test kapsamında haber akışlarının durdurulması denendi. Ancak sonuç alınamadı. Hal böyle olunca Google, orta yolu bularak çözüm üretmeye çalışıyor. Google sözcüsü Jenn Crider tarafından yapılan açıklamalarda potansiyel çözümler için hükümet ile çalışıldığı ancak şu an için Google'ın endişelerini giderecek bir adım atılmadığı belirtildi.

İLGİLİ HABER Rekabet Kurumu, Google Hakkında Soruşturma Başlattı: İşte İlk Açıklama!

Şunu da belirtmeden geçmeyelim: Kanada Senatosu Çevrimiçi Haberler Yasasını onaylasa da yasanın yürürlüğe girmesi için 6 ay kadar süre var. Meta, söz konusu meseleden elini eteğini çekmiş olsa da Google, bu süreçte bir çözüm üretmeyi başarabilir. Böylesi bir durumda krizin çözüldüğünü görebiliriz. Tabi bunun için zaman gerek.


Kaynak webtekno.com

 

WhatsAppa Çapraz Platform Desteği Geliyor: Diğer Uygulamalarla da WhatsApptan Mesajlaşabileceksiniz!

Geçtiğimiz hafta sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Avrupa Birliği'nin teknoloji şirketleri ile ilgili önemli bir kararından bahsettik. Bu bağlamda; "Dijital Piyasalar Yasası" kapsamında "eşik bekçisi" teknoloji şirketlerinin hangileri olduğu ve bunların neler yapmaları gerektiği kamuoyu ile paylaşılmıştı. Meta cephesinden gelen son haberler, eşik bekçilerinden biri olan WhatsApp'ın Avrupa Birliği'nin kuralları ile nasıl uyumlu hale geleceğini gözler önüne seriyor.

Xiaomi Mi Band 6nın Kalp Kıran Türkiye Fiyatı Belli Oldu

Akıllı bileklik pazarının en popüler modellerinden olan Xiaomi Mi Band'in piyasaya sürülen en yeni modeli olan Mi Band 6, Türkiye'de satışa sunuldu. İyileştirilen tasarımı ve gelişmiş özellikleriyle dikkat çekmeyi başaran Mi Band 6, Türkiye fiyatı ile ise Xiaomi hayranlarını hayal kırıklığına uğratacak gibi görünüyor.

NFT Piyasası Tamamen Tarihe Karışabilir: En Önemli Özelliği Kaldırılıyor!

Kripto varlık piyasalarının geçtiğimiz yıllardaki trendi, NFT'lerdi. Değiştirilemez tokenler olarak da bilinen blok zinciri tabanlı NFT'ler, en basit anlatımı ile herhangi bir dijital içeriğin lisanslanmasını ve sadece bir kişiye ait olmasını sağlıyordu. O dönemler büyük ses getiren ve insanların devasa paralar döktükleri teknolojinin dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi de eser sahiplerinin haklarının korunmasıydı.

Koca Şehri Elektriksiz Bıraktılar: Dünya Tarihinde Çok Ses Getiren 10 Siber Saldırı

Gündelik işlerimizi bile bilgisayar veya mobil uygulamalar aracılığı ile halledebiliyoruz. Yine bu uygulamalar aracılığı ile bankacılık işlemlerimizi de gerçekleştirebiliyoruz. Bu kolaylıklardan faydalanırken adresimiz, cep numaramız ve mail adresimiz gibi kişisel bilgilerimizi de paylaşıyoruz. Tabii ki gizli kalması gereken bu bilgiler de internet korsanları için bir 'Siber saldırı hedefi' haline geliyor.