Gerçek Gibi Duran Sahte Videoları, Fotoğrafları ve Klon Sesleri Nasıl Ayırt Edebilirsiniz?

Yapay zekâ teknolojileri her ne kadar yararlı yanlara sahip olsa da aynı zamanda kötü amaçlara da araç olabiliyor. Özellikle bir kişinin yüzü kullanılarak oluşturulan sahte videolar ve fotoğraflar veya klonlanan sesler ile oluşturulan sahte ses kayıtları, internette gerçek ile sahteyi ayırt etmemizi iyice zorlaştırıyor.

3.05.2023 20:45:10 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekâ teknolojileri her ne kadar yararlı yanlara sahip olsa da aynı zamanda kötü amaçlara da araç olabiliyor. Özellikle bir kişinin yüzü kullanılarak oluşturulan sahte videolar ve fotoğraflar veya klonlanan sesler ile oluşturulan sahte ses kayıtları, internette gerçek ile sahteyi ayırt etmemizi iyice zorlaştırıyor.

Peki, internette herhangi bir yerde gördüğünüz bir videonun, fotoğrafın veya sesin sahte olup olmadığını nasıl anlarsınız? Ne yazık ki bu sorunun cevabı pek de basit değil. Ancak gerçek ile sahteyi ayırt etmenizi sağlayacak ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.

Elbette bir mim, ağız hareketleri fazlasıyla yapay. Ancak yine de bir örnek.

Deepfake teknolojisinin en beceremediği noktalardan birisi, en insani yanlarımız. Gördüğünüz görüntülerde kişinin özellikle göz, ağız, mimik, kafa ve vücut hareketlerini dikkatle takip edin. Bu süreçte şu soruların cevabını arayın:

Sahte videolarda yapay zekâ ve elle yapılan düzenlemelerde en başarısız yapılan bir diğer element ise insan postürü ve fiziği. Gözlerinizi dikkatle açarak şu sorulara cevap verin:

İnsanlar ve yapay zekâ, her şeyi mükemmel şekilde yapamıyor. Videoda oluşabilecek herhangi bir görüntü bozukluğu, kayma, takılma gibi etmenler, videonun sahte olduğunu gösterebilir.

Yapay zekâ teknolojileri, sabit görsellerde aksesuarları oldukça başarılı bir şekilde oluşturabiliyor. Fakat videolarda iş daha çok zorlaşıyor. Bir aksesuarın o an nasıl hareket etmesi veya davranması gerektiğini bilemiyor, dolayısıyla genellikle bu aksesuarı kişi üzerinde sabit bırakıyor.

Bu yüzden şu sorulara cevap bulmaya çalışın:


Kaynak webtekno.com

 

Kablolarımızda Gördüğümüz, Çekmeye Çalışırken Her Yere Takılan O Silindir Şeklindeki Plastik Parça Nedir?

Çoğunlukla şarj cihazlarımızda karşımıza çıkan küçük bir parça olan ve kabloları çekmeye çalışırken her seferinde bir yerlere takılmasıyla ufak çaplı sinir eden Ferrit boğumunun asıl işlevini ve yokluğunda neler olabileceğini sizlere anlatacağız. Şimdiden söyleyelim, bir yerlere takılıyor diye sinir olduğumuz bu silindir, aslında oldukça önemli bir amaca hizmet ediyor.

Microsoft, Hacker Gruplarına Yeni Takma Adlar Verdi: Türklerin Takma Adında İlginç Bir Tesadüf Var

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, siber saldırı gerçekleştiren hackerlarla ilgili dikkat çeken bir karar aldı. Şirket, bilgisayar korsanları kategorize etmeye karar verdi. Her kategori için doğa olayları ile ilgili isimler bulan Microsoft, Türk hackerlara da garip bir isim verdi. Gelin Microsoft'un bu pek de gerekli olmayan kararı ile ilgili açıklamalarına bakalım.

World Of Warships Oynamaya Başlamanız İçin Beş Neden

Dünya tarihine adını yazdırmış gerçek gemilerden rekabetçi oyun deneyimine kadar farklı yönleriyle oyun severlerin dikkatini çeken oyunlardan biri olan World of Warships, ülkemiz oyuncuları için oyunu daha da cazip hale getiren pek çok detay içeriyor.