Dünya Kupasında Kullanılan Yapay Zekâlı Topun Arkasında Yatan Bilim: Havada En Hızlısı...

Dünya çapında futbolun en büyük organizasyonu olan Dünya Kupası, 2022 yılında Katar’ın ev sahipliğinde başladı. Dört yılda bir gerçekleştirilen turnuva, normalde Haziran-Temmuz dönemlerinde yapılırken bu yıl ise Kasım-Aralık döneminde gerçekleştiriliyor.

26.11.2022 18:30:14 tarihinde yayınlandı.

Dünya çapında futbolun en büyük organizasyonu olan Dünya Kupası, 2022 yılında Katar’ın ev sahipliğinde başladı. Dört yılda bir gerçekleştirilen turnuva, normalde Haziran-Temmuz dönemlerinde yapılırken bu yıl ise Kasım-Aralık döneminde gerçekleştiriliyor.

Dünya Kupası demek elbette yeni bir turnuva topu da demek. Pek çok futbol tutkunu, turnuvalara özel geliştirilen topları merak ediyor. Bu topların sonuncusu, Adidas tarafından 2022 Katar Dünya Kupası için üretilen Al Rihla. 

Zira ezilmiş teneke kutu, pet şişe, Kames 9 kat top, ıslandığında 4 ton çeken ve surata gelince bayıltan soyulmuş meşin yuvarlak derken futbol oynamak için kullandığımız bu nesnelerin evrimi dikkat çekici. 

Al Rihla, yüksek hızlı oyuna uygun olan bir top ve topun ismi Arapçada “yolculuk” anlamına geliyor. Topun tasarımında Katar’ın mimarisinden, ülkenin sembolü olan teknelerden ve Katar bayrağından ilham alındığı belirtiliyor. Beyaz renk ise ülkenin inci sektörüne bir saygı duruşu.

Adidas bu topta 20 panelli bir tasarım tercihinde bulunmuş ve paneller birbirlerine dikilmemiş, onun yerine kimyasallarla ve ısıyla birleştirilmiş. Sıcak bir bölgede oynanacak olan maçlarda topun sorun yaratmaması için dış kısmı bir kabuk gibi tek parça olacak şekilde tasarlanmış. Böylece topun daha isabetli ve dengeli olması amaçlanmış. 

Çevreye de önem veren Adidas, bu nedenle topta su bazlı yapıştırıcı ve mürekkepler tercih etmiş ki bu da Dünya Kupası topları tarihi açısından baktığımızda bir ilk. Ancak topun tasarımındaki esas ilgi çekici nokta dışında da yüzeyinde değil, içinde.

Alman spor firması bu topu tasarlarken içeriden dışarı doğru ilerlemeyi tercih etmiş. Topun yüksek tempolu maçlarda daha hızlı ve isabetli olmasını sağlayacak CRT çekirdekli yapısı ilk dikkat çeken nokta. Kaldı ki firma, topu yalnızca rastgele şutlarla değil, rüzgar tünelleriyle de test etti. Topun merkezinde bulunan sensör de saniyede 500 veri toplayarak veri merkezlerine gönderiyor. Bu da hem yarı otomatik ofsayt sistemi için hem de oyuncu değerlendirmeleri için önemli. 

CBT (Connected Ball Technology - Bağlantılı Top Teknolojisi) adı verilen bir sistem, topun içine yerleştirilen sensörleri kullanarak maç esnasında bilgi paylaşımında bulunuyor. Özellikle VAR sistemi için bu sensörlerin gönderdiği bilgiler büyük önem taşıyor. Zira topun tam konumu, tam olarak hangi anda ayaktan çıktığı, yapay zekânın da yardımıyla kesin olarak bilinebiliyor. 

Bu topun içi de normalde olduğu gibi sadece gazla dolu değil. Topun içinde orta bölgede Suspension System adı verilen bir yapı bulunuyor. Bu yapı da 500Hz iç ölçüm birimini dengelemeye ve korumaya yarıyor. Sensörler ve çipler topun içinde Örümcek-Adam'ın ağlarına takılmış gibi dengede duruyor, bir oraya bir buraya savrulmuyorlar. Bu sensör ve çipler, indüksiyon ile şarj edilebiliyor. 


Kaynak webtekno.com

 

General Mobile, Yeni Kablosuz Kulaklığı GM Pods 3 Proyu Duyurdu

Türkiye'nin yerli teknoloji şirketlerinden General Mobile, bugün düzenlediği bir etkinlikte yeni kablosuz kulaklıkları "GM Pods 3" ile "GM Pods 3 Pro"yu duyurdu. Dikkate değer özelliklerle donatılan kablosuz kulaklıklar, fiyatlarıyla da fena sayılmazlar. Gelin hep birlikte, General Mobile'ın yepyeni ürünlerine yakından bakalım.

Sürücülerin Kırmızı Işıkta Sinir Krizleri Geçirmesini Engelleyecek Yapay Zeka Geliştirildi

Uygarlık olarak ne kadar gelişirsek gelişelim, trafik hayatımızın bir parçası olmaya devam ediyor. Peki bu trafik sorununu çözmek için yapay zekâya başvursak ne olurdu? İşte Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, trafik ışıklarıyla kontrol edilen birleşim yerlerinde kırmızı ışığa takılma sorununun tarih olduğu bir çözüm üretmeyi başardılar.

Xiaomi, Depremleri Önceden Tahmin Edebilecek Bir Teknolojinin Patentini Aldı

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı bir boyut kazanan ve özellikleri gün geçtikçe artan cihazlar, hayatımızı kolaylaştırmakla kalmayıp hayat kurtarıcı bir role de bürünmeye başladı. Daha eski telefonlarda yer alan acil çağrı özelliği; yere sert düşüldüğünü algılayıp durumunu soran ya da ambulansı arayan akıllı kol saatlerine, depremi önceden hissederek haber veren telefonlara doğru evrim geçirdi.

Sudan Ucuz Fiyata Gürültü Engelleme Sunan Redmi Buds 4 Lite Duyuruldu

Çinli teknoloji devi Xiaomi, geçtiğimiz günlerde büyük bir lansman gerçekleştirdi. Bu lansmanda şirketin akıllı balık akvaryumundan tutun da Redmi Note 12 Pro Speed Edition'a kadar pek çok ürünle tanıştık. Şirket, tüm bu ürünler arasında bir de kablosuz kulaklık tanıttı. Bu haberimizde, "Redmi Buds 4 Lite" isimli kulaklığın tüm özelliklerine yakından bakacağız.