Dijital Çağın Kimliği: ID Tam Olarak Ne Demek ve Nerelerde Kullanılır?

Dijital çağın bu denli gelişimi kimilerini rahatsız edip, kimilerini mutlu etse de bu teknolojinin önün geçemeyeceğimiz bir gerçek. Genel anlamda yapacağımız şey buna ayak uydurmak oluyor. Oyun oynayan birçok kişi ve internette dizi, sosyal medya vb. platformlarda dolaşan kişiler muhtemelen ID terimine aşinadırlar.

25.02.2022 19:00:35 tarihinde yayınlandı.

Dijital çağın bu denli gelişimi kimilerini rahatsız edip, kimilerini mutlu etse de bu teknolojinin önün geçemeyeceğimiz bir gerçek. Genel anlamda yapacağımız şey buna ayak uydurmak oluyor. Oyun oynayan birçok kişi ve internette dizi, sosyal medya vb. platformlarda dolaşan kişiler muhtemelen ID terimine aşinadırlar.

Bu olaylarla alakanız olmasa 'ID' teriminin bugünlerde karşınıza çıkması olası bir ihtimal. Çünkü, bankacılık işlemlerinden tutun da diğer pek çok işimizi halllettiğimiz dijital ortamlar, kimlğimizin de dijitalleşmesine ihtiyaç duydu. Peki ID ne demek ve ne işe yarar?

ID, temelinde identity yani kimliğin kısaltmasından meydana gelen bir terimdir. Popüler kültürde identity olarak kullanımı daha yaygın olsa da, identification yani tanılama olarak belirtmek de yanlış sayılmaz. ID kullanım yerine göre farklılık gösterse de genel olarak yaptığı şey sizi temsil etmek ve yansıtmak olur. En basit örneğiyle birçok platformda “kullanıcı adı” olarak da karşımıza çıkabilir.

ID numarası ise uzaktan erişim programları konu olduğunda devreye giriyor. Tabii ki bunun kullanımı normal belirttiğimden biraz daha farklı. Örneğin bir sosyal medya platformuna sadece kendi telefonunuz ve bilgisayarınızdan değil, herhangi bir yerden kullanıcı kimliği ve şifreniz ile girebiliyorsunuz.

ID ağırlıklı olarak oyunlarda, herhangi bir platformda, forumlarda ve e posta servislerinde kullanılır. Bu tarz yerlere girdiğimiz ID bizi tanımladığı gibi bilgisayarımızın kimliğini tanımlayan bir ID’de mevcuttur. ID’yi bir nevi internet ortamında sahip olduğumuz bir barkod olarak görebilirsiniz. ID’nin kullanımı sadece dijital ortamlarla da sınırlı değil tabii ki. Örneğin: bir yazarın kendi ismi yerine sahiplendiği farklı bir adı bile ID olarak nitelendirmek mümkündür. Neticede o takma ad, yazarın kendisini yansıtan bir ID haline gelmektedir.

ID’nin özel olarak yazılım alanında kullanımı ise şu şekilde:

Avantajları:

Dezavantajları:


Kaynak webtekno.com

 

OnePlus 10 Pro’nun Tanıtım Videosu ve Özellikleri İnternete Sızdırıldı

Geçtiğimiz dönemlerde Çinli şirket OnePlus’ın akıllı telefonları bir hayli ilgi görmeye başlamıştı. Özellikle ‘T’ serisi modelleriyle birçok kullanıcının tercih ettiği bir marka haline gelen OnePlus, birkaç ay önce 9T modelinin iptal edildiğini açıkladığında birçok kişi için hayal kırıklığı yaratmıştı. OnePlus 9 serisi akıllı telefonların bu yılki çıkış tarihleri ise beklenenden daha erken oldu. Üzerinden çok uzun bir süre geçmeden de OnePlus 10 serisinin ilk görüntüleri ortaya çıkmıştı.

Google, Yazdıklarınızı Müziğe Dönüştürecek Yeni Yapay Zekâsını Tanıttı (Mırıldanabilirsiniz de)

Özellikle Midjourney, DALL-E 2 ve ChatGPT’nin ortaya çıkışıyla yapay zekânın aslında ne gelişmiş olduğunu tüm dünya görmüştü. Yazıları görsellere dönüştüren yapay zekâlara ek olarak filmlere dublaj yapabilen, sizin için tasarımlar hazırlayan, birkaç saniyede sesinizi taklit eden hatta mahkemede avukatlık yapan yapay zekâlara bile ortaya çıkmıştı.