Dev Şirketlerin Evlerimize ve Telefonlarımıza Kadar Getirdikleri İnterneti Nereden ve Nasıl Temin Ettiklerini Anlattık!

İnternet, 1980’lerde hükümetler tarafından ve 90’lardan itibaren halk tarafından kullanılmaya başlandı. Bugünlerde ise artık insanların ana gelir kaynağı bile olabilen, hayatımızın vazgeçilmezi olan bir konuma geldi.

30.11.2022 15:15:10 tarihinde yayınlandı.

İnternet, 1980’lerde hükümetler tarafından ve 90’lardan itibaren halk tarafından kullanılmaya başlandı. Bugünlerde ise artık insanların ana gelir kaynağı bile olabilen, hayatımızın vazgeçilmezi olan bir konuma geldi.

Evinizde, iş yerinizde, okulunuzda veya cep telefonunuzda internet servisine sahip olabilmek için bir internet servis sağlayıcısına abone olmanız gerekiyor. E bu internet servis sağlayıcıları, dağıttıkları interneti nereden alıyorlar? Bu soruyu yanıtlayacağız ama önce gelin en temel sorudan başlayalım:

İngilizcede sık sık kısaltmasını duyduğumuz ISP, yani internet servis sağlayıcısı için Türkiye’den örnek vermek gerekirse TurkNet, Türksat KabloNet, Turkcell Superonline, Türk Telekom, Vodafone, Millenicom ve diğerleri diyebiliriz.

Bu firmalar sizlere aylık bir ücret karşılığında internet hizmeti sağlarlar. Ancak tek işlevleri internet hizmeti sağlamak değildir. ISP’ler aynı zamanda e-posta hizmetleri, domain alma, ağ sağlayıcılığı ve tarayıcı paketleri de sunarlar.

İnternetin nasıl çalıştığını anlatmak için Reddit üzerinde görmüş olduğum harika bir tasviri kullanmak istiyorum:

“Bir banliyöde yaşadığınızı ve yan komşunuzun evine daha çabuk gidip gelebilmek için iki evin arasına bir kısa yol inşa ettiğinizi varsayalım. Peki eğer inşa ettiğiniz kısa yoldan bir başkasının evine gitmek isteseydiniz? Ya da alışveriş merkezine, okula? İnşa ettiğiniz bu kısa yolu, şehrin anayollarıyla birbirine bağlamanız gerekir.

Şehrin yollarına kendi yolunuzdan erişebilmek için şehre para ödedikten sonra artık arkadaşınızın evine inşa ettiğiniz kısa yoldan tüm şehre ulaşabilirsiniz.

Ancak o da ne? Şimdi de komşunuzun arkadaşı, şehre ulaşmak için sizin inşa ettiğiniz özel yolu kullanmak istiyor ve bunun için size para ödemeyi teklif ediyor. Siz bunu kabul ettiğiniz takdirde bir internet sağlayıcısı olmuş oluyorsunuz.”

Yani internet, iki konum arasında bilgi akışı sağlamak için kurulan bir teknolojiyken daha sonrasında "durakları çoğaltılıp herkesin erişebileceği hâle getirilmiş bir yollar ağıdır" diyebiliriz.


Kaynak webtekno.com

 

Appledan App Store Puanlarına Güveninizi Sarsacak Hamle: Kullanıcıları Kandırarak Kendi Uygulamasının Puanını Artırmış

Diyelim ki mobil platformlarda bir uygulama yayınladınız ve bu uygulama App Store’da sürekli kötü yorumlar alıyor. Sonunda puanı 5 üzerinden 2’nin altına düşen uygulamanızın güvenilirliği zedeleniyor ve indirme sayılarınız da ciddi bir düşüş yaşıyor. Buradan toparlamak kulağa zor geliyor değil mi? Ancak Apple, görünüşe bakılırsa bu durumu bir aydan az sürede tersine çevirmenin yolunu bulmuş.

iOS 16.2 Yayınlandı! İşte iPhonelara Gelen Tüm Yeni Özellikler

Eylül ayında iPhone’lar için yayınlanan iOS 16 işletim sistemi, yeni özelliklere daha kavuşmasını sağlayan güncellemeler almaya devam ediyor. Ekim ayında yayınlanan iOS 16.1’in ardından Apple, bugün de iOS 16.2 işletim sistemi güncellemesini yayınladı.

Telegramdan WhatsAppı Kıskandıracak Özellik: Ekran Paylaşımı Geliyor

2020'nin başında WhatsApp'ın aldığı yeni kullanım koşulları kararı ile görülmemiş bir büyüme yaşayan Telegram, yeni özelliklerle kullanıcı kitlesini daha da büyütmeyi hedefliyor. Bu bağlamda uygulamanın sürekli güncellenen beta sürümleri, Telegram'a gelecek özelliklerin açığa çıkmasını sağlıyor. Yeni bir güncelleme yayınlayan geliştirici ekip, Telegram kullanıcılarını büyük yeniliklerin beklediğini gözler önüne seriyor.