Coğrafya Derslerinden Hatırladığımız Endemik Bitki Aslında Ne Demek? Türkiye’deki 10 Endemik Bitki Türü

Endemik bitkiler, kendi türlerinin en nadide örnekleri diyebiliriz. Sadece dünyanın bir yerinde yetişmesi bir kenara eşi benzeri bulunmadığı için oldukça değerlilier ve aynı zamanda güzeller. Bu gibi bitkilerin korunması ve türlerinin tükenmemesine dikkat etmek gerek.

25.02.2022 03:00:30 tarihinde yayınlandı.

Endemik bitkiler, kendi türlerinin en nadide örnekleri diyebiliriz. Sadece dünyanın bir yerinde yetişmesi bir kenara eşi benzeri bulunmadığı için oldukça değerlilier ve aynı zamanda güzeller. Bu gibi bitkilerin korunması ve türlerinin tükenmemesine dikkat etmek gerek.

Ne kadar  günümüz koşullarında eskiye kıyasla yeşili daha az görüyor olsak bile hala birçok ormanlık vb. arazi kendi güzelliğini korumaya devam ediyor. Tabii ki birçok yerde de endemik bitkiler üremeye devam ediyor. Peki nedir bu endemik bitki ve neden adı endemik bitki?

Endemik adı Yunanca’daki “endemos” (indigenos) kelimesinden gelmektedir. Endemik bitki dünyanın yalnızca tek bir yerinde yetişen özel bitkilere verilen genel bir isimdir ve Türkiye yaklaşık 3000 kadar endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Başka bir deyişle Türkiye’deki bitkilerin %30’u endemik bitki türünde.

Türkiye’nin bu kadar fazla endemik bitkiye ev sahipliği yapmasının sebebi ise en başta ve en büyük olarak sahip olduğu coğrafi konumun getirileri diyebiliriz. Dört mevsime birden elverişli olması, yağış yönünden zengin oluşu, dağlık ve engebeli arazilerin bolluğu sayesinde endemik bitkilerin oluşumu için uygun bir ekosistem oluşabiliyor. Bu endomik bitkilerden birkaçı ise şu şekilde:

En sık görüldüğü bölgeler Konya, Afyon, Isparta ve Kütahya illeridir. Odunları değerli kabul edilen bir ağaç türüdür. Genellikle mobilya kaplaması ve parke üretiminde kullanılır.

Sığla ağacı Türkiye’de en sık Muğla ve Fethiye civarlarında görülür. Çınarı andıran sığla ağacının boyu 20 metreye kadar uzayabilir. Bazı bölgelerde Günlük Ağacı olarak da anılır

İspir Meşesi Yozgat, Kastamonu ve Doğu Anadolu bölgesinin genelinde görülebilen bir türdür. Çok kısa yaprak saplarına sahip olan bu meşe türünün boyu yaklaşık olarak 6-7 metreye kadar uzayabilir.


Kaynak webtekno.com

 

Facebook, Yaptığınız Her Şeyi Görecek, Duyacak ve Hatırlayacak Bir Yapay Zeka Üzerinde Çalışıyor

Sosyal medya ve dijital interaktif ortamlar, hiçbir zaman sadece eğlence, vakit geçirme, sosyalleşme gibi imkanlar sağlayan bir ortam olmadı. Bunun ötesinde, veriler bu vesileyle toplanarak ticari faaliyetler başta olmak üzere iznimiz dışında çeşitli faaliyetler için kullanıldı. Teknoloji ve medya şirketleri, gelecek için daha fazlasını isteyerek bu yönde çalışmalar yapıyor.

Samsung, Savaş ve Enflasyon Nedeniyle Akıllı Telefon Üretimini %10 Azaltmayı Planlıyor

Son zamanlarda yaşanan çip krizi, savaş, pandemi gibi sıkıntılar, dünya çapındaki teknoloji devlerinin olumsuz etkilenmesine yol açmıştı. Akıllı telefon sektörü de bunlardan etkilenenler arasındaydı. Güney Kore merkezli şirket Samsung’un akıllı telefonlar konusunda yılın ilk çeyreğinde son beş yılın en iyi performansını gösterdiğini; ancak genel sevkiyatların düştüğünü sizlerle paylaşmıştık.

GTAnın Yayıncısı Take Twodan Benzersiz Bir Yüzüklerin Efendisi Oyunu Geliyor!

Amazon'un Yüzüklerin Efendisi evreninde geçecek dizisi Rings of Power, beraberinde diziyi destekleyecek pek çok yapımla birlikte geliyor. Bu yapımların arasında elbette ki video oyunları da yer alıyor. Hatta Fortnite'a bile gelecek Yüzüklerin Efendisi güncellemesinden yeni detaylar bugün ortaya çıkmıştı. Kısaca anlayacağınız, Yüzüklerin Efendisi şu sıralar popüler kültür gündeminde ciddi bir yer kaplıyor.

Windows 12 mi Geliyor: Microsoftun Daha Windows 11in Senesi Dolmadan Windows 12 Çalışmalarına Başladığı İddia Edildi

Microsoft’un en yeni işletim sistemi, bildiğiniz gibi Windows 11. Windows 11'in, getirdiği tasarım değişiklikleriyle etrafındaki işletim sistemlerinden birkaç bir şey topladığı aşikâr. Ancak genel anlamda beğenilen bir tasarıma sahip olduğunu söylemek mümkün. Şimdiye kadar bu yeni işletim sistemine gelen yorumlar da büyük oranda olumlu. 

Türkiye’nin Dörtte Birinden Fazlası Kaçak Telefon Kullanıyor!

Artık başlangıç seviyesinde bir akıllı telefon bile alacak olsanız cebinizden 5-6 bin TL’nin çıkması gerekiyor. iPhone gibi premium segmentler ise 40 bin TL’den başlıyor. İçin acı tarafı, alacak olduğunuz bir telefon yurt dışında on binlerce TL'ye kadar fark eden daha düşük fiyat etiketine sahip.