"> ">

Çıplak Gözle Bakınca Büyük Görünen Ay, Telefon Kameralarında Neden Bu Kadar Küçük ve Parlak Çıkar?

Bir gece yürüyüşe çıkıp gökyüzüne baktığınızda Ay'ın ne kadar muhteşem göründüğünü fark edip, "bu görkemli manzarayı herkes görmeli" diyerek hemen telefonunuzu çıkarır ve bir story atmak istersiniz.

9.09.2022 11:30:33 tarihinde yayınlandı.

Bir gece yürüyüşe çıkıp gökyüzüne baktığınızda Ay'ın ne kadar muhteşem göründüğünü fark edip, "bu görkemli manzarayı herkes görmeli" diyerek hemen telefonunuzu çıkarır ve bir story atmak istersiniz.

Ancak Ay'ın fotoğrafını çekip bir hevesle ekrana baktığınızda hayal kırıklığı yaşarsınız çünkü ekranda yalnızca fazla küçük, fazla parlak beyaz bir nokta vardır. Herkesin yaşadığı bu durumun nedenlerini açıklayıp size telefonla nasıl daha iyi bir Ay fotoğrafı çekebileceğinizi anlattığımızda artık bu durum sorun olmaktan çıkacak. 

Kameranın odak uzaklığı, gözlerinizin odak uzunluğundan çok farklıdır. Göz odak uzaklığı 22-24 mm'dir, telefon kamerasının odak uzaklığı ise 4,5-6 mm'dir.

Ayrıca çoğu telefonun sabit bir lensi vardır ve bu genellikle geniş açılıdır.

İLGİLİ HABER Telefonla Çektiğimiz Fotoğrafların Kenarları Neden Uzatılmış Gibi Görünür?

Geniş açılı lensler uzaktaki nesneyi daha uzak, görüntünün kenarlarını ise daha yakın ve uzun gösterir. İyi bir Ay fotoğrafı için ilk başta iyi bir optik zoom gerekir ancak çoğu telefonda bu özellik henüz iyi bir seviyede değildir.

Dijital yakınlaştırmalar ise gerçek nesnenin kendisini değil sadece görüntüyü büyüttüğü için çözünürlük kaybı yaşanır ve grenli (kumlu) bir görüntü sunar.

Optik zoom lensi olan bir DSLR fotoğraf makinenizde görüntüyü büyütmek/yakınlaştırmak için lensi fiziksel olarak hareket ettirebilirsiniz.

İLGİLİ HABER Ay'ın Bazı Fotoğraflarda DEV Gibi Gözükmesinin Asıl Sebebi

Kameranın odak uzaklığı insan gözüne ne kadar yakın ayarlanırsa, Güneş ve Ay'ın boyutları bizim onları görme şeklimize o kadar benzer görünür.


Kaynak webtekno.com

 

Çinden Kripto Para Piyasalarını Tepe Taklak Edebilecek Karar

Geçtiğimiz eylül ayında kripto para piyasası, daha önce karşımıza çıkan bir haberle karşılaşmıştı. Kripto para madenciliğinin en büyük kaynağı olan Çin, kripto paralarla ilgili tüm işlemleri yasakladığını ve yasağı delenlere ceza uygulanacağını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından kripto para piyasasında sert bir düşüş yaşanmıştı.

BiTaksiden Tartışma Yaratan Yeni Özellik: Taksimetre Aç-Gel

İstanbul ve Ankara’da hizmet veren mobil taksi çağırma uygulaması BiTaksi, bugün yeni bir özelliğiyle gündeme geldi. Yayınlanan yeni güncellemeyle birlikte uygulamaya gelen 'Taksimetre Aç-Gel’ özelliği, taksinin daha sizi almaya gelirken sizin izninizle taksimetreyi açmasını sağlayacak. Yani yolculuk dışında taksinin gelişi için de ücret ödenecek.

Instagramda Karşımıza Çıkan Akış Yenilenemedi Sorunu Neden Olur, Nasıl Çözülür?

Özellikle son yıllarda yayınladığı güncellemelerle Instagram artık bir sosyal medya platformundan çok daha fazlası haline geldi. Durum böyle olunca ‘Instagram akış yenilenemedi’ gibi basit bir sorun bile günlük hayatımızı olumsuz etkileyebiliyor. Çoğu kullanıcı böyle bir durumda Instagram çöktü mü diye endişeye kapılıyor ama ‘Instagram akış yenilenemedi’ sorunun pek çok farklı nedeni olabilir.

Her Gün Gördüğümüz Nesnelere Mikroskobik Kamerayla Baktık: Çoğunu Tanımakta Zorlanacaksınız!

Şimdi 5 saniyeliğine kafanızı bu satırları okuduğunuz ekrandan kaldırın ve etrafınıza bakın. Gördüğünüz tüm renkler, tüm dokular, tüm detaylar aslında nasıl görünüyor? Kumaş ve metalin uzaktan bakınca yansıttığı ışık dışında benzer pürüzsüzlüklere sahip olduğunu fark ettiniz mi? Geçmişin aksine günümüzde pek çok şey pürüzsüz. Bir kumaş ile plastik parçası bile sadece ufak noktalarla birbirinden ayrılabiliyor. Elbette odaklandığımızda bu iki malzeme arasında fark olduğunu görebiliyoruz, ancak genele baktığımızda pek çok şey bir bütünün parçaları olarak görünüyor.