ChatGPT, Sağlık Sorularına İnsanlar Kadar İyi Yanıt Verebiliyor: İşte Araştırma Sonuçları

Bugünlerde neredeyse herkesin dilinde yapay zekâ modellerinin yetenekleri var. Yapabildikleriyle insanları şaşırtmaya devam eden bu araçların, ilerleyen yıllarda sağlık hizmetleri konusunda da kullanılabileceği tahmin ediliyor.

21.07.2023 14:30:12 tarihinde yayınlandı.

Bugünlerde neredeyse herkesin dilinde yapay zekâ modellerinin yetenekleri var. Yapabildikleriyle insanları şaşırtmaya devam eden bu araçların, ilerleyen yıllarda sağlık hizmetleri konusunda da kullanılabileceği tahmin ediliyor.

Yakın zamanda yayınlanan yeni bir araştırma, popüler sohbet botu ChatGPT’nin sağlık sorularını yanıtlama konusunda oldukça iyi olduğunu ortaya koydu. ABD’deki New York Üniversitesi’ndeki (NYU) araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen çalışma, JMIR Medical Education üzerinden yayımlandı.

NYU’daki araştırma ekibi, 18 yaş ve üzerinde olan 392 kişiye on hasta sorusu ve yanıtı sundu. Bunlardan yarısı ChatGPT tarafından üretilirken, diğer yarısı ise bir sağlık çalışanı tarafından sağlanmıştı. Katılımcılardan, yanıtların kaynağını tahmin etmeleri istendi. Ayrıca, yanıtları “tamamen güvenilmez” ve “tamamen güvenilir” olarak ayrılan 5 puanlık bir ölçek kullanarak değerlendirmeleri istendi.

Bunun sonucunda çalışma, sohbet botu ve insan tarafından üretilen yanıtları ayırt etmede zorlanıldığını ortaya çıkardı. Ortalama olarak, katılımcıların %65’i civarının doğru bir şekilde yanıtların kime ait olduğunu bulabildiği ifade edildi.

Ayrıca çalışma, katılımcıların sohbet botlarına genel güvenini de ölçtü. Sonuçlarda, sağlık konusundaki cevaplara pek güvenilmediği gözlemlendi. Hastalık teşhisi ve tedavi tavsiyeleri de en düşük güvenilen kategoriydi. En yüksek güven oranı ise randevu ayarlama benzeri sorulardaydı.

Araştırmacılar, bulguların sohbet botlarının gelecekte sağlık alanındaki potansiyeli konusunda bilgi sağladığını belirtiyor. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğuna da vurgu yapıyorlar. Zaten tek bir araştırmayla hemen sohbet botları sağlık alanında kullanılacak sonucunu çıkarmak doğru olmaz. Bilindiği üzere yapay zekâ araçları, sık sık yanlış bilgi üretebiliyorlar ve uzmanların endişelenmesine yol açıyorlar.

İLGİLİ HABER ChatGPT, Hastaların Sorularını Doktorlardan Daha İyi Yanıtlıyor: Peki Gelecekte Doktorların Yerini Alabilir mi?

Sohbet botlarının sağlık alanında kullanımıyla ilgili daha önce de bir araştırma görmüştük. Nisan ayındaki çalışma, ChatGPT’nin hastaların sorularına doktorlardan daha iyi yanıtlar verebildiğini ortaya koymuştu.


Kaynak webtekno.com

 

Espor İzleyicileri Buraya: Türkiyede Kaçırdığınız 6 Espor etkinliği

Dünyada ve ülkemizde espora olan ilgi artmaya devam ediyor. Tarihin en hızlı büyüyen spor dalı olan espor, son yıllarda ülkemizde de adından sıkça bahsettirmeye başladı. Turnuvaların ve takımların yanı sıra espor arenaları da inşa edilmeye başladı. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi büyük kulüpler de hızla büyüyen bu trende yetişmek için espor takımları kurdular.

Samsung Galaxy S21 FE 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri ve Şaşırtan Fiyatı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, uzun zamandır gündemde olan "uygun fiyatlı" amiral gemisi telefonu Galaxy S21 FE 5G'yi resmen duyurdu. Aylardır sızıntılar kapsamında ortaya çıkmasını beklediğimiz telefon, CES 2022 kapsamında gerçekleştirilen lansman ile resmileşmiş oldu. Peki Samsung'un yeni amiral gemisi telefonu, tüketicilere neler vadediyor?

Yeni iPhone Özelliklerini Herkesten Önce Deneyebileceğiniz iOS 16 Açık Beta Yayınlandı: Peki Nasıl İndirilir?

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bundan yaklaşık bir ay önce düzenlediği WWDC 2022 etkinlikleri kapsamında iOS 16 isimli yeni işletim sistemini tanıtmış, iPhone'lara gelecek yepyeni özellikleri bir bir göstermişti. Şimdiyse tüm iPhone sahiplerini ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. iOS 16'nın herkese açık ilk beta sürümü resmen yayınlandı. Peki iOS 16 beta nasıl indirilir?

Google Lens, Okunamayan Doktor Yazılarına Çare Olacak: Eczacılarla Birlikte Geliştiriliyor

Uzun yıllardır internette ve arkadaş ortamları en çok esprisi yapılan doktor el yazısı, ülkemizde o kadar kalıplaştı ki halk arasında insanlar kötü yazan insanlar için “Doktor el yazısı gibi” ifadesini kullanmaya başladı. Hatta bazı eczacıların bu yazıları okuyamaması nedeniyle ülkemizde barkodlu reçete sistemine bile geçildi. Tabii ki bu okunmayan el yazıları sadece ülkemizde problem değil.