ChatGPT, İlk Kez Bir Ülkede Tamamen Yasaklandı

Son dönemlerin en popüler yapay zeka araçlarından ChatGPT ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. İtalya Veri Koruma Otoritesi (GPDP), ChatGPT'nin ülke çapında erişime yasaklanmasını emretti. OpenAI, İtalya'nın emirlerini yerine getirmezse İtalyan internet kullanıcıları bu yapay zeka aracına bir daha erişim sağlayamayacaklar. Peki ne oldu da İtalya hükümeti ile OpenAI karşı karşıya geldi?

2.04.2023 07:15:11 tarihinde yayınlandı.

Son dönemlerin en popüler yapay zeka araçlarından ChatGPT ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. İtalya Veri Koruma Otoritesi (GPDP), ChatGPT'nin ülke çapında erişime yasaklanmasını emretti. OpenAI, İtalya'nın emirlerini yerine getirmezse İtalyan internet kullanıcıları bu yapay zeka aracına bir daha erişim sağlayamayacaklar. Peki ne oldu da İtalya hükümeti ile OpenAI karşı karşıya geldi?

GPDP tarafından yapılan açıklamada OpenAI'nin kullanıcı verilerini yasa dışı şekilde topladığı belirtildi. Üstelik OpenAI'nin kullanıcı verilerini toplamak için herhangi bir gerekçesi yoktu. Hal böyle olunca GPDP, OpenAI'nin ya İtalya'daki kullanıcıların verilerini toplamaktan vazgeçmesi ya da ülkeden çekilmesi gerektiğini belirtiyor. 

İtalyan yetkililerin OpenAI ve ChatGPT ile ilgili tek meselesi kullanıcı verileri değil. GPDP tarafından yapılan açıklamalarda, ChatGPT'nin 18 yaşını doldurmamış bireyleri korumaya yönelik herhangi bir özelliğe sahip olmadığı belirtiliyor. Peki tüm bunlar yaşanırken OpenAI'yi neler bekliyor?

İLGİLİ HABER ChatGPT, Bir Daha Açılmamak Üzere Kapatılabilir: Tamam da Niye?

İtalya kanunlarına göre bu yasak kararı ile birlikte OpenAI için 20 günlük bir geri sayım başlamış durumda. Şirket bu 20 gün içerisinde GPDP'nin talimatlarını yerine getirmeli ve kurumu da neler yaptığıyla ilgili olarak bilgilendirmeli. Aksi takdirde OpenAI, kapalı kalmaya devam etmekle birlikte İtalya hükümetine 20 milyon euroya (veya yıllık cirosunun yüzde 4'ü) kadar ceza ödemek zorunda kalacak. OpenAI'nin konuyla ilgili neler yapacağı şimdilik bilinmiyor.

İtalya'nın sohbet botlarına yönelik tavrı ChatGPT'den ibaret değil. Hükümet, bundan birkaç ay önce de Replika olarak isimlendirilen bir sohbet botunu yasakladı. Aslında burada İtalyan hükümetinin haklı olduğu bir taraf da vardı. Öyle ki Replika'da oluşturulan karakterler ile müstehcen sohbetler yapılabiliyordu. Geliştirici ekip, sonraki süreçte bu özelliği devre dışı bıraktı. Hatta sırf bu yüzden kullanıcıların tepkisiyle karşılaştı. Önümüzdeki dönemlerde bu gibi konuları sıklıkla konuşacağız gibi görünüyor.


Kaynak webtekno.com

 

Gmail Tasarımı Değişti: İşte Ayda Yılda Bir Girenlerin Bile Fark Edeceği Tüm Yenilikler

Günümüzün en çok kullanılan e-posta hizmetlerinden birisi olan Gmail, bugün yeni tasarımını tüm kullanıcılar için yayınladı. Şubat ayından bu yana yeni bir arayüz üzerinde çalışan şirket, bu arayüzü bugün itibarıyla tüm kullanıcılarına açtı. Google’ın Material Design 3 tasarım dilinden de izler taşıyan yeni arayüz, bazı önemli geliştirmelere ve iyileştirmelere ev sahipliği yapıyor.

Google, Gmail ve Kendi Ofis Uygulamalarına Gelecek Yapay Zeka Özelliklerini Açıkladı (Microsoft Officein Pabucu Dama Atılacak)

ABD merkezli teknoloji devi Google'ın I/O 2023 etkinlikleri bomba gibi devam ediyor. Yapay zeka ile ilgili pek çok duyuru yapan şirket, ofis uygulamaları ve Gmail için de yepyeni özellikler duyurdu. Bu yeni özellikler henüz geliştirme aşamasında olsa da kullanıcıları şimdiden heyecanlanmış durumda. Zira Google, kelimenin tam anlamıyla ofis uygulamaları ile Gmail'i bir asistana çevirecek.

iPhone Kullanıcıları, Üye Olmadan Twitter Kullanabilecek (Bu Özellik Halis mi?)

Dünyanın en popüler mikroblog platformlarından Twitter, kısıtlı bir kullanıcı kitlesi ile yeni bir özelliği test etmeye başladı. Şanslı iOS kullanıcıları, bu özellik sayesinde Twitter'a üye olmadan, Twitter kullanma deneyiminin nasıl olduğunun tadına bakabilecekler. Gelin hep birlikte, Twitter'ın test ettiği yeni özelliğe bakalım.

Biraz Daha Zorlarsak Olacak: Venüste Yaşam İzi İhtimalini Güçlendiren Yeni Bir Keşif Yapıldı

Gelişen teknolojiyle birlikte uzaydaki farklı gezegenleri inceleme ve onlar hakkında bilgi edinme şansımız oldu. Fakat bu gezegenlere yolculuk yapma imkânımız maalesef günümüz şartlarıyla pek de mümkün değil. Dünyamız kadar yaşama elverişli farklı bir gezegen de henüz gündemimizde olmadığından bunun bir kayıp olup olmadığı tartışma konusu olarak kenarda dursun.