Bu Gözler Neler Gördü: Sıra Dışı Tasarımlarına Rağmen Başarısız Olan 10 Tuhaf Bilgisayar Modeli

Günümüzde hem performans hem de tasarım anlamında son derece gelişmiş dizüstü bilgisayar modelleri üretilse de yıllar boyunca alışılmadık tasarım ve özelliklere sahip birçok model başarısız oldu. Bu başarısızlıklar, başarılı ürünlerin ortaya çıkmasını sağladı. 

24.02.2022 21:15:14 tarihinde yayınlandı.

Günümüzde hem performans hem de tasarım anlamında son derece gelişmiş dizüstü bilgisayar modelleri üretilse de yıllar boyunca alışılmadık tasarım ve özelliklere sahip birçok model başarısız oldu. Bu başarısızlıklar, başarılı ürünlerin ortaya çıkmasını sağladı. 

Geçmiş yıllarda üretilen ve teknolojinin gelişimine bir şekilde katkı sunmayı başaran 10 farklı dizüstü bilgisayar modelini bir araya getirdik. Dokunmatik klavyelerden, dönebilen ekran teknolojilerine hem tanıtıldığı dönem hem de günümüz için ilginç olmayı başarmış bu bilgisayar modellerini ve kısaca özelliklerine gelin birlikte bakalım.

IBM’nin subnotebook serisinden ThinkPad 701 model dizüstü bilgisayarı ilginç klavye tasarımıyla dikkat çekiyor. ThinkPad 701’in ekranı kaldırıldığında, klavye diyagonal bir açıyla ayrılarak tam boyutlu bir klavye ortaya çıkıyor. Bu model sürgülü klavyesi nedeniyle Butterfly ThinkPad olarak da biliniyordu. 1995 yılında tanıtılan dizüstü bilgisayar modeli ThinkPad 701, kısa bir ticari başarı elde etse de aynı yılın sonlarına doğru üretimi durduruldu.

HP'nin OmniBook 800CT model dizüstü bilgisayarını ilginç kılan özelliği klavyede yer alan bir tuş ile kasasından çıkan bir fareye (mouse) sahip olmasıydı. Bu bilgisayarda o dönemlerde hem teknik hem de tasarımdan kaynaklanan gerekçelerle fare görevi gören dokunmatik alan (touch pad) yer almıyordu. Kullanıcıları bilgisayarlara ek olarak bir ürün almak zorunda bırakmak istemeyen HP, sorunu kasaya bir fare yerleştirerek çözmüştü. Üretici şirket, bu mekanizmayı birkaç modelde daha kullandı.

Günümüzde hibrit teknolojiler oldukça yaygın olsa da bu teknolojilerin uzun araştırma ve çalışmalarla geliştiğini unutmamakta yarar var. Bu çalışmaların bir örneği de Via Nanobook model bir dizüstü bilgisayar. Bu bilgisayarı şimdi ve geçmişte diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise bünyesinde bir telefon bulundurmasıydı. Bilgisayar ekranının hemen yanında, kullanıcıların telefonlarını tüm gün yanlarında taşımasına olanak sağlayan bir VoIP telefonu yer alıyordu. Nanobook GPU birimi, 3D/CDMA adaptörü veya dünya saati yerleştirebileceğiniz değiştirilebilir bir "MobilityPLUS Modülü" içinde 7 inçlik bir ekrana sahip dizüstü bilgisayardı. 

Günümüzde ikinci bir ekrana ihtiyaç duyulduğunda en iyi çözüm harici bir monitöre bağlamak olur. Ancak 2000’lerin sonlarında ekstra ekran ihtiyacı Lenovo’nun Thinkpad 700ds modeliyle giderilebilirdi. Lenovo Thinkpad 700ds’te standart ekrana ek olarak sürgülü bir ekran mekanizması yer alır. Günümüzdeki çift ekranlı bilgisayar teknolojilerinden çok önce Lenovo, bu modele yerleştirdiği mekanizma ile 17 inçlik ana ekrana sahip bir bilgisayar tasarlamıştı.

İLGİLİ HABER Bilgisayarınıza, Telefonunuza İyi Bakın: Intelden Çip Krizinin Biteceği Tarih Hakkında Yeni Açıklama


Kaynak webtekno.com

 

Google, Android Telefonlara Yüklenecek Uygulamaları Kodlarına Kadar Tarayacak

Android ekosisteminin en önemli özelliklerinden bir tanesi, harici kaynaklardan uygulama yüklemeye imkân tanımasıdır. Kullanıcı, herhangi bir internet sitesinden edindiği APK dosyasını telefonuna uygulama yükleyebilir. Ancak bu durum, riskin artmasına neden olmaktadır. Neticede bilgisayar korsanları, APK dosyalarını değiştirerek, kullanıcının telefonunu ele geçirebilirler.

100 Binden Fazla ChatGPT Hesabı Darkwebde Satışa Çıktı: Open AI, Kullanıcıları Suçladı!

Son dönemlerde piyasaya sürdüğü ChatGPT ve Dall-E gibi yapay zekâ destekli sistemler nedeniyle sık sık haberlerimize konu olan Open AI, bu kez tartışma yaratacak bir meseleyle gündemde. Group-IB isimli bir siber güvenlik şirketi tarafından yapılan incelemelere göre Haziran 2022 ila Mayıs 2023 aralığında ChatGPT kullanan 100 binden fazla kullanıcıya ait veriler, darkweb'de cirit atıyor. 

YouTube, En Sevdiğiniz Şarkıcıların Sesini Taklit Edebileceğiniz Bir Yapay Zekâ Üzerinde Çalışıyor: Peki Telif Hakkı?

Dünyanın en popüler çevrim içi video platformu YouTube, son dönemlerde yapay zekâ destekli araçlarla dolduruldu. Üstelik Google, YouTube'a yepyeni araçlar getirmek için de çalışmalarını sürdürüyor. Gelen son haberler ise kullanıcıların, çok yakında yepyeni bir deneyim yaşamaya başlayacaklarını gözler önüne seriyor.