Bitcoin Almak İstiyorsanız Coğrafya Kaderiniz Olabilir: Hangi Ülkeler Kripto Paraları Yasakladı ve Nedenleri Neydi?

Özellikle pandemi dönemi ile birlikte kripto paralara yatırım yapan kişi sayısı o kadar arttı ki artık neredeyse hepimizin çevresinde bu son model yatırım aracından çok para kazanan veya kaybeden kişiler illaki bulunuyor.

21.05.2023 00:45:08 tarihinde yayınlandı.

Özellikle pandemi dönemi ile birlikte kripto paralara yatırım yapan kişi sayısı o kadar arttı ki artık neredeyse hepimizin çevresinde bu son model yatırım aracından çok para kazanan veya kaybeden kişiler illaki bulunuyor.

Hatta kripto paraların popüleritesi o kadar arttı ki Orta Amerika ülkesi El Salvador bile geçtiğimiz senelerde devrim niteliğinde bir kararla ulusal para birimini Bitcoin yaptığı duyurmuştu. Ama her ülkenin kripto paralara bakış açısı kesinlikle aynı değil çünkü bazıları kripto paraları tamamen yasaklayarak vatandaşlarına alım satımını engelliyor.

Kripto paraları yasaklayan ülkelerin arasında açık ara en büyük ve dikkat çekici olan ülkenin Çin olduğu söylenebilir. Hindistan'dan sonra dünyanın en kalabalık 2. ülkesinin kripto paralara karşı tavrı, 2017'de yerel kripto para borsalarının yasaklanmasıyla başladı ve yavaş yavaş Eylül 2021'de kriptoyla ilgili her şeyin tamamen yasaklanmasına kadar ilerledi.

Ancak Çin'in, kendi para birimi olan Yuan'ın dijital versiyonunu çıkarması gibi adımları da kripto para teknolojisine tamamen kapalı olmadığını gösteriyor. Aslında istedikleri şey, kontrolün kendilerinde olması. 

Çin'de kara para aklama ve dolandırıcılıkların yanında bu yasakların en büyük sebebi ise kripto ekonomisinin Çin'deki ekonomik kalkınmaya zarar verebileceğine dair endişelerdir.

IMF verilene göre dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olan Katar, 2020 yılı başlarında aldığı kararla Bitcoin ve diğer tüm kripto para birimlerini ülkenin Katar Finans Merkezi Düzenleyici Kurulu (QFCRA) aracılığıyla yasaklamıştı. 

Katar'da fiyat oynaklığı, mali suç olasılığı ve merkezi hükümet desteğinin olmaması nedeniyle kripto para birimi faaliyeti yasaklandı.

Mısır'da yasak, merkez bankasının kriptonun değerinin herhangi bir maddi varlığa bağlı olmadığını ve ülkede yalnızca tanınan ulusal para birimlerinin alınıp satılmasına izin verildiğini vurgulaması ile 2020 yılında yürürlüğe girdi. Ayrıca Mısır'da ülkenin birincil İslami danışma organı olan Dar al-Ifta, 2018'de dini bir kararname yayınlayarak kripto para işlemlerini haram olarak sınıflandırdı.

Mısır'da kripto paralar, kripto paraların anonimlik özelliği, kara para aklama da kullanılma ihtimali ve ülkenin resmi para birimi olan Mısır Poundu ile ticaret zorunluluğuna teşvik olunması gibi nedenlerle yasaklanmıştır.


Kaynak webtekno.com

 

Rusyadan Sürpriz Kripto Para Açıklaması: Er ya da Geç Ödeme Aracı Olacak!

Son dönemlerdeki inişli çıkışlı halleri nedeniyle yatırımcıları kara kara düşündüren kripto para piyasaları ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, katıldığı bir forumda kripto paralarla ilgili önemli bir çıkış yaptı. Manturov, kripto para birimlerinin bir gün mutlaka yasallaşacağını ve ödeme aracı olarak kullanılacağını söyledi. Bakan, herkesin bu 'geleceğin' farkında olduğunu belirtti.

Türkiyede Bilgisayarlar Pahalı Değil ama Almak Zor: İşte Araştırma Sonuçları

Başlığı görüp sinirlenmeden önce konuyu açıklayalım. Evet, 20-30 bin TL'lik bir bilgisayara pahalı değil demek kolay değil. En azından kazandığımız maaşlara oranladığımızda. Ancak Picodi tarafından yapılan araştırma, Türkiye'deki bilgisayar fiyatlarını dünya çapındaki fiyatlarla karşılaştırdı ve fiyatları karşılaştırmakla kalmayıp bu fiyatları maaşlara da oranladı. Bu sonuçlara göre Türkiye'deki fiyatlar, diğer ülkelere kıyasla inanılmaz yüksek değil; ancak alım gücümüz ne yazık ki düşük kalıyor...

İnternet Altyapı Başvurusu Nereye, Nasıl Yapılır?

Teknolojinin artık giderek hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğu günümüz koşullarında internet de zorunlu bir ihtiyaç haline geldi. İhtiyacınız olan ev internetini bağlatmak için bölgenizde internet altyapısı bulunması gerekiyor. İnternet altyapısı büyük oranda Türk Telekom’a aittir, bu nedenle altyapı başvurusu bu kuruma yapılır ancak internet servis sağlayıcınıza göre bu durum değişiklik gösterebilir.

Pakistan Ziyareti Tepki Çeken Kafaların E-Spor Takımı Dağılmaya Başladı: Oyuncular Bir Bir Ayrılıyor

Sosyal medya, ülkemizdeki mülteci ve sığınmacı tartışmalarının alevlendiği şu günlerde dün bir tartışmaya daha ev sahipliği yapmaya başladı. Türkiye’nin en ünlü içerik üreticilerinden Kafalar ekibinden Fatih Yasin, Pakistan’a yaptığı ziyaretten bir fotoğraf paylaştı. Bu fotoğrafla birlikte ekibe yönelik birçok eleştiri geldi.

Instagram, Sosyal Medya Olduğunu Hatırlıyor: Bir Alışveriş Özelliği Daha Kaldırılıyor

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından Instagram, bundan yaklaşık bir ay kadar önce radikal bir karar ile karşımıza çıkmıştı. Yapılan resmi açıklamalarda, Instagram'daki "Mağaza" sekmesinin kaldırılacağı ifade edilmişti. Şimdiyse buna paralel bir gelişme daha yaşandı. Instagram, bu kez de canlı yayınlarda ürün satma özelliğini kaldıracağını duyurdu.