Bir Yargıç, Yapay Zekâ ile Oluşturulan Görsellerin Telif Hakkının Alınamayacağına Karar Verdi

DALL-E’nin ortaya çıktığı ilk zamanlar bir tık daha profesyonellik gerektirse de o zamandan bu zamana kadar yapılan gelişmeler ve farklı uygulamalar, internete bağlanabilen herkesin görsel üretebilmesini mümkün kıldı. Fakat bunun bir getirisi olarak da 3-5 görsel çıkarıp biyografisine sanatçı yazanların sayısı da bir anda fırladı.

20.08.2023 17:15:07 tarihinde yayınlandı.

DALL-E’nin ortaya çıktığı ilk zamanlar bir tık daha profesyonellik gerektirse de o zamandan bu zamana kadar yapılan gelişmeler ve farklı uygulamalar, internete bağlanabilen herkesin görsel üretebilmesini mümkün kıldı. Fakat bunun bir getirisi olarak da 3-5 görsel çıkarıp biyografisine sanatçı yazanların sayısı da bir anda fırladı.

Burada elbette sanatçılarımıza kötü bir şey söylemiyoruz. Tam aksine, sosyal medya kanallarımızı da takip ediyorsanız birçok sanatçıyla yapay zekâ araçlarını kullanarak ortak projeler ortaya koyuyoruz. Burada sanatçı ayrımını yaparken yapay zekâ aracını nasıl kullandığını değerlendirmek gerekiyor. Amerikan Federal Mahkemelerinden bir yargıç, yaptığı bir değerlendirmede yapay zekâ ile elde edilen görselin telif hakkının alınamayacağı hükmünü verdi.

Mahkemeye taşınan olayın temelinde Stephen Thaler’ın ortaya koyduğu ve üstte gördüğünüz görsel var. Kendisi, Amerikan Telif Ofisine (US Copyright Office), ürettiği görselin telifini alabilmek için sık sık başvuru yaptı. Bu başvuru onaylansaydı Thaler, görselin üreticisi ve sahibi olarak görünecekti. Fakat tekrar tekrar reddedildi.

Geçtiğimiz yıl da reddedilen Thaler, bunun yasa dışı ve keyfi olduğunu öne sürerek en sonunda Telif Ofisini dava etmekte çare aradı. Fakat Federal Mahkemenin yargıcı Beryl Howell, verdiği hükümde telif hakkının insan eli içermeyen hiçbir esere verilmediğini ve telif için bunun temel taş olduğunu söyledi.

Bunun ardından yargıç, sanatçıların yapay zekâyı komple değil, bir araç olarak eserlerinde kullandığının farkında olduğunu ve ilerde bu durumun “telif hakkını alabilmek için bir eserin ne kadarının insan tarafından yapılmış olması gerekir?” gibi sorular doğuracağını belirtti.

Thaler ise en son olarak yargıçla aynı fikirde olmadığını paylaştı. Sizin bu soruya cevabınız ne olurdu? Sizce Thaler verdiği hükümde haklı mı?

İLGİLİ HABER The New York Times, İçerikleriyle Yapay Zekâ Sistemlerinin Eğitilmesini Yasakladı


Kaynak webtekno.com

 

Dolar Kurunda Para Kazanabileceğiniz 9 Güvenilir İnternet Sitesi

Pandemi nedeniyle yaygınlaşan evden çalışan formülü, hem Türkiye’de hem de dünyada pek çok insana ek gelir yaratma imkanı sundu. Bu nedenle pek çok kişi, yurt dışından gelir elde etmenin, yani dolar kazanmanın arıyor. Ancak böyle bir arayış, internet dünyasına yabancı olan kişiler için çoğunlukla hüsranla sonuçlanabiliyor. Özellikle dropshipping gibi konularda satılan eğitimlerin içeriği, genelde her yerde ulaşabileceğiniz bilgilerin özeti gibi. Ayrıca güncel olmayan pek çok yanıltıcı bilgiler içeren eğitimlerle insanlar kandırılıyor.

Elon Musk, Yine Tek Bir Tweeti ile DOGEu Uçuşa Geçirdi

Time dergisi tarafından "Yılın Kişisi" seçildikten sonra tartışmaların odağına oturan milyarder iş insanı Elon Musk, artık alıştığımız hareketlerine bir yenisini daha ekledi. Uzun zamandır kripto para piyasasıyla ilgili önemli bir şey söylemeyen Musk, yaptığı son açıklamayla Dogecoin piyasasına adeta ilaç gibi geldi. Uzun zamandır yatay periyotta olan kripto para birimi, Elon Musk'ın yaptığı son açıklamadan sonra yüzde 30 civarı değerlendi.

Samsung Siber Saldırıya Uğradı ve Bütün Gizli Veriler İnternette Paylaşıldı: Peki Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

Ülkeler gibi kurumsal şirketler de siber saldırıların hedefi olmaya devam ediyor. Birçok şirket siber saldırılar nedeniyle üretimlerine ara veriyor, kullanıcı erişimlerinde sıkıntılar yaşıyor ve çalışanlarının ya da kullanıcıların bilgileri sızdırılıyor. Malesef ki bunun çok sayıda örneği mevcut ve neredeyse her gün bu haberlere bir yenisi daha ekleniyor.