Bir Köşede Yalnız Başına Bırakılan Bitmiş Pil, Daha Sonra Nasıl Oluyor da Kendi Kendine Bir Miktar Dolabiliyor?

Elektronik cihazların bir kısmı, güçlerini pillerden almaktadır. Bir fişe takılı olmayan cihazların pillere muhtaç olduğunu söyleyebiliriz.

5.10.2022 18:45:14 tarihinde yayınlandı.

Elektronik cihazların bir kısmı, güçlerini pillerden almaktadır. Bir fişe takılı olmayan cihazların pillere muhtaç olduğunu söyleyebiliriz.

Kimyasal tepkimelerle güç sağlayan ve bu şekilde cihazların çalışmasını sağlayan piller, günümüzün en önemli güç kaynaklarındandır. Bazen pillerin kendi kendini şarj ettiklerine şahit olmuşsunuzdur. Peki bu durumun arkasında yatan gerçek nedir?

Piller anot (-), katot (+) ve elektrolit olmak üzere 3 kısımdan oluşmaktadır. Pilde yaşanan kimyasal reaksiyonlar anotta elektron birikmesine yol açar. Elektronlar bu durumdan kurtulmak için kendilerini düzeltmek ister. Bu yüzden elektronlar birbirini iter ve daha az elektron olan yere gitmek isterler.

Aslında en basit haliyle bu yer değiştirme hareketi, pillerin enerji üretmesini ve dışarıya enerji vermesini sağlar. Öte yandan bir pili, örneğin telefonun bataryasını şarj ettiğiniz zaman, bu olayın tam tersi gerçekleşir ve pilin enerji dolumu gerçekleşir.

Pillerin çalışması için kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesi gerektiğini artık biliyoruz. Bir pil tamamen biter ve cihazımıza elektrik sağlayamaz duruma gelirse ‘’ölü’’ olarak nitelendirilir.

Bu ölü durumda hücreler küçük bir enerji üretebilir fakat bu enerji çok küçük olduğu için cihaza bir güç sağlamaz. Bu durumdan dolayı kullanıcılar, pilin tamamen bittiğini düşünür.

Kullanılmamak üzere belirli bir süre bir köşede yalnız başına bırakılan piller, işlevsiz olarak geçirdikleri zamanda düşük seviyede enerji üretimine devam eder ve yeniden kullanılmak için bir cihaza takıldığı zaman kısa bir süre enerji sağlayabilir.

Her şey aslında kimyasal reaksiyonların nereden nereye doğru gideceğine bağlıdır. Örneğin; telefonunuzu şarj ederek pilinizi yeniden doldurmak isterseniz, bu kimyasal olay tersten işleyecektir. Bu sayede pilinizde kararsız elektron sayıları artacak ve aslında piliniz tam kapasiteye ulaşacaktır.

Bu döngü, her şarj edilmede yaşanacak ve sonsuza kadar sürecek bir olaya dönüşecektir.


Kaynak webtekno.com

 

Spotify Hesabınızı Nasıl Kapatırsınız? Adım Adım Hesap Silme İşlemi

2000’li yıllarla beraber müziğin evrimine şahit olduk. Kaset, CD, MP3 derken son olarak karşımıza dijital müzik dinleme platformları çıktı. 2006 yılından beri hizmet veren Spotify da bunlardan biri. Spotify, aylık bir ücret ödeyerek platformda bulunan tüm müzik ve podcastleri dilediğiniz gibi dinlemenizi sağlıyor. Ancak artık bu platformu kullanmak istemiyorsanız Spotify hesap silme işlemini uygulayabilirsiniz.

Aya Ayak Basan İkinci Astronotun Uzayda Giydiği Ceket, NFTler İle Birlikte Satışa Çıkacak: Milyonlarca Dolara Satılabilir

Gelecekte oldukça yayınlaşması beklenen blok zinciri teknolojileri gittikçe daha da popüler hâle geliyor. İnternet ortamlarındaki varlıkların blok zincirine işlenmesiyle ortaya çıkan NFT’ler de aynı şekilde yaygınlaşıyor. Birçok şirket ve ünlü isimden NFT’ler konusunda hamleler geldiğini sık sık duyuyoruz.

Minecraft Hileleri Nedir, Hile Kodları Nasıl Girilir?

Minecraft, hayatta kalma modu dışında yaratıcı modu ile de hayal gücünüzü sonuna kadar zorlamanızı sağlıyor. Yaratıcılığınızı zorlarken Minecraft hile kodları içinden de yardım alabilirsiniz. Tek kişilik oyuncu modunda dilediğiniz ayarı değiştirmenizi sağlayan Minecraft hileleri, aynı zamanda oyunu sizin için daha kolay hale getiriyor. Hileleri kullanabilmek için de önce aktif hale getirmeniz gerekiyor.