Bir Görüşe Göre Yapay Zekâya Kendi Çocuklarımız Gibi Davranmalıyız

Birçok araştırmacı ve bilgisayar uzmanı endişeli olmasa da yeni teknolojilerin risk değerlendirmesine ihtiyacı var zira yapay zekânın kötüye gitme ihtimali pek değerlendirilmiyor. 2018 yılında hayatını kaybeden İngiliz fizikçi ve astronom Stephen Hawking gibi bazı yüksek profilli bilim insanları, tehlikeye yıllar önce işaret etti ve şimdi endişelenmek için bir neden var. 

23.02.2022 11:45:15 tarihinde yayınlandı.

Birçok araştırmacı ve bilgisayar uzmanı endişeli olmasa da yeni teknolojilerin risk değerlendirmesine ihtiyacı var zira yapay zekânın kötüye gitme ihtimali pek değerlendirilmiyor. 2018 yılında hayatını kaybeden İngiliz fizikçi ve astronom Stephen Hawking gibi bazı yüksek profilli bilim insanları, tehlikeye yıllar önce işaret etti ve şimdi endişelenmek için bir neden var. 

Filmlerde kimi zaman yapay zekâya sahip robotların can aldığını görüyoruz ancak bunlar kazara oluyor gibi gösteriliyor. İster kendi kendine giden otomobiller, ister montaj hattı robot kolları, ister uçak ve otomobil arızaları gibi daha eski teknolojiler olsun, teknolojik arızalarla ilgili ölümler bir asırdan fazladır bizimle. Peki, ölümler kazara olmadığında ne oluyor?

Kasıtlı sabotaj ve zararlı programlamadan bahsediyorsak bu tehdit her zaman var oldu ve asla ortadan kalkmayacak ancak önümüzde iki soru duruyor: Yapay yaşamın duyarlılık geliştirme olasılığı nedir? Kendini tanıyan yapay zekânın orijinal programlarının dışına çıkma ve insanlara kasıtlı olarak zarar verme olasılığı var mı?

Çoğu bilim insanı, duyarlılığın mümkün olduğuna inanıyor ancak bunu bu şekilde tasarlamak için insanlara ihtiyaç var. Yapay zekâ, insanoğlunun gücünü aşacak ve kendi kendine düşünme yeteneğini geliştirecek mi? Bunu varsayarsak yine de insanlara zarar vermek için başka adımlar atması gerekiyor.

Hal böyleyken "Çözüm nedir?" sorusuyla yüzleşiyoruz. Toplum küçük ölçeklerde yapay zekânın düzenbazlığına karşı onunla ilişkili riski nasıl sınırlayabilir? Cevap, değişen perspektifte yatıyor. Yapay zekâyı insan olarak düşünmeye başlarsak bir kez duyarlılık kazandıklarında çözüm hakkında bir fikir edinmek daha kolay olsa gerek. Yapay zekâyı kendi çocuklarımız gibi gözlemlemeli ve eğitmeliyiz.

İLGİLİ HABER Bilim İnsanları, Yapay Zekâyla Rekor Sürede Antibiyotik Keşfetti

Yakın bir gelecekte, yapay zekânın duyarlılık geliştirecek kadar gelişeceği öngörülüyor. Öte yandan insanların kendi elleriyle oluşturduğu robotlardan korunacak kadar akıllı olup olmayacağı sorusu da gizemini korumaya devam edecek gibi duruyor.


Kaynak webtekno.com

 

Google Meetin Yapay Zekâ Destekli Arka Plan Oluşturma Aracı Kullanıma Sunuldu: İşte Özellikleri!

ABD merkezli teknoloji devi Google, bundan birkaç ay önce düzenlediği "I/O 2023" etkinlikleri kapsamında tüm hizmetlerine yapay zekâ dopingi yapacağını duyurdu. Bu bağlamda; yapay zekâ ile desteklenecek hizmetlerden bir tanesi de şirketin video konferans uygulaması Google Meet'ti. Yapılan açıklamalara göre yapay zekâ, kullanıcının katılamadığı bir görüşmenin özetini oluşturabilecek, görüşmeler için arka plan oluşturabilecekti.

Twitter’ın Kurucusundan Rakip Platform Geliyor: Karşınızda Bluesky

2006 yılında insanların gezdikleri gördükleri yerleri paylaşıp birbirlerine ilham olabilmeleri için Twitter’ı kuran Jack Dorsey, o zamanlar elindeki gücün farkında bile değildi. Zamanla kullanııclara ilham veren bir platformdan kullanıcıların düşüncelerini özgürce paylaşabilecekleri, siyaset konuşabilecekleri ve tüm dünyanın nabzını tutabilecekleri bir platforma dönüşen Twitter, geçtiğimiz günlerde Tesla’nın kurucusu Elon Musk tarafından satın alınmıştı.

Tıp Fakülteleri Kapatılsın Etiketi Twitterı Adeta Ele Geçirdi: İşte Sosyal Medyayı İkiye Bölen Tartışmaya Gelen Tepkiler

Son zamanlarda artan sağlık çalışanlarına şiddet vakalarından ve aşırı çalışma şartlarından memnun olmadıklarını dile getirip seslerini duyurmak isteyen sağlık çalışanlarının yaptığı grevler sık sık gündeme geliyor. Yıllarca gördükleri eğitimin karşılığını alamadıkları için sağlık çalışanları durumdan şikayetçi olurken, toplumun bir kısım da sağlık çalışanlarını, özellikle de doktorları ‘kibirli’ olmakla suçluyor ve ortada bu kadar şikayet edecek bir durum olmadığını düşünüyor. Hatta bazıları, kendilerinde sağlık çalışanlarına ‘hak ettiniz’ gibi şeyler söyleme hakkını bile buluyor.