Bazıları “Ne Alaka?” Dedirtiyor: Türkiye’de Şimdiye Dek Erişim Engeli Getirilmiş En Önemli İnternet Siteleri

Aralarında Twitter, YouTube, Vikipedi gibi büyük sitelerin de bulunduğu bu listede, size “Bu neden engellenmiş şimdi ya?” dedirtecek siteler de var.

17.09.2023 08:00:13 tarihinde yayınlandı.

Aralarında Twitter, YouTube, Vikipedi gibi büyük sitelerin de bulunduğu bu listede, size “Bu neden engellenmiş şimdi ya?” dedirtecek siteler de var.

Basın özgürlüğü dünya geneli sıralamalarında 154. sırada yer alan Türkiye'nin, bu sitelere erişim engeli koyduğunu görmenizin sizi şaşırtmayacağını düşünüyoruz.

Gelin, bu 6 engelin sebeplerine teker teker bakalım:

13 Mart 2008: 2 ay sonra YouTube, yine aynı gerekçeyle bir kez daha erişim engeli yemişti. Hatta dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bu konuya yönelik "Ben giriyorum, siz de girin" açıklamasında bulunmuştu. DNS ayarlarını değiştirerek siteye erişim sağlayan kullanıcılar, bu sefer DNS’in de engellenmesinin ardından VPN kullanmak zorunda kalmışlardı. Ekim 2010’da videonun kaldırılmasının ardından erişim engeli kalkmıştı.

3 Kasım 2010: Ekimde kaldırılan engelin ardından; Deniz Baykal’ın gizli görüntülerinin YouTube üzerinde paylaşılması üzerine 1 ay sonra tekrardan erişim engeline maruz kalmıştı. Görüntüler kaldırıldıktan 2 ay sonra erişim engeli açılmıştı.

27 Mart 2014: Döneminin MİT Müsteşarı, Bakanlık Müsteşarı ve Genelkurmay 2. Orgeneral Başkanı’nın; zamanın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ofisinde konuşulan ses kayıtlarının platformda yayınlanması üzerine YouTube tekrardan erişim engeli yemişti. Ses kaydının site üzerinden kaldırılması sonucunda, site tekrardan 3 Haziran’da açılmıştı.

6 Nisan 2015: Anadolu Ajansı “Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmesine ilişkin soruşturmaya konu görüntü, ses ve videoların yayınlandığı internet sitelerinde erişimin engellenmesine” dair karar verdiğini açıklamıştı. Bu sitelerin içerisinde X (Twitter) platformu da dahildi.

Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde gösterdiği içerikleri yayınlayan site, 29 Nisan 2017’de erişime engellenmişti.


Kaynak webtekno.com

 

Emniyet Genel Müdürlüğü Mülteci Paylaşımlarına İnceleme Başlattı: Sessiz İstilanın Yapımcısı Hande Karacasu Gözaltına Alındı

Ülkemizde uzun süredir zaman zaman gündeme gelen sığınmacı ve mülteci sorunu, özellikle son haftalarda sosyal medyada yayımlanan görüntülerle daha da yoğun bir şekilde tartışılmaya başladı. Her geçen gün mültecilere yönelik yeni iddialar ortaya atan görüntüler paylaşılmaya devam ederken, bugün Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bir açıklama geldi.

Twitter’ın Ücretli Mavi Tikleri Borsada Büyük Kayıplara Neden Oldu: Yapay Zekâ ile Oluşturulan Patlama, Gerçek Sanıldı

Geçtiğimiz haftalarda Twitter’ın tartışmalı sahibi Elon Musk, Blue üyeliği olmayan hesapların mavi tik onay işaretlerini kaldırdı. Her Blue üyesinin mavi tik sahibi olması ise, sahte hesapların gerçekmiş gibi görünmesine neden olmaya başladı. Musk’ın satın alımından bu yana birçok problemle karşılaşan Twitter, son olarak platformda oluşan bir açık nedeniyle silinmiş tweetlerin geri gelmesiyle gündem oldu.