ADSL Nedir, Fiber İnternetten Ne Farkı Var?

Fiber internet, çok uzun zamandır hayatımızda. Ancak çoğumuzun evinde hala ADSL bağlantısı mevcut. İnternet hayatımızda önemli bir yer kapladığı için, sahip olduğumuz stabilite ve bağlantı hızı da bir o kadar önemli. Bu sebeple mümkün olduğunca bizim için en kaliteli ve en hızlı teknolojiyi tercih etmemiz gerekiyor.

20.04.2022 03:45:16 tarihinde yayınlandı.

Fiber internet, çok uzun zamandır hayatımızda. Ancak çoğumuzun evinde hala ADSL bağlantısı mevcut. İnternet hayatımızda önemli bir yer kapladığı için, sahip olduğumuz stabilite ve bağlantı hızı da bir o kadar önemli. Bu sebeple mümkün olduğunca bizim için en kaliteli ve en hızlı teknolojiyi tercih etmemiz gerekiyor.

Fiber internet zamanla Türkiye’nin her yerine dağılmaya devam ediyor. Hal böyle olunca halihazırda ADSL kullanıcıları, fiber internetin ne olduğunu ve ikisi arasındaki farkı merak ediyor. Biz de sizler için ADSL nedir, fiber internetle arasındaki farklar nelerdir anlattık ve fiber internetin neden daha hızlı olduğunu açıkladık.

ADSL yani Asymmetric Digital Subscriber Line, Türkçe ifadesiyle Bakışımsız Sayısal Abone Hattı anlamına geliyor. 1990’lar ve öncesinde kullanılan çevirmeli hattan daha hızlı bir internet bağlantısı sunan bu iletişim teknolojisi, uzun zamandır dünyanın birçok tarafına internet gücü sağlıyor.

ADSL bağlantısı, telefonların alt yapısında bulunan bakır kablolar tarafından sağlanıyor. Ses ve veri olmak üzere iki farklı bağlantı sağlayan bu kablolar, düşük frekansta ses, yüksek frekansta ise veri aktarımı gerçekleştiriyor.

ADSL bağlantılarının düzgün bağlantı sağlayabilmesi için, birden fazla sistemin aynı anda çalışması gereklidir. Telefon alt yapısında bulunan bakır teller, yerel bir telefona santraline bağlanan modemle birlikte çalışır ve buradan çıkan sinyaller, basitçe merkezi internet sistemi olarak anlatabileceğimiz DSLAM, yani Sayısal Abone Hattı Erişim Çoklayıcı’ya gönderilir.

ADSL nedir anladık, sıra fiber internetin ne olduğunda. Fiber internet, internet bağlantısını gerçekleştirmede işe yarayan en hızlı iletişim teknolojisine ad verilir. Fiber interneti ADSL’den ayıran en büyük özellik, sahip olduğu fiber kablolardır. Fiber optik kablolar, içerisinde saç teli kadar ince elyaf denilen cam teller bulundurur ve bu teknoloji sayesinde veriler hiçbir aksaklığa uğramadan en hızlı bir şekilde iletilir.

Fiber internet, dünyanın en hızlı internet bağlantısı olarak kabul edilir ve optik kabloların içerisinde bulunan ışığın hızından dolayı ışık hızında internet olarak adlandırılır. Ancak yine de sinyaller kablonun içerisinde zıpladığı için tam olarak veriler ışık hızıyla aynı süratte iletilmez.

Fiber internet ve ADSL nedir anladıysak, sıra  aradaki farklarda. Fiber internet ve ADSL arasındaki farkın kablo yapılarından kaynakladığını anlamışsınızdır. ADSL bağlantısında bulunan bakır kabloların direnci, kablonun uzunluğuna göre değişir. Kablo ne kadar uzun olursa, yerel santralden alacağınız internet hızı da aynı şekilde düşüş gösterir. Fiber optik kablolar ise yapılarından dolayı ne kadar uzun olurlarsa olsunlar internet hızında herhangi bir düşüş göstermezler.

ADSL ile alabileceğiniz hız maksimum 16 Mbps iken, Fiber internetten alacağınız hız Türkiye’de 100 Mbps ile sınırlıdır. Farklı ülkelerde fiber internet daha yüksek hızlara ulaşabiliyor ancak Türkiye’de bulunan internet sağlayıcıları ve altyapılar sebebiyle bu hız 100 Mbps ile sınırlandırılmıştır.


Kaynak webtekno.com

 

Age of Empires 3 Hileleri: Tarihi Değiştireceğiniz Hileler

Özellikle Türk oyuncuların strateji oyunlarıyla ilk tanıştığı oyun olan Age of Empires serisi, eğlenceli ve enteresan hileleriyle de bilinen bir oyun. Örneğin 1. Dünya Savaşı’nda geçen bir oyunda uçan ve Kanada bayraklı bir pelerini olan bir ayı çağırabiliyordunuz. Serinin en efsane oyunlarından olan Age of Empires 3 hileleri de bir o kadar ilginç ve enteresan.

YouTube Kanalı Olan Bu Köy, Ne Tarz Videolar Paylaşarak Milyonlarca İzlenme Sağlıyor? İşte Etkileyici Hikâyesi

Geçmiş zamanlarda; fakir köylerin kalkınması için kooperatifler kurulur, köylere tarım ve hayvancılık üzerine uzman ekipler gönderilir, devlet tarafından eğitim, sağlık ve altyapı konusunda çeşitli projeler gerçekleştirilirdi. Her ne kadar bu adımlar geçmişte bir nebze başarılı olduysa da, teknoloji çağında yeni çözümler de üretilebiliyor.

Microsoft Teamse İş Arayanların İmdadına Koşacak Kariyer Koçu Özelliği Geliyor: LinkedIn Rafa mı Kalkacak?

Günümüzde artık bir iş sahibi olmak çok daha zor bir hale geldi. Ülkemizdeki gençlerin en büyük endişelerden biri işsizlik ve bu durum ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum göz önüne alındığında oldukça normal bir durum. Artık neredeyse herkes üniversite mezunu ve bu durumda işverenlerin eğitim durumundan farklı kriterlere yönelmesine neden oluyor. Hal böyleyken de iş bulmak için kullanılan birçok platformda, yüzbinlerce kişi iş arayışlarına devam ediyor.