İnsanlığın Sekiz Yıllık Jüpiter Yolculuğu Başladı: İşte Fırlatma Anı

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter ve uyduları, 2016’den bu yana NASA’nın Juno uzay aracı tarafından gözlemleniyor.  2011’de fırlatılan ve 2016’da Jüpiter yörüngesine giriş yapan Juno, dev gezegenden ve uydularından etkileyici görüntüler göndermeyi başardı.

15.04.2023 18:30:21 tarihinde yayınlandı.

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter ve uyduları, 2016’den bu yana NASA’nın Juno uzay aracı tarafından gözlemleniyor.  2011’de fırlatılan ve 2016’da Jüpiter yörüngesine giriş yapan Juno, dev gezegenden ve uydularından etkileyici görüntüler göndermeyi başardı.

Fakat çok yakında Juno, Jüpiter çevresinde bir insan yapımı uydu arkadaşına daha kavuşacak. Avrupa Uzay Ajansı, uzun süredir planladığı ‘JUICE’ uzay görevini başlattı.

Açılımı “Jupiter Icy Moons Explorer (Jüpiter Buzlu Uydu Kaşifi)” olan JUICE uzay aracı, havacılık devi Airbus tarafından geliştirildi. JUICE görevi, 13 Avrupa ülkesi ile birlikte ABD, Japonya ve İsrail tarafından ortak yürütülecek.

JUICE görevi, aslında 11 yıldan beri planlanan bir görev idi. COVID19 pandemisi ile görevin gidişatı olumsuz etkilense de artık başlangıç tarihi geldi çattı. Uzay aracı, Ariane 5 roketiyle uzaya taşınacak ve Jüpiter’e doğru 8 yıl sürecek uzun bir yolculuğa çıkacak.

JUICE görevi, Avrupa Uzay Ajansı’nın “Cosmic Vision” programının bir parçası olacak. Bir milyar euro kaynak ayrılan görev programının amaçları şu şekilde paylaşılmıştı:

JUICE görevi, bu soruların ilkine ve sonuncusuna bir cevap arayışında olacak. Üstelik Jüpiter’e yolculuğu boyunca sadece Jüpiter’e odaklı hareket etmeyecek. Bu yolculukta dört farklı gezegen ve uyduyu da ziyaret edecek.

JUICE uzay aracı, yolculuğu boyunca fazlasıyla ekstrem koşullara da dayanmak zorunda olacak. Uzay aracı, 250 dereceden -230 dereceye kadar sıcaklıklara maruz kalacak.

Uzay aracı, Jüpiter ve çevresinde yapacağı gözlemlerin birçoğunda Fransa ve İtalya’nın geliştirdiği “Moons and Jupiter Imaging Spectrometer” ekipmanından faydalanacak. Ekipman, Jüpiter uydularının fiziko-kimyasal bileşimlerini öğrenmemizi sağlayacak, uydular üzerindeki buz ve su tabakaları hakkında detaylar sunacak.


Kaynak webtekno.com

 

TikTok İçeriklerine Yaş Sınırı Geliyor: Peki Neden?

Tartışmalı sosyal medya platformu TikTok, geçtiğimiz Şubat ayında bir açıklama yapmış ve belli içeriklere sahip paylaşımların gençlerin karşısına çıkmasını engellemek için bir içerik seviyesi sistemi hazırlandığını duyurmuştu. Şimdi sistemin ayrıntıları da belli olmaya başladı. 

BDDK, Ekonomi Yorumları Nedeniyle 5 Kişiye Suç Duyurusunda Bulundu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz hafta paylaştığı açıklamada döviz kurundaki olumlu havayı manipüle edenler hakkında suç duyurusunda bulunulacağını açıklamıştı. Kurum, bugün bu yönde olabilecek bir haber paylaştı. BDDK, aralarında eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın da olduğu beş kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Elon Musk Yine Tek Bir Tweet ile Kimsenin Adını Bile Bilmediği Tokena 12 Bin Kat Değer Kazandırdı

Milyarder iş insanı Elon Musk, geçtiğimiz yıllarda en çok da kripto para piyasaları nedeniyle gündem oluyordu. Bunun nedeni, Musk'ın Twitter'da bir paylaşım yapıp, herhangi bir kripto varlığın fiyatını uçurmasıydı. Piyasaları allak bullak eden açıklamalar, şanslı olan yatırımcıları milyoner haline getiriyor, şanssız olanların ise zarar etmesine yol açıyordu.