2020lerde İnsan Düzeyine Gelmesi Beklenen Yapay Zekânın Yasal Statüsü Tartışılıyor

2010'lu yıllarda yapay zekâ ve otomasyon teknolojileri büyük ilerlemeler kaydetti. Ulaşımda artan otomasyon, kişisel asistanlar ve hatta Alan Turing'in ünlü robot bilinci testini geçme iddiaları, bu ilerlemeler arasında yer aldı. Bu yenilikler, yapa zekâyı laboratuvardan çıkarıp günlük hayatımıza soktu.

24.02.2022 01:00:37 tarihinde yayınlandı.

2010'lu yıllarda yapay zekâ ve otomasyon teknolojileri büyük ilerlemeler kaydetti. Ulaşımda artan otomasyon, kişisel asistanlar ve hatta Alan Turing'in ünlü robot bilinci testini geçme iddiaları, bu ilerlemeler arasında yer aldı. Bu yenilikler, yapa zekâyı laboratuvardan çıkarıp günlük hayatımıza soktu.

Yapay zekâ programları boyacı, sürücü, doktor asistanı ve hatta arkadaş olurken bu faydalar, beraberinde tehlikeleri de getirdi. Bitirmek üzere olduğumuz 10 yıl, sürücüsüz bir aracın ilk kez bir ölümlü kazaya karıştığı dönem oldu ve bu, sonuncu da olmayacak gibi görünüyor. Makine öğrenmesi ve robotik araştırmalarında yeni bir on yıla doğru giderken yapay zekânın ahlaki programlanması ve özerkliğinin sınırları etrafındaki sorular, düşünce deneyi olmaktan çıkarak zamana duyarlı bir hâle gelecek.

Yeni on yılda sorulacak sorulardan birisi de şu: Kapasiteleri ve zekâları insana yaklaşacak şekilde geliştikçe yapay zekâlara ne çeşit bir yasal statü verilecek? 2018 yılında ada ülkesi Malta, bu soruyla ilgili bir tartışma başlatmış ve ülkenin liderlerinin yapay zekâlara vatandaşlık verip vermeme konusunda hazırlık yapmaları gerektiği yargısına varılmıştı.

Yapay zekâların da fail olabileceği ve robot olmayan varlıklar kadar zarara neden olabileceği düşünülürken Malta hükûmetinin siyasi danışmanlarından Francois Piccione, önlem almamanın 'sorumsuzluk' olacağını düşünüyor.

2020'li yıllarda yapay zekâlara tam vatandaşlık verilmesi beklenmezken özellikle yapay zekâların faaliyetlerinden sahipleri ya da onları tasarlayan şirketler sorumlu olabilir. Bu konuda sorumlu olacak kişilerin hakkındaki yasal incelemelerin artacağı tahmin ediliyor. Bu durumda, yapay zekâlara vatandaşlık ya da vize verilmesi yerine, onlarla birlikte seyahat eden insanların dikkate alınması bekleniyor.

İLGİLİ HABER Yapay Zeka Çalışmalarının Yükselişi Stanford Tarafından Raporlandı

Yapay zekâ konusunda bir başka önemli nokta, yapay zekâ programcılarının tasarladıkları algoritmalara yönelik eleştirel yaklaşımlarının devam etmesini sağlamak olacak. Son 10 yıl, kötü tasarlanmış algoritmalar ve kötü analitik bakış nedeniyle ırkçılığa ve ölümlere neden oldu. Tahminlere göre, yapay zekâ ölçeği büyüdükçe laboratuvarlar, dışarıdan ahlak bilimcilere ve psikologlara başvuracak. Bunun gerekçesi ise insan benzeri makinelerin, insanların yaptığı aynı insanlık dışı hataları tekrar etmemesini sağlamak.


Kaynak webtekno.com

 

Zamanı Gelmişti: WhatsApp’ın Kaybolan Mesajlar Özelliğine İki Yeni Seçenek Geliyor

WhatsApp, geçen sene mesajların belli bir süre sonra silinmesini sağlayan seçilebilir bir özelliği kullanıma sunmuştu. Ancak bu özellikte zaman için bir seçenek bulunmuyordu. Ancak yakın zamanda yayınlanan sızıntı bir rapor, bu özelliği daha seçenekli bir hale getirecek bir güncellemeyi müjdelemişti. Daha da yakın zamanda ise WhatsApp, bu yeniliği bizzat duyurdu.

Yanlışlıkla 3 Ülkede İnterneti Komple Kapatan 75 Yaşındaki Kadının Trajikomik Hikayesi

Evinizde elinizde telefonunuzla ya da bilgisayar karşısında oturmuş internette boş yaparken birden internetin kesildiğini düşünün. İnternet sağlayıcınıza içinizden negatif dileklerde bulundunuz, modemi aç kapa yaptınız ama yok. İnternet gelmiyor. Sonra öğreniyorsunuz ki yalnız değilsiniz, çünkü ülkenizin neredeyse tamamında internet bağlantısı kesilmiş durumda. Ancak nedenini henüz kimse bilmiyor. Ne yapardınız?

Türkiyede ve Dünyada İlk: Metaversete Kullanıcılar İlk Kez Gerçek Ödeme Yöntemleri ile Alışveriş Yaptı

Her geçen gün metaverse yatırımlarının daha da büyüdüğünü ve bu konuya daha fazla insanın ilgi duymaya başladığını söylememiz yanlış olmaz. Bu tarz yatırımların ‘saçma’ olup olmadığı tartışmaları sürse de Türkiye ve tüm dünyadan yeni metaverse adımları görmeye devam ediyoruz ve her gün yeni bir ilk ile karşılaşıyoruz.